home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Jangan Biar Orang Lain Merana Sebab Ketiak Berbau Anda, Cuba Petua Ini Untuk Hilangkan!

Jangan Biar Orang Lain Merana Sebab Ketiak Berbau Anda, Cuba Petua Ini Untuk Hilangkan!

Amin melakukan senaman hariannya di gym dan seperti biasa, keseluruhan bahagian tubuhnya akan mengalami perpeluhan termasuklah di ketiaknya. Walau bagaimanapun, dia menyedari bahawa walaupun dia tidak mengalami perpeluhan, dia mempunyai ketiak berbau sehingga dia sendiri kurang berasa selesa dengan keadaan tersebut.

Kadangkala Amin terpaksa menjauhkan diri daripada berada terlalu hampir dengan individu lain ketika menaiki bas atau LRT. Menyedari masalah yang dialaminya, Amin cuba mendapatkan cara untuk bagaimana menghilangkan bau ketiaknya itu.

Tip hilangkan bau ketiak berbau

Bagi anda yang mengalami masalah seperti yang dialami oleh Amin, jangan terlalu risau. Cuba cara yang kami kongsikan di bawah ini bagi mengurangkan bau yang kurang menyenangkan itu.

#1. Guna antiperspirant atau deodoran

ketiak berbau

Mungkin deodoran yang anda gunakan sekarang tidak begitu sesuai dengan keadaan semasa ketiak anda. Cuba gantikan jenis atau jenama deodoran anda kepada jenis yang lain.

Anda juga boleh mendapatkan antiperspirant di farmasi berdekatan bagi mengurangkan kadar perpeluhan ketiak yang menyebabkan bau yang kuat.

Antiperspirant berfungsi mengurangkan kadar peluh yang dihasilkan dengan cara menyekat liang-liang peluh untuk sementara waktu. Makin kurang peluh pada ketiak, maka makin kuranglah bau ketiak anda.

#2. Mandi

Nampak macam remeh, tetapi ramai yang kurang mengambil perhatian berkenaan soal mandi. Anda perlu menggunakan sabun ketika mandi, bukan hanya siraman air pancuran semata-mata.

Selain itu, anda juga perlu mandi bagi membersihkan badansetelah melakukan kerja-kerja atau senaman dengan intensiti yang tinggi. Ini akan membantu menyingkirkan bakteria yang boleh menyebabkan bau dari ketiak dan badan anda.

#3. Pakai pakaian yang sesuai

ketiak berbau

Jenis pakaian yang dimaksudkan di sini adalah jenis pakaian yang menyerap peluh dan longgar.

Jenis-jenis fabrik seperti kapas dan linen boleh membantu tubuh badan anda untuk ‘bernafas’ dan membantu mengeringkan tubuh anda daripada peluh yang keluar.

#4. Cukur bulu ketiak

Siapa sangka, dengan sentiasa mencukur bulu ketiak anda boleh membantu mengurangkan bau ketiak yang keluar. Satu kajian yang diterbitkan pada tahun 2016 mendapati, cukur atau wax ketiak boleh mengurangkan bau ketiak secara signifikan.

Ini kerana cucian yang dilakukan akan menjadi lebih efektif atau berkesan pada permukaan kulit yang telah dicukur atau wax.

#5. Pengurusan stres atau tekanan

Memandangkan reaksi stres boleh menyebabkan kelenjar peluh menghasilkan peluh, pengurusan stres dan teknik untuk mengurangkan kegelisahan boleh membantu anda mengawal reaksi stres yang anda alami dan mengurangkan respon perpeluhan fisiologi anda.

#6. Tukar diet anda

ketiak berbau

Makanan berlemak, berminyak dan makanan dengan bau yang kuat seperti bawang putih, rempah, kari dan bawang boleh meresap kedalam liang-liang anda lalu menyebabkan badan atau ketiak yang berbau.

Cuba tukar dengan diet yang lebih sihat atau kurangkan penggunaan sesetengah bahan dengan bau yang kuat dalam masakan anda.

Kesimpulan

Bukan susah pun untuk kurangkan atau hilangkan bau ketiak yang kuat. Hanya sedikit perubahan yang diperlukan dalam gaya hidup anda, lalu masalah ketiak berbau anda pun akan hilang dengan segera.

Perkara yang paling, jangan sesekali malas dalam menguruskan diri dan pastikan faktor-faktor kebersihan sentiasa dititikberatkan.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

https://www.healthline.com/health/smelly-armpits#1

https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/preventing-body-odor#1

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Muhammad Wa'iz Disemak pada 01/07/2020
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor
x