What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Status Rh dan Kehamilan 3: Apakah komplikasinya?

Status Rh dan Kehamilan 3: Apakah komplikasinya?

Apakah komplikasi akibat rhesus negatif (RhD negatif), jika saya tidak menjalani rawatan sewajarnya?

Tanpa suntikan anti-D, sistem imunisasi boleh bertidak balas dengan penyakit rhesus terhadap bayi anda kerana ia akan menjadi bertambah kuat selepas kehamilan kali pertama. Antibodi akan kerap menyerang sel darah merah dalam tubuh bayi anda ketika dikandung serta beberapa bulan selepas bayi dilahirkan.

Apabila sel darah dimusnahkan, bayi anda akan terdedah kepada penyakit anemia. Dalam sesebuah kes yang lebih teruk, anemia boleh membawa keadaan yang kritikal seperti pembengkakan, kegagalan jantung dan fungsi pengekalan cecair di dalam badan.

Apabila dilahirkan, hati bayi anda tidak dapat menampung jumlah sel darah yang telah rosak. Maka, bayi anda akan mendapat jaundis, atau juga dikenali sebagai HDFN (penaykit hemolitik dalam kalangan fetus dan bayi aru lahir) atau HDN (penyakit hemolitik dalam kalangan bayi).

Penyakit HDFN yang kritikal boleh menyebabkan bayi anda mengalami kerosakan otak yang kekal serta masalah neurologikal lain seperti palsi serebral, masalah fizikal dan pertuturan.

Memandangkan penyakit rhesus meruapakan sangat berbahaya, anda harus memastikan anda menjalani ujian darah bagi memastikan rhsesus anda adalah negatif. Jika anda mempunyai rhesus negatif, pastikan anda mengambil suntikan rutin anti-D bagi mengelakkan sebarang keadaan yang tidak diingini.

Kehamilan peringkat awal: Apa yang harus saya lakukan jika saya mempunyai antibodi tersebut dalam darah saya?

Pada peringkat awal kehamilan, pakar kesihatan anda akan melakukan ujian darah bagi memastikan antibodi anda. Ujian darah ini akan dilakukan semula pada minggu ke-28 kehamilan anda. Kadangkala, anda mendapat antibodi daripada kehamilan sebelum ini, kehamilan secara ektopik atau keguguran yang anda tidak sedari langsung.

Jika antibodi tersebut sudah terdapat di dalam darah anda, suntikan anti-D tidak lagi berfungsi untuk keadaan anda. Ia cuma dapat menghalang antibodi tersebut daripada terus dihasilkan (sensitizasi). Sunikan terebut tidk mampu membunuh antibodi yang sudah wujud dalam sistem anda. Ketika, ini, sila berunding dengan pakar kesihatan anda untuk kaedah rawatan terbaik.

Pakar kesihatan anda akan memberikan perhatian rapi terhadap proses kehamilan anda bagi memastikan dan mengawal kebarangkalian bayi anda terdedah kepada risiko anemia. Transfusi darah kepada bayi (yang masih dalam kandungan) mungkin dapat membantu merawat anemia yang kritikal. Walau bagaimanapun, untuk peluang rawatan yang lebih efektif, adalah digalakkan untuk anda melakukan proses kelahiran secara pembedahan atau seksyen-C.

Selepas kelahiran, bayi anda mungkin akan dijaga oleh unit neonatal. Proses fototerapi bersama dengan transfusi darah dapat membantu menangani jaundis dan anemia.

Di samping itu, hanya rawatan minimal diperlukan ke atas kebanyakan kes penyakit rhesus yang tidak kritikal. Walau bagaimanapun, dalam sesestengah kes kritikal, suntikan solusi berdasarkan antibodi diperlukan bagi membantu menyelamatkan sel darah bayi daripada terus dimusnahkan oleh keadaan penyakit ini.

Apa yang akan berlaku selepas bayi saya dilahirkan?

Selepas bayi dilahirkan, doktor akan mengambil sampel darah menerusi tali pusatnya bagi melakukan ujian ke atas kumpulan darah dan status rhesusnya.

Jika darah bayi anda ternyata dalam kumpulan rhesus positif, anda akan menerima lsatu lagi suntikan anti-D dalam masa 72 jam selepas melahirkan bayi. Ini demi memastikan yang sistem imunisasi anda tidak bertidak balas terhadap keadaan rhesus bayi anda. Doktor juga akan mengambil sampel darah sejurus selepas melahirkan bayi untuk ujian antibodi. Semakin banyak sel darah yang mati dalam sistem anda, lebih banyak dos anti-D akan diberikan kepada anda. Dalam senario yang berbeza, jika kedua bayi dan anda mempunyai rhesus negatif, suntikan anti-D tidak diperlukan.


Jangan bimbang. Ikuti topik hangat dan bertukar cerita dengan bakal ibu yang lain. Sertai Komuniti Kehamilan!

Jangan bimbang. Ikuti topik hangat dan bertukar cerita dengan bakal ibu yang lain. Sertai Komuniti Kehamilan!


health-tool-icon

Pertambahan Berat Badan Kehamilan

Kalkulator ini adalah untuk wanita yang ingin tahu berapa berat badan semasa hamil yang terbaik, berdasarkan berat badan mereka sebelum hamil.

28

Verifying...

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Rh Sensitization During Pregnancy. http://www.webmd.com/baby/tc/rh-sensitization-during-pregnancy-topic-overview#1. Accessed May 22, 2017.

What Is My Rhesus Status, and How Will It Affect My Pregnancy? https://www.babycentre.co.uk/a568837/what-is-my-rhesus-status-and-how-will-it-affect-my-pregnancy Accessed May 22, 2017.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Prof. Madya Dr. Thuaibah Bt Hashim Disemak pada 26/11/2019