Dalam Penjagaan Bayi Minggu Ke-21, Mama Papa Harus Bersedia Hadap Bayi Meragam Sebab Tumbuh Gigi!

Dalam Penjagaan Bayi Minggu Ke-21, Mama Papa Harus Bersedia Hadap Bayi Meragam Sebab Tumbuh Gigi!

Tumbuh gigi dan selesema antara punca si kecil meragam dalam perkembangan bayi 5 bulan yang perlu ibu ayah fahami. Hello Doktor akan berkongsikan cara mengendalikan situasi tersebut.

Untuk mendapatkan lebih banyak info tentang Keibubapaan, sila dapatkannya di sini.

Perkembangan & Pelakuan

Perkembangan bayi 5 bulan anda.

Pada minggu ke-21, bayi boleh:

Pastikan kepala mereka apabila bersandar lurus, mengangkat dada dan perut bersandar dengan dua tangan.

Mereka akan menumpukan banyak perhatian kepada kecil – objek bersaiz (objek itu harus keluar dari jangkauan kanak-kanak);

 • Menjerit dengan kegembiraan;
 • Mula menangis apabila anda meninggalkan bilik dan menjadi sangat teruja apabila anda kembali;
 • Ketawa apabila mereka melihat gerak isyarat suka bermain yang anda buat dan juga cuba untuk mencucuk anda ketawa;
 • Mencapai objek di sekeliling;
 • Tiba-tiba ketawa;
 • Ketawa apabila anda ketawa;
 • Sentiasa cuba kekalkan tahap kepala dengan badan ketika duduk.

Sokongan bayi anda.

Kini si kecil boleh mengenal pasti di mana bunyi datang dan mereka akan segera beralih kepada perkara yang baru ini.

Salah satu cara yang paling mudah untuk menarik bayi adalah untuk mewujudkan gemerencing kunci. Anda juga boleh menggunakan loceng angin untuk menarik perhatian kanak-kanak.

Jika anda ingin menarik perhatian bayi anda, bercakap dengan bayi anda. Pada usia ini, kanak-kanak tidak belajar bahasa dari TV atau radio.

Oleh itu, sila mematikannya dan menggunakan dialog sebenar untuk membantu pekembangan kemahiran bahasa dan kata-kata anak anda dan sebaliknya.

Baca juga:

https://wp.hellodoktor.com/keibubapaan/bayi/tahun-pertama-bayi/cara-ajar-anak-bercakap/

Kesihatan & Keselamatan

Apa yang patut saya bincangkan dengan doktor?

Anda tidak boleh membawa anak anda untuk pemeriksaan tetap minggu ini.

Secara terangnya, ini bermakna tiada suntikan untuk bulan lain. Ia sentiasa disyorkan untuk senaraikan soalan untuk lawatan anda yang akan datang.

Jika anda melihat apa-apa perubahan secara tiba-tiba dalam tidur atau pola pemakanan anak anda, anda perlu berbincang dengan doktor segera.

Isu-isu ini biasanya tidak serius dan bayi anda mungkin boleh menyelesaikan sendiri. Tetapi dalam kes-kes yang jarang berlaku, ia boleh berterusan dan adalah tanda sesuatu yang lebih serius.

Adalah terbaik untuk memeriksa dengan doktor anda. Lebih baik untuk mencegah daripada merawat.

Apakah yang patut saya tahu mengenai perkembangan bayi 5 bulan?

Berikut adalah beberapa perkara yang perlu tahu:

Selsema biasa

perkembangan bayi 5 bulanSi kecil mungkin mengalami selesema pada tahun pertama kehidupan. Tidak terkira jenis virus yang menyebabkan selsema dan hampir tidak dapat dielakkan. Malah, dianggarkan bahawa kanak-kanak mempunyai selsema kira-kira 8 kali setahun.

Virus ini merebak dari udara sekeliling dan boleh melekat pada objek yang dijangkiti seperti tombol pintu dan mainan.

Akibat sistem imun masih tidak lengkap, anak anda sangat mudah terdedah kepada selesema. Selain itu, dalam usia ini, bayi anda akan sentiasa meletakkan tangan mereka berhampiran dengan mata dan mulut mereka.

Oleh itu apa-apa jenis virus boleh menembusi ke dalam badan bayi dan kemudian menyebabkan penyakit.

Jika anak anda dengan sekumpulan kanak-kanak atau adik-beradik yang lain, mereka lebih terdedah kepada diserang oleh beratus-ratus virus selesema lain.

Simptom biasa termasuk hidung berair, mata berair, hidung tersumbat, batuk, hidung berair, menangis, demam gred rendah. Simptom ini biasanya berlaku kira-kira seminggu.

Anda boleh menggunakan pam sedutan untuk mengeluarkan mukus apabila ia tersumbat dan menggunakan nebulizer atau humidifier di dalam bilik tidur si kecil anda.

Langkah-langkah ini akan membantu membuat air hidung lebih nipis, jadi bayi akan bernafas lebih mudah. Ingat anak anda suka bernafas melalui hidung dan bukannya mulut. Oleh itu, hidung tersumbat boleh membuat dia sangat tidak selesa.

Jika boleh, cuba angkat kepala mereka beberapa sentimeter untuk melegakan halangan tekak. Jangan gunakan bantal untuk menaikkan kepala mereka.

Anda boleh meletakkan bayi anda tidur dalam kedudukan duduk di dalam kereta dengan berbaring postur kira-kira 45 darjah.

Jangan biarkan bayi anda menggunakan sebarang ubat tanpa berunding dengan doktor.

Secara umumnya, kanak-kanak di bawah 6 tahun tidak digalakkan untuk mendapatkan ubat-ubatan kerana ubat-ubatan ini boleh menyebabkan kesan sampingan yang serius.

Antibiotik tidak akan berfungsi dengan selesema yang disebabkan oleh virus. Jika bayi anda demam, doktor mungkin mencadangkan anda untuk memberikan mereka acetaminophen (paracetamol).

Hubungi doktor anda dengan segera jika anak anda menghadapi tanda-tanda berikut:

 • Demam 38oC atau lebih tinggi;
 • Cepat dan sukar bernafas, daripada 60 kali seminit, batuk teruk, semput atau tercungap-cungap;
 • Mata yang tidak normal, tahi mata. Ini mungkin tanda-tanda konjunktivitis atau jangkitan telinga;
 • Sentiasa menarik telinga, menangis ketika makan atau menangis dengan cara yang sangat luar biasa apabila diletakkan atas katil, ini boleh menjadi tanda bahawa anak anda mempunyai jangkitan telinga;
 • Jika anak anda sakit tenat selepas 5-7 hari atau simptom yang berterusan lebih daripada dua minggu secara berterusan.
Tumbuh gigi antara perkembangan bayi 5 bulan

Rata-rata, gigi pertama bayi akan tumbuh sekitar usia 7 bulan, walaupun gigi pertama juga boleh tumbuh lebih awal (pada bulan ke-3) atau kemudian (pada bulan ke-12).

Gigi sering tumbuh mengikut faktor genetik, jadi jika ibu bapa bayi tumbuh gigi tidak lama lagi, bayi akan menjadi sama.

Walau bagaimanapun, tanda-tanda tumbuh gigi biasanya muncul kira-kira 2 atau 3 bulan yang lalu. Simptom ini adalah sangat berbeza bagi setiap kanak-kanak.

Apabila bayi tumbuh gigi, mereka mungkin mengalami satu atau semua yang berikut:

 • Mengeluarkan air liur;
 • Ruam pada dagu dan muka;
 • Batuk ringan;
 • Suka menggigit;
 • Sakit;
 • Tidak selesa;
 • Tidak mahu makan atau minum;
 • Cirit-birit;
 • Demam gred rendah;
 • Tidak boleh tidur;
 • Hematoma di gusi;
 • Tarik telinga, gosok pipi.

Beberapa tips yang masih belum terbukti dipercayai berkesan dalam mengurangkan simptom tumbuh gigi pada kanak-kanak. Cara ini termasuk:

 • Berikan sesuatu bayi anda untuk mengunyah;
 • Gosok bayi dengan objek;
 • Beri bayi anda minum minuman sejuk;
 • Menawarkan makanan sejuk;
 • Mengambil langkah-langkah untuk mengurangkan kesakitan bayi.

perkembangan bayi 5 bulan

Kerisauan Saya

Apa yang saya risaukan mengenai perkembangan bayi 5 bulan?

Berikut adalah beberapa perkara yang mungkin membimbangkan anda:

Bagaimana membuatkan bayi anda menggunakan pepejal antara perkembangan bayi perlu ibu ketahui

Anda mungkin perlu memberi perhatian kepada masa, diet dan alat untuk makanan akan datang.

 • Masa yang sesuai. Jika anda sedang menyusukan bayi anda, segalanya perlu dilakukan apabila bekalan susu anda adalah pada paling rendah (wanita yang paling biasanya mempunyai kurang susu pada lewat petang atau malam). Sebaliknya, jika bayi anda kelihatan lapar pada waktu pagi, anda boleh memberi makanan pejal bayi pada masa ini. Mulakan dengan satu hidangan sehari, kemudian meningkatkan dengan sarapan pagi dan makan malam untuk bulan depan.
 • Cipta keseronokan untuk bayi: Buat menyeronokkan untuk bayi: jika anda mula untuk menyediakan makanan untuk bayi pada 5 petang tetapi mereka tidak mahu makan, anda tidak perlu memberi bayi makan mengikut jadual anda. Anda tidak boleh membiarkan bayi anda makan apabila mereka letih atau kecewa. Sediakan makan apabila anak anda terjaga dan gembira. Jangan memberi makanan berlebihan bayi anda. Bersedia untuk membina satu proses jangka panjang untuk membantu mereka membina tabiat yang sihat apabila anda beransur-ansur bercerai susu.
 • Jangan beri berlebihan makanan kepada bayi anda: mulakan dengan pembuka selera dengan sedikit susu formula atau susu ibu. Dengan cara itu, mereka boleh memulakan hidangan baru dan tidak akan merasa bosan.perkembangan bayi 5 bulan
 • Bersedia untuk proses yang lama untuk makan: Jangan memasak makanan dengan cepat kerana anda sibuk. Makan adalah satu proses yang mengambil masa lebih lama, jadi pastikan anda boleh menghabiskan banyak masa untuk ini.
 • Memainkan peranan sokongan: jika anda memberikan bayi anda peluang untuk menamatkan makan, mereka akan makan lebih cepat. Sebelum mencuba menyuap makanan, letakkan sedikit makanan di atas meja atau kerusi tinggi dulang dan memberi mereka peluang untuk melihat, hydromassage, menghancurkan, mengisar, mungkin juga rasa hidangan.
 • Mula dengan menarik perhatian bayi anda: beberapa makanan pertama bukan makanan diperlukan tetapi ia adalah semata-mata permulaan untuk anak anda untuk makan bagibercerai susu masa. Layar makanan di bibir bayi dan berikan bayi anda sedikit masa untuk bertindak balas. Jika anak anda mencari rasa yang sesuai, mereka boleh membuka mulut lebih luas untuk makan pada masa akan datang. Maka anda boleh menyuap sudu lebih mendalam di dalam mulut mereka untuk membantu bayi anda menelan lebih mudah. Berhati-hati untuk tidak meletakkan sudu terlalu dalam yang boleh membuatkan bayi anda tercekik.
 • Tahu bila untuk berhenti: anda tidak boleh memaksa bayi untuk terus makan apabila mereka hilang minat. Bergantung kepada tanda-tanda, anda boleh tahu jika bayi anda mahu berhenti makan, termasuk menangis, mengelak, tutup mulut, melepaskan atau membuang makanan di sekitar.
 • Makanan bercerai susu: semua orang bersetuju bahawa makanan cecair pertama yang sempurna bagi bayi adalah susu ibu. Tetapi yang mana makanan bercerai susu pertama sesuai dengankebanyakan bayi? Anda boleh memberi makan bijirin bayi, buah-buahan dan sayur-sayuran. Sila dapatkan nasihat pakar kanak-kanak untuk memilih makanan bercerai susu pertama yang sesuai untuk anak anda.

Ingat bahawa anda tidak akan dapat menilai perasaan mereka dengan tepat apabila anda mula-mula cuba hidangan baru.

Kebanyakan bayi mula menutup mulut mereka walaupun mereka menikmati makanan, terutamanya hidangan masam pedas atau tidak. Beri tumpuan kepada tindak balas bayi jika anda ingin cuba memberi makanan kepada bayi untuk kali kedua.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 24/08/2021
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor