What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Pergerakan Kardio Untuk Sesiapa Tidak Suka Berlari

Pergerakan Kardio Untuk Sesiapa Tidak Suka Berlari

Anda mungkin mendapati diri anda tidak dapat berlari atas beberapa sebab tertentu. Mungkin tiada motivasi. Mungkin kesihatan anda tidak sesuai untuk berlari. Berita baiknya adalah terdapat banyak senaman lain yang boleh anda lakukan selain berlari.

Berikut adalah senarai pergerakan kardio yang baik untuk anda cuba di rumah. Cari senaman rutin yang bersesuaian dengan diri anda dan anda tidak perlu berlari lagi. Sebelum meneruskannya, pastikan anda sesuaikannya sebaiknya. Pilih pakaian yang selesa untuk bergerak, dan juga, kasut yang sempurna untuk melindungi kaki, pergelangan kaki dan lutut. Panaskan sedikit suhu sudut sekitar rumah anda, maka anda bersedia melakukannya.

Squat jumps

Ia pergerakan biasa melibatkan senaman meluaskan kaki.

Cara melakukannya:

  • Lebarkan kaki anda pada lebar bahu dan diingatkan supaya turun perlahan dalam kedudukan berdiri.
  • Bengkokkan lutut anda sedikit demi sedikit untuk mengurangkan tekanan pada lutut bagi mengelakkan kecederaan.
  • Cuba sederhanakan ketinggian lompatan untuk mengawal pendaratan anda.

Leg crossovers

Ini adalah senaman hebat untuk kekuatan teras anda.

Cara melakukannya:

  • Mulakan dengan kedudukan menolak.
  • Naikkan lutut anda ke bahagian atas badan anda dan dekat dengan siku bertentangan seboleh mungkin.
  • Pastikan pinggul anda tinggi dan kekal pada tahap bahu anda.

Burpee

Burpee adalah pergerakan kardio lain yang baik untuk anda cuba. Ia memerlukan penukaran antara penolakan dan kedudukan berdiri. Jika anda ingin lebih cabaran, cuba tambah lompatan apabila nada beralih ke kedudukan berdiri.

Toes touching

Pergerakan ini sesuai untuk anda yang inginkan pinggang sederhana.

Cara melakukannya:

  • Berbaring rata di lantai, muka ke atas.
  • Naikkan bahagian belakang dan kaki ke atas supaya tangan anda boleh menyentuh kaki anda yang bertentangan, tukar sisi berturut-turut. Senaman ini akan menjadikan teras anda kuat.

High knees

Asasnya, ia dalam posisi berlari, dengan lutut diangkat ke ketinggian pinggul pada setiap langkah. Gunakan lengan untuk kekuatan tambahan, untuk meningkatkan kadar intensiti.

Anda boleh ambil semua atau pilih beberapa pergerakan daripada senarai untuk senaman kardio anda. Kekalkan setiap pergerakan kira-kira 45 saat, kemudian beralih kepada pergerakan lain selepas rehat 15 saat. Ulanginya selama 3-5 pusingan untuk gantikan berlari.

Anda boleh mengambil mereka semua atau memilih hanya beberapa langkah dari senarai untuk latihan senaman kardio anda. Tinggal di setiap langkah selama kira-kira 45 saat, kemudian beralih ke yang lain selepas rehat 15 saat. Ulangi ini selama 3-5 pusingan setiap hari untuk menggantikan berjalan.

health-tool-icon

Kalkulator Kadar Degup Jantung Sasaran

Ketahui berapakah kadar degup jantung maksimum yang normal untuk usia anda serta bagaimana senaman berintensiti dan faktor lain akan mempengaruhinya.

Lelaki

Wanita

Anda memeriksanya untuk siapa?

Berapa kadar degup jantung anda? (bpm)

60

Verifying...

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

9 Calorie-Burning Cardio Exercises For Anyone Who Hates Running. https://www.buzzfeed.com/sallytamarkin/why-run-when-you-can-not?utm_term=.oybqdwn0g#.mwMVOrDxy. Accessed March 12, 2017

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 13/09/2019
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor