home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Mahu Libatkan Anak Anda Dalam Sukan Lasak? Perhatikan Hal Ini Terlebih Dahulu

Mahu Libatkan Anak Anda Dalam Sukan Lasak? Perhatikan Hal Ini Terlebih Dahulu

Rock climbing? Skateboarding? Atau mungkin sea surfing? Apa lagi jenis sukan ekstrem atau lasak yang anda ceburi? Kegemaran anda terhadap jenis-jenis sukan lasak pasti menginginkan anda untuk mengajak ahli keluarga yang lain menceburinya. Mengajak anak-anak anda untuk kekal aktif melalui aktiviti sukan adalah satu yang amat baik. Malangnya, ada satu perkara yang perlu anda perhatikan atau ambil perhatian sebelum melibatkan anak anda bersama dalam sukan lasak. Apa dia?

Potensi keretakan kepala

Berdasarkan hasil kajian terbaharu oleh American Academy of Pediatrics (AAP) 2019 National Conference & Exhibition, sukan musim sejuk seperti ski boleh menyebabkan kecederaan, dan bagi golongan kanak-kanak, ia boleh menyebabkan keretakan pada bahagian kepala dan muka mereka.

Kajian mereka adalah berdasarkan 845 kes kemasukan kanak-kanak ke hospital akibat kecederaan berkaitan sukan musim sejuk. Mereka mendapati, lebih daripada separuh kanak-kanak yang dimasukkan ke hospital memerlukan pembedahan utama bagi kecederaan yang dialami. Kanak-kanak yang berada di sekolah rendah adalah golongan yang lebih terdedah untuk mendapat keretakan kepala dan muka berbanding mereka yang lebih dewasa. Manakala bagi kanak-kanak atau remaja yang berada di sekolah menengah, mereka lebih cenderung untuk mengalami kecederaan dalam perut.

Jenis kecederaan yang sering berlaku

Berdasarkan jumlah kanak-kanak yang dimasukkan ke hospital akibat kecederaan berkaitan sukan musim sejuk, 75.8% daripada mereka adalah kanak-kanak lelaki. Kecederaan yang sering berlaku terhadap kanak-kanak ini terdiri daripada keretakan bahagian bawah tubuh (28.7%), kecederaan intrakranial (22.7%), kecederaan splenik (15.6%), keretakan bahagian atas tubuh (15.5%) dan keretakan tengkorak (9.1%).

Bagi menguatkan hasil kajian tersebut, terdapat kajian lain yang menyokong pendapat bahawa sukan lasak sememangnya merisikokan keselamatan kanak-kanak. Berdasarkan kajian pada tahun 2014 yang melibatkan 4 juta kecederaan akibat sukan lasak, 11.3% daripadanya adalah kecederaan berkaitan kepala dan leher. Kanak-kanak dan remaja pula adalah golongan yang paling tinggi mendapat kecederaan dalam aktiviti sukan lasak. Tiga jenis suka lasak yang sering menyebabkan kecederaan tersebut pula ialah skateboarding (129,600 kes), snowboarding (97,527 kes), dan ski (83,313 kes).

Sekiranya anda benar-benar mahu anak anda terlibat dengan aktiviti sukan ekstrim, lengkapi mereka dengan peralatan dan kelengkapan keselamatan yang mencukupi seperti helmet dan pad lutut. Libatkan mereka hanya dengan aktiviti lasak yang bertahap rendah, yang sesuai dengan peringkat umur dan kemampuan mereka. Kemampuan mereka tidak sama dengan kemampuan individu dewasa, begitu juga dengan tahap kesihatan dan keselamatan mereka.

 

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

https://www.sciencedaily.com/releases/2019/10/191025075858.htm

https://medicalxpress.com/news/2014-03-significant-neck-injury-extreme-sports.html?utm_source=TrendMD&utm_medium=cpc&utm_campaign=MedicalXpress_TrendMD_1

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Muhammad Wa'iz Disemak pada 23/06/2020
Disemak secara perubatan oleh Dr. Joseph Tan
x