backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan

5 Sebab Hentikan Penggunaan Sabun Anti Bakteria

Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 05/12/2019

5 Sebab Hentikan Penggunaan Sabun Anti Bakteria

Tahukah anda terdapat 19 bahan dalam kebanyakan sabun anti-bakteria? Pentadbiran Makanan dan Ubat AS melakukan dan mengharamkannya daripada sabun dan mencuci. Kenapa anda perlu menghentikan penggunaannya?

1. Tidak berkesan berbanding sabun biasa.

Dalam penyelidikan selama 42 tahun, tiada bukti telah diketahui bahawa membuktikan sabun antibakteria lebih berkesan. Bakteria ini mensasarkan bakteria, bukan virus seperti selesema. Virus menyebabkan penyakit yang meluas.

2. Mungkin mencipta antibiotik.

Penggunaan bahan kimia antibiotik yang lebih besar menyebabkan mutasi rawak dalam bakteria yang membolehkannya bertahan pendedahan. Semakin sering kita menggunakan bahan kimia, semakin kuat mutasi.

3. Mungkin bertindak sebagai pengganggu endokrin.

Salah satu bahan dalam sabun ini ialah triclosan, yang seolah-olah mengganggu keupayaan tubuh untuk mengawal selia tiroid. Ini berlaku kerana triclosan menyerupai hormon manusia dan boleh menipu sistem yang bergantung pada tiroid. Ini boleh menyebabkan ketidaksuburan, akil baligh, obesiti atau kanser.

Tubuh mempunyai masa yang sukar untuk memproses triclosan. Dalam satu kajian mengenai kesan sabun antibakteria, triclosan didapati dalam menggunakan sampel 75% daripada subjek yang diuji, menunjukkan bagaimana tubuh kita menyerap dan mengekalkan kimia.

4. Membunuh bakteria yang baik.

Dengan mengurangkan pendedahan kanak-kanak kepada bakteria, sistem imun mereka mempunyai peluang yang lebih tinggi untuk mengalami alergi seperti demam hay. Pendedahan kepada bakteria pada usia muda diperlukan untuk sistem imun berfungsi dengan baik sebagai orang dewasa.

5. Tidak baik untuk alam sekitar

Sabun mengalir ke longkang dan kembali ke alam sekitar. Ia boleh membahayakan alga, yang menjadikan banyak oksigen dunia dan merupakan permulaan rantaian makanan.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.Fakta Disemak oleh

Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 05/12/2019

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan