backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

Alahan Hama

Disemak secara perubatan oleh Dr. Aisyah Syahira Abdul Hamid · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Tyasyurrun Nazirin · Disemak pada 12/10/2023

Alahan Hama

Alahan hama adalah tindak balas alergi terhadap pepijat kecil yang biasanya hidup dalam habuk debu rumah. Tanda-tanda alergi ini termasuk yang menyerupai demam hay, seperti bersin dan hidung berair.

Ramai orang yang mengalami alahan hama atau habuk juga mengalami tanda-tanda asma, seperti nafas berbunyi dan kesukaran bernafas.

Definisi

Hama, iaitu spesies yang terdekat dengan kutu dan labah-labah, terlalu kecil untuk dilihat tanpa mikroskop. Hama habuk memakan sel-sel kulit manusia yang gugur, dan mereka tumbuh dengan baik dalam persekitaran yang hangat dan lembap.

Dalam kebanyakan rumah, barangan seperti tempat tidur, perabot dan permaidani menyediakan persekitaran yang sesuai untuk hama.

Apakah kebarangkalian penyakit ini?

Habuk hama – kadang-kadang dipanggil hama katil atau hama habuk adalah penyebab alahan yang paling umum dari habuk rumah.

Orang-orang dengan alergi hama sering menderita paling banyak di dalam rumah mereka sendiri atau di rumah orang lain. Sila berbincang dengan doktor anda untuk mendapatkan maklumat lanjut.

Simptom-simptom

Apakah simptom-simptom alahan hama?

Alahan Hama

Antara gejala biasa untuk alahan hama adalah:

 • Bersin
 • Hidung berair
 • Gatal, mata merah atau berair
 • Hidung tersumbat
 • Gatal hidung, lelangit atau tekak
 • Titisan postnasal
 • Batuk
 • Rasa sakit dan tekanan pada muka
 • Bengkak, kulit berwarna biru di bawah mata
 • Untuk kanak-kanak, kerap menggosok hidung

Sekiranya alergi hama anda menyumbang kepada asma, anda juga mungkin mengalami:

 • Kesukaran bernafas
 • Kesesakan dada atau kesakitan
 • Siulan atau mengeluarkan bunyi apabila menghembuskan nafas
 • Masalah tidur yang disebabkan oleh sesak nafas, batuk atau berdehit
 • Batuk atau berdehit yang bertambah buruk disebabkan oleh virus pernafasan seperti selesema

Hama alahan boleh berkisar dari tahap yang ringan hingga teruk. Kes alahan hama yang ringan boleh menyebabkan hidung tersumbat, mata berair dan bersin.

Dalam kes-kes yang teruk, keadaan mungkin berterusan (kronik), menyebabkan bersin berseteru, batuk, kesesakan hidung, tekanan pada muka atau serangan asma yang teruk.

Mungkin terdapat beberapa tanda atau simptom yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan tentang simptom-simptom tersebut, sila berjumpa dengan doktor anda.

Bila saya harus berjumpa doktor?

Sesetengah tanda dan gejala alergi hama, seperti hidung berair atau bersin, adalah serupa dengan selesema biasa. Kadang-kadang adalah sukar untuk mengetahui sama ada anda mempunyai selsema atau alahan. Sekiranya gejala berterusan selama lebih dari seminggu, anda mungkin mengalami alahan.

Sekiranya tanda dan gejala anda teruk – seperti kesesakan hidung yang teruk, berdehit atau kesukaran tidur – sila hubungi doktor anda. Dapatkan penjagaan kecemasan sekiranya berdehit atau sesak nafas bertambah teruk dengan cepat atau jika anda sesak nafas hanya dengan aktiviti minima.

Punca

Apakah punca alahan hama?

Alergi adalah tindak balas sistem imun terhadap bahan yang tidak diketahui yang biasanya tidak berbahaya kepada tubuh anda. Bahan-bahan ini dipanggil alergen.

Alergen mungkin termasuk makanan tertentu, debunga, dan hama. Orang-orang yang alergi terhadap hama mempunyai reaksi yang teruk terhadap sisa-sisa pepijat tersebut. Sisa-sisa ini termasuklah timbunan tinja dan badan hama yang mereput.

Anda mungkin mempunyai rumah yang agak bersih, tetapi tidak banyak yang diperlukan untuk mewujudkan suasana yang sesuai untuk hama hidup. Malah, bilik tidur merupakan tempat yang ideal untuk mereka.

Tempat tidur, permaidani, dan kusyen perabot semua memerangkap dan menahan kelembapan, membolehkan pepijat kecil ini membiak. Anda boleh mengalami gejala alahan yang meningkat dari semasa ke semasa apabila anda terus menghidu sisa hama.

Adalah penting untuk mengambil perhatian bahawa habuk boleh menyebabkan bersin-yang menjengkelkan kepada sesiapa sahaja, tetapi hanya orang tertentu yang mempunyai respons imun yang sebenarnya disebabkan oleh alergi hama.

Faktor-faktor Risiko

Apakah yang meningkatkan risiko saya kepada alahan hama?

Alahan Hama

Terdapat banyak faktor risiko untuk alahan hama, seperti:

 • Mempunyai sejarah keluarga dengan alahan. Anda lebih cenderung untuk mempunyai sensitiviti pada hama jika beberapa ahli keluarga anda juga mempunyai alahan.
 • Pendedahan kepada hama habuk. Pendedahan dengan paras hama yang tinggi, terutama pada awal kehidupan, meningkatkan risiko anda.
 • Seorang kanak-kanak atau orang dewasa yang muda. Anda lebih cenderung untuk mendapat alergi hama semasa kanak-kanak atau awal dewasa.

Diagnosis dan Rawatan

Maklumat yang diberikan bukan pengganti untuk sebarang nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor anda untuk maklumat lanjut.

Bagaimana pesakit alahan hama didiagnosis?

Anda harus berjumpa dengan seorang pakar alahan jika anda mendapati gejala-gejala anda menjadi lebih buruk di rumah, terutamanya semasa membersih atau ketika anda tidur. Pakar alahan adalah seseorang yang mengesan dan merawat alahan.

Pakar alahan anda akan menggunakan ujian diagnostik untuk menentukan sama ada anda mempunyai alahan hama. Jenis ujian yang paling umum adalah ujian kulit. Semasa ujian ini, pakar alahan akan menusuk kawasan kulit anda dengan sedikit ekstrak alergen.

Pakar alahan anda akan menunggu kira-kira 15 minit untuk mengetahui sama ada kulit anda mempunyai sebarang reaksi negatif. Sekiranya anda mempunyai reaksi, anda mungkin akan mengalami satu bonjolan besar di sekitar kawasan kulit yang dicucuk. Kawasan ini juga boleh menjadi merah dan gatal.

Ujian darah kadang-kadang menggantikan ujian kulit. Ingatlah bahawa ujian darah hanya boleh mengesan antibodi, jadi hasilnya mungkin tidak tepat.

Bagaimana pesakit alahan hama dirawat?

Pilihan rawatan yang terbaik adalah untuk mengehadkan pendedahan anda kepada hama. Sekiranya tidak berfungsi, terdapat ubat-ubatan farmasi dan berpreskripsi yang boleh membantu melegakan simptom alergi hama:

 • Antihistamin, seperti allegra atau claritin, boleh membantu melegakan bersin, hidung berair, dan gatal-gatal.
 • Kortikosteroid nasal, seperti flonase atau nasonex, boleh mengurangkan keradangan sementara menawarkan kesan sampingan yang kurang berbanding ubat oral lain.
 • Decongestants, seperti sudafed atau afrin, boleh mengecilkan tisu dalam saluran hidung, menjadikannya lebih mudah untuk bernafas.
 • Ubat yang menggabungkan antihistamin dan decongestant, seperti Actifed atau Claritin-D.

Rawatan lain yang mungkin membantu termasuk:

 • Cromolyn sodium.
 • Leukotriene modifiers seperti singulair, accolate, atau zyflo.
 • Immunoterapi, juga dikenali sebagai suntikan alergi.

Pencegahan dan Rawatan

Apakah perubahan gaya hidup dan rawatan sampingan yang boleh saya ambil untuk menanganinya?

alahan hama

Gaya hidup dan pengubatan sampingan yang berikut mungkin membantu anda menghadapi alahan hama habuk:

 • Gunakan penutup bantal kalis alergen. Pastikan tilam dan bantal anda dalam penutup yang kalis debu atau alahan. Sarung ini, diperbuat daripada kain tenunan yang ketat, mengelakkan hama dari membiak atau melarikan diri dari tilam atau bantal. Kekalkan kotak spring dalam penutup kalis alergen.
 • Basuh tempat tidur secara mingguan. Basuh semua cadar, selimut, sarung bantal dan sarung tilam menggunakan air panas sekurang-kurangnya 130 F (54.4 C) untuk membunuh hama habuk dan menyingkirkan alergen.
 • Pastikan kelembapan di tahap rendah. Kekalkan kelembapan relatif di bawah 50 peratus di rumah anda. Dehumidifier atau penghawa dingin dapat membantu menjaga tahap kelembapan, dan hygrometer (tersedia di kedai-kedai perkakasan) dapat mengukur tahap kelembapan.
 • Pilih tempat tidur dengan bijak. Elakkan pelapik tilam yang mudah memerangkap debu dan sukar dibersihkan dengan kerap.
 • Beli mainan yang boleh dicuci. Basuh dengan air panas dan keringkan dengan betul. Juga, elakkan mainan daripada diletak atas katil.
 • Bersihkan debu. Gunakan mop atau kain yang basah untuk membersihkan habuk. Hal ini menghalang habuk dari berterbangan dan berkumpul semula.
 • Vakum dengan kerap. Vakum permaidani dan perabot yang berkain menghilangkan debu permukaan – tetapi vakum tidak berkesan untuk mengeluarkan kebanyakan hama habuk dan alergen. Gunakan pembersih vakum dengan beg mikrofilter  berlapis berganda atau penapis udara kecekapan tinggi (HEPA) untuk membantu mengurangkan pelepasan habuk dalam rumah. Sekiranya alergi anda teruk, elakkan kawasan yang sedang dibersihkan dan minta bantuan orang lain untuk melakukan kerja tersebut. Tunggu kira-kira dua jam sebelum kembali ke bilik yang dikosongkan.
 • Elakkan bersepah. Jika ia mengumpul habuk, ia juga akan mengumpul hama. Buang perhiasan kecil, perhiasan meja, buku, majalah dan surat khabar dari bilik tidur anda.
 • Keluarkan permaidani dan habitat hama yang lain. Permaidani menyediakan habitat yang selesa untuk hama. Hal ini terutamanya jika permaidani melapik konkrit, yang menyerap kelembapan dengan mudah dan persekitaran yang lembap untuk hama. Jika boleh, ganti permaidani bilik dengan jubin, kayu, lantai linoleum atau vynil. Pertimbangkan untuk menggantikan perabot pengumpul habuk yang lain di dalam bilik tidur, seperti perabot kerusi, tirai yang tidak boleh dibasuh dan tirai tingkap.

Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor bagi memahami rawatan terbaik untuk anda.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Disemak secara perubatan oleh

Dr. Aisyah Syahira Abdul Hamid

Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Tyasyurrun Nazirin · Disemak pada 12/10/2023

advertisement iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

advertisement iconIklan
advertisement iconIklan