What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Kesan Jangka Pendek Guna Pita Kinesio pada Wanita Hamil

  Kesan Jangka Pendek Guna Pita Kinesio pada Wanita Hamil

  Wanita mengandung mungkin berpengalaman merasai sakit belakang pada waktu tertentu semasa mereka hamil. Sementara anda mahu mengelakkan ubat-ubatan, anda mungkin mendapati pita kinesio adalah alternatif yang dapat membantu. Mari kita lihat kesan jangka pendek penggunaan pita kinesio pada wanita hamil.

  Menyokong struktur lumbosakral

  Apabila anda mengandung, bayi anda dan tisu lain membesar di dalam perut; oleh itu, badan anda memerlukan sokongan untuk membawa berat yang berlebihan. Penggunaan pita kinesio boleh menyediakan sokongan kepada struktur yang dinamik seperti otot. Otot yang kuat boleh membantu anda memelihara bayi anda sementara anda menjalani aktiviti seharian seperti biasa.

  Meningkatkan kestabilan

  Penggunaan pita kinesio boleh membantu dalam meningkatkan kestabilan anda dan memelihara tulang belakang anda. Apabila anda hamil, badan anda mungkin cenderung untuk melepaskan hormon relaxin yang menyebabkan ligamen di kawasan pelvis merehatkan dan melonggarkan sendi. Apabila ligamen yang menyokong tulang belakang anda lebih longgar, kestabilan akan berkurangan. Kekurangan kestabilan akan membawa kepada sakit belakang semasa hamil.

  Mengurangkan tekanan paraspinal

  Penggunaan pita kinesio dikatakan berkesan untuk mengurangkan tekanan pada otot paraspinal. Otot paraspinal ialah otot yang terletak di bahagian belakang badan menyokong tulang belakang anda. Berat badan yang anda bertambah semasa anda hamil boleh menambah tekanan pada tulang belakang dan tisu di sekelilingnya.

  Merangsang tisu konektif

  Tisu konektif menghubungkan struktur di dalam badan anda bersama, membentuk rangka yang menyokong organ-organ dan melindungi tubuh badan anda. Tisu konektif adalah di seluruh badan. Ia diperbuat daripada fiber, bahan asas dan sel-sel. Semasa anda hamil, tisu konektif boleh menjadi dehidrasi dan kekurangan bekalan darah, yang mana boleh menyebabkan sakit belakang.

  Penggunaan pita kinesio boleh merangsang tisu-tisu dengan berkesan bergantung kepada tempat pita ditampal. Kemudian air dan darah akan mengalir lebih mudah ke kawasan tersebut.

  Ia juga dikatakan mampu mengurangkan sakit di bahagian bawah belakang badan untuk wanita hamil. Walau bagaimanapun, anda perlu berbincang dengan pegawai kesihatan tentang pilihan rawatan yang ada untuk menentukan penggunaan pita kinesio sesuai dengan keadaan anda.

  health-tool-icon

  Pertambahan Berat Badan Kehamilan

  Kalkulator ini adalah untuk wanita yang ingin tahu berapa berat badan semasa hamil yang terbaik, berdasarkan berat badan mereka sebelum hamil.

  28


  Jangan bimbang. Ikuti topik hangat dan bertukar cerita dengan bakal ibu yang lain. Sertai Komuniti Kehamilan!

  Jangan bimbang. Ikuti topik hangat dan bertukar cerita dengan bakal ibu yang lain. Sertai Komuniti Kehamilan!


  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Sumber Rujukan

  Back Pain in Pregnancy.

  http://www.webmd.com/baby/guide/back-pain-in-pregnancy#1. Accessed January 16, 2017.

   

  Kaplan Ş, Alpayci M, Karaman E, et al. Short-Term Effects of Kinesio Taping in Women with Pregnancy-Related Low Back Pain: A Randomized Controlled Clinical Trial. Medical Science Monitor : International Medical Journal of Experimental and Clinical Research. 2016;22:1297-1301. doi:10.12659/MSM.898353.

   

  Goldsmith LT, Weiss G. Relaxin in Human Pregnancy. Annals of the New York Academy of Sciences. 2009;1160:10.1111/j.1749-6632.2008.03800.x. doi:10.1111/j.1749-6632.2008.03800.x.

   

  Mitchell DA, Esler DM. Pelvic instability – Painful pelvic girdle in pregnancy. Aust Fam Physician. 2009 Jun;38(6):409-10.

   

  Connective Tissue.

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMHT0022672/. Accessed January 16, 2017.

  Gambar penulisbadge
  Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin Disemak pada 12/05/2022
  Disemak secara perubatan oleh Dr. Muhamad Firdaus Rahim