What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

'Fibrocystic Breast', Adakah Berkait Dengan Kanser Payudara?

'Fibrocystic Breast', Adakah Berkait Dengan Kanser Payudara?

Apakah fibrocystic breast?

Wanita dengan payudara fibrosista mempunyai tisu payudara yang kental atau berserabut, dengan simptom sering berubah bergantung kepada perubahan kitaran haid seseorang wanita. Wanita yang didiagnosis dengan payudara fibrosista juga dikenali dengan fibrocystic breast condition atau fibrocystic changes.

Tidak perlu dirisaukan, diagnosis ini meletakkan mereka pada peningkatan risiko kanser payudara atau penyakit ini. Ini adalah keadaan yang tidak berbahaya dan sangat umum yang menjejaskan lebih daripada 50 peratus wanita, terutama mereka yang perimenopaus antara usia 30 hingga 50 tahun.

Perbezaan payudara normal dan payudara fibrosista

Apakah simptom biasa payudara fibrosista?

Kira-kira separuh daripada semua wanita dengan ketulan atau payudara fibrosista akan mengalami simptom. Perubahan hormon dalam badan, terutamanya semasa kitaran haid, boleh menyebabkan perkembangan sista atau benjolan dan sakit payudara. Mastalgia atau mastodynia adalah nama lain untuk kesakitan payudara dan kelembutan sesetengah wanita yang mengalami payudara fibrosista. Walaupun kesakitan selalunya berkitaran, sesetengah wanita tidak mengalami kesakitan bersamaan dengan kitaran haid.

Apakah punca payudara fibrosista?

Buat masa ini tiada bukti saintifik mengenai apa yang menyebabkan keadaan payudara fibrosista. Kecenderungan untuk ahli keluarga mengalami simptom yang sama mungkin menunjukkan kecenderungan genetik.

Sesetengah kajian juga mencadangkan bahawa wanita dengan simptom kelembutan dan kesakitan payudara mungkin meningkatkan sensitiviti terhadap tahap lemak tepu yang tinggi atau bahan seperti kafein, alkohol dan nikotin.

Tekanan juga dianggap memainkan peranan. Walaupun tekanan tidak menyebabkan keadaan payudara fibrosista, peningkatan tekanan dapat memburukkan lagi simptom bagi sesetengah wanita dengan mempengaruhi tahap hormon.

Adakah fibrocystic breast changes meningkatkan risiko kanser payudara?

Tidak, perubahan payudara fibrosista tidak meningkatkan risiko kanser payudara. Perubahan payudara fibrocystic adalah perkara biasa. Wanita dengan keadaan tidak kronik (baik) ini sering mempunyai benjolan/ketulan payudara dan mengalami kesakitan payudara yang berbeza-beza sepanjang kitaran haid.

Doktor tidak tahu apa yang menyebabkan perubahan payudara fibrosista, tetapi keadaannya mungkin disebabkan perubahan hormon semasa kitaran haid yang mempengaruhi tisu payudara.

Walaupun perubahan payudara fibrosista tidak meningkatkan risiko kanser payudara, mempunyai payudara fibrosista menyebabkan lebih sukar bagi anda merasakan benjolan payudara baru atau perubahan tidak normal lain seperti benjolan payudara berterusan yang tidak akan hilang dengan kitaran haid seterusnya atau penebalan dan kekukuhan dalam tisu payudara.

Sekiranya anda mengesan sesuatu yang tidak biasa, segera berjumpa doktor untuk pemeriksaan lanjutan.

Verifying...

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 15/11/2019
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor