Jangan Percaya 4 Mitos Senaman Ini!

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 26/06/2020 . 3 minit bacaan
Share now

“Jangan berhenti pergi gim. Nanti otot bertukar jadi lemak!” Berikut adalah merupakan salah satu contoh mitos berkaitan senaman yang terkenal dalam kalangan masyarakat umum. Percaya atau tidak, orang yang mempunyai pengetahuan juga boleh terpedaya dengan auta sebegini. Ikuti artikel ini untuk maklumat selanjutnya.

Otot mengecut, lemak pun masuk

Apabila dilihat pada mitos “otot bertukar jadi lemak” dari sudut pandangan fisiologi, tidak dapat dinafikan bahawa ura-ura penukaran di antara tisu tersebut adalah tidak masuk akal. Otot dan lemak, masing-masing, mempunyai sel yang berbeza. Sel otot tidak boleh bertukar menjadi sel lemak dan sebaliknya.

Apabila seorang individu yang aktif menjadi tidak aktif, otot-otot di seluruh badannya akan mengecut, membuka ruang kepada sel lemak untuk memenuhinya. Ini akan menyebabkan otot yang sedia ada tampak menggeleber. Nisbah otot dan lemak tidak lagi berada dalam keadaan seimbang. Ruang kosong pada kawasan otot tersebut akan diisi dengan sel lemak.

Perkara ini kebiasaannya berlaku disebabkan oleh pengambilan jumlah kalori yang sama dengan hari anda bersenam. Ini akan menyebabkan lebihan kalori bertukar menjadi sel lemak di dalam badan. Jadi, ingat ya! Sel otot tidak bertukar menjadi lemak sebaliknya ia mengecut dan memberi ruang untuk diisi oleh sel lemak. Besar perbezaannya!

Waktu pagi adalah merupakan waktu terbaik untuk bersenam

Walaupun petua ini betul, namun ia tidak tepat. Waktu yang sesuai untuk bersenam bergantung kepada objektif anda. Jika anda bersenam untuk mengurangkan berat badan, maka pagi adalah waktu yang terbaik untuk bersenam. Hal ini kerana apabila kita bangun daripada tidur, badan kita berada dalam keadaan “berpuasa” (fasted state). Ini bermakna bagi mendapatkan tenaga untuk bersenam, kalori tersebut akan diambil daripada “stor simpanan” seperti hati yang menyimpan glikogen dan tisu lemak.

Jika dilihat dari sudut keberkesanan untuk memperoleh kebaikan bersenam secara umum, waktu tidak memainkan peranan yang begitu penting. Anda boleh bersenam di gim pada waktu pagi, petang ataupun malam namun, jika anda berasa  letih, seeloknya bagi anda untuk tidur. Tidur yang cukup dapat memberikan kesan fisiologikal yang lebih baik.

Senaman regangan dapat mengurangkan risiko kecederaan

Dalam konteks ini, senaman regangan yang dimaksudkan adalah senaman regangan statik. Terdapat pelbagai jenis senaman lain yang dapat mengurangkan risiko kecederaan jauh lebih baik berbanding senaman regangan statik seperti angkat berat (berat yang ringan terlebih dahulu), senaman keseimbangan dan senaman pemanas badan. Menurut pakar, senaman regangan statik dapat meningkatkan tahap kelenturan badan, namun ia cuma bermanfaat bagi mereka yang melakukan senaman yang spesifik seperti gimnastik dan skater ais.

Bagi mereka yang ingin melakukan senaman mengangkat berat, anda berisiko tinggi untuk mendapat kecederaan kerana selepas melakukan aktiviti regangan tersebut, sendi anda akan menjadi longgar. Perkara ini juga boleh menyebabkan prestasi senaman anda menurun kerana anda tidak dapat memberikan daya kekuatan yang optimum.

Senaman kardio boleh membakar lemak anda

Senaman sahaja tidak dapat mengurangkan peratusan lemak badan anda melainkan ia dilaksanakan seiring dengan pengamalan gaya pemakanan yang sihat. Ramai yang suka menggunakan ayat, “Alaa, esok aku pergi joging, terbakarlah lemak tu”. Itu adalah corak pemikiran yang salah.  Jika anda ingin mengurangkan berat badan, gaya pemakanan adalah merupakan faktor terpenting.

Pelan pengurangan kalori (caloric deficit) dapat membantu anda mengurangkan berat badan. Jika anda bercadang untuk melakukan kardio untuk durasi yang lama sehari, anda berkemungkinan untuk kehilangan tisu otot dan ini boleh mengakibatkan penurunan metabolisma badan. Perkara ini akan membuatkan proses penurunan berat badan menjadi lebih sukar.

Konklusi

Sebelum anda bersenam, pastikan anda mempunyai objektif. Ini akan membantu anda untuk meningkatkan  prestasi dalam tempoh masa tertentu. Usah terpedaya dengan segala kebaikan atau keburukan yang anda dengar melalui mulut orang. Kaji fakta tersebut dan pastikan ia selari dengan objektif anda. Jangan terpedaya dengan mitos!

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Memori Otak Anda Akan Lebih ‘Power’ Kalau Kurang Ambil 5 Jenis Makanan Ini!

  Apa kata, kali ini kita lihat kepada makanan tidak berkhasiat yang boleh memberikan kesan negatif kepada otak, khususnya memori otak. Apakah makanan itu?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Kesihatan Mental 19/01/2021 . 3 minit bacaan

  Psssttt.. Ini Rahsia Nak Kurus! Jaga Pengambilan KALORI Harian, Ikut Cara Ini Pasti Jadi

  Mahu kurangkan berat badan? Jika ingin kurus, ini yang perlu anda ketahui mengenai kalori per hari untuk diet, barulah berkesan!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diet & Turun Berat Badan, Pemakanan Sihat 14/01/2021 . 3 minit bacaan

  Jalan Kaki, Senaman Paling Mudah Untuk Pesakit Diabetes, Tapi Sebelum Buat, Ada Syarat-syaratnya!

  Bolehkah pesakit diabetes melakukan senaman seperti berjalan kaki setiap hari? Ada manfaat jalan kaki atau sebarang kesan buruk untuk pesakit diabetes?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diabetes Jenis 2, Kencing Manis 11/01/2021 . 3 minit bacaan

  Stres! Tiap Kali DATANG BULAN Mesti Berat Badan Naik, Ini Faktor Wanita Gemuk Ketika Period

  Apabila menimbang berat badan hari-hari biasa hasilnya normal sahaja, tetapi ketika 'datang bulan', angka terus naik! Pernahkah anda mengalami situasi ini?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah

  Artikel lain untuk anda

  badan manusia

  Bagaimana Sistem Otot Rangka & Tulang Manusia Berfungsi? Ini Info Lengkap Mengenainya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 01/03/2021 . 4 minit bacaan
  fungsi otot

  Nak Elak Masalah Jisim Otot Hilang Masa Usia Tua Nanti? Ikut 6 Cara Ini

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 16/02/2021 . 3 minit bacaan
  bina badan

  Jangan Asyik Minum Protein Sahaja, Ini 7 Makanan Yang Baik Untuk Bina Otot

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 10/02/2021 . 3 minit bacaan
  sumber karbohidrat punca berat badan

  Elak Makan Makanan Ada Karbohidrat Sebab Takut Gemuk, Efektif Ke Cara Ini?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 20/01/2021 . 3 minit bacaan