Mengapa ‘Ikrar Berhenti Merokok’ Penting untuk Anda Berhenti Merokok

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 15/11/2019 . 3 minit bacaan
Share now

Menghisap rokok mendedahkan seseorang individu untuk mendapat pelbagai masalah kesihatan, dan masalah kesihatan yang paling terkenal adalah kanser paru-paru yang amat ditakuti. Bukan itu sahaja, asap daripada tembakau juga membahayakan individu sekeliling yang tidak sengaja menghidunya kerana berada berhampiran dengan sumber asap, satu keadaan yang dikenali sebagai ‘merokok pasif’. Menimbulkan kesan negatif kepada kesihatan manusia dan beban kewangan kepada kerajaan, matlamat untuk melawan tembakau adalah sangat mudah dan jelas. Walau bagaimanapun, ketagihan yang dialami oleh perokok menyebabkan mereka mudah berputus asa untuk berhenti merokok. 

Realiti berhenti merokok dan mengapa ‘Ikrar Berhenti Merokok’ sangat penting

Walaupun pakar penjagaan kesihatan boleh membantu anda untuk berhenti merokok, realitinya adalah mereka hanya boleh membuatkan cabaran berhenti merokok anda menjadi lebih mudah – dan anda sendiri mesti mengelakkan sebarang godaan dan sentiasa berjuang untuk menghentikan tabiat tersebut. Perjalanan untuk berhenti merokok adalah satu bentuk kerjasama antara anda dan profesional penjagaan kesihatan. Selagi anda terus berjuang, mereka akan sentiasa membantu anda, dan kemanisan dalam berhenti merokok adalah satu kejayaan yang turut mereka banggakan. Bagi memastikan anda kekal berjuang, motivasi asas diri anda mestilah kukuh dan konsisten. Tambahan lagi, keinginan dan motivasi untuk berubah adalah satu aspek yang paling penting untuk memastikan anda terus berjuang dalam satu perjalanan yang sukar. Ini adalah satu pendekatan yang popular disebabkan oleh pengaruh psikologi komitmen.

Komitmen adalah satu ikrar pengikat yang mewajibkan anda untuk melakukan sesuatu tindakan. Memberikan komitmen terhadap perkara yang anda lakukan – sama ada dalam kehidupan peribadi atau kehidupan profesional anda – adalah satu daripada prinsip-prinsip asas kejayaan. Komitmen seperti ikrar berhenti merokok adalah sangat kuat kerana ia mempengaruhi cara anda berfikir dan mekanisma pengatasan (coping) yang berikutnya. Tidak seperti harapan tanpa semangat, ikrar atau komitmen bermakna anda mencuba dengan gigih untuk merealisasikan komitmen anda tanpa mengira cabaran yang mendatang. Tambahan lagi, ia memberikan anda panduan berkenaan apa yang anda lakukan dan mengapa anda melakukannya, selain mengelakkan anda daripada memandang ke belakang.

Unsur utama untuk menjadi komited adalah peringatan terhadap perkara yang sedang anda berikan komitmen terhadapnya. Itulah sebabnya mengapa tindakan susulan adalah penting bagi memastikan pengekalan motivasi agar profesional penjagaan kesihatan boleh menilai dan mengingatkan anda berkenaan ikrar berhenti merokok anda dan sejauh mana telah anda lalui dalam perjalanan anda untuk berhenti merokok. Kata-kata rangsangan daripada orang-orang yang menyokong anda adalah satu bentuk sokongan yang membantu memberi galakan secara emosi agar anda kekal mengikuti ikrar anda dan kekal komited terhadap tujuan tersebut. Jika ikrar tidak dilihat sebagai satu tindakan yang kuat bagi mencapai sesuatu, apabila terdedah secara psikologi, ia boleh menjadi satu alat yang kuat untuk meningkatkan motivasi dan keinginan seseorang untuk berubah. Disebabkan itu, psikologi diterapkan dalam hampir kesemua program berhenti merokok dan kursus rehabilitasi lain untuk memasukkan isyarat psikologi yang kuat.

Bagaimana untuk mendapatkan bantuan

Memahami betapa susahnya perjalanan tersebut, Kementerian Kesihatan Malaysia telah melancarkan inisiatif di seluruh negara yang dipanggil ‘klinik mQuit’, usaha bersama antara kerajaan dan sektor swasta dengan tujuan menyediakan pelan berhenti merokok yang berkualiti, berkesan dan komprehensif untuk perokok di seluruh negara yang ingin berhenti. Untuk maklumat lanjut mengenai program ini, sila layari jomquit.moh.gov.my.

Pendekatan dan pengurusan holistik yang terdapat dalam perkhidmatan mQuit termasuk:

 • Membantu perokok membangunkan pelan berhenti merokok yang bersesuaian.
 • Menyediakan perokok dengan sumber yang betul dan nasihat mengenai berhenti merokok.
 • Pelan berhenti merokok yang komprehensif dengan sesi susulan oleh profesional penjagaan kesihatan yang berdedikasi.
 • Preskripsi terapi penggantian nikotin (NRT), seperti gula-gula getah dan tampalan nikotin, untuk memudahkan perjalanan berhenti merokok anda dengan mengawal simptom putus ubat (withdrawal).

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

enEnglish

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  9 Kaedah Semulajadi Untuk Merawat Tiub Fallopio Tersumbat, Ubah Gaya Hidup Anda Sekarang!

  Masalah sukar hamil mungkin ada kaitan dengan tiub fallopio tersumbat. Namun adakah rawatan semula jadi dapat bantu mengatasinya?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Wanita 11/06/2020 . 3 minit bacaan

  Ingin Berhenti Merokok Bulan Puasa Ini? Buat 5 Tip Di Bawah Confirm Anda Tak Hisap Lagi

  Anda mempunyai niat untuk berhenti merokok semasa Ramadan? Klik artikel ini untuk 5 tip berkesan yang boleh jadikan bulan puasa kali ini lebih bermakna!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Tips Kesihatan, Gaya Hidup Sihat 05/05/2020 . 3 minit bacaan

  Bukan Main-main! AMARAN Perokok 14x Ganda Lebih Mudah Dijangkiti COVID-19

  Tiada siapa yang boleh sangkal bahawa merokok boleh menyebabkan jangkitan virus korona baharu (COVID-19). Patut ke anda berhenti merokok?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Coronavirus, COVID-19 30/03/2020 . 4 minit bacaan

  Selalu Orang Kata Perut Jadi Buncit Kalau Mandi Lepas Makan, Adakah Ia Mengarut Atau Benar?

  Kalau sebut mengenai perut buncit, pasti ramai individu mahu mengelakkannya. Maka wujudlah pelbagai jenis mitos berkaitan kesihatan perut ini.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Tips Kesihatan, Gaya Hidup Sihat 27/02/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  masalah pernafasan

  Jangan Ingat Perokok Saja Yang Kena Masalah Pernafasan COPD, Yang Tak Merokok Juga Berisiko!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 08/10/2020 . 3 minit bacaan
  perokok pasif

  Husband Perokok Jangan Pelik Kalau Isteri Masih Tak ‘Lekat’ Lagi, Anda Mungkin Penyebabnya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 25/08/2020 . 3 minit bacaan

  Nak Tahu Sperma SUBUR Atau TIDAK? Lakukan Kiraan Air Mani, Ini 7 Sebab Kaum Adam Kena Buat!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 12/08/2020 . 3 minit bacaan
  menjadi ibu

  Gelaran Ibu Buat Anda Lagi Stres? Silap! Ada Banyak Manfaat Kesihatan Buat Wanita Bergelar Mama

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 16/07/2020 . 3 minit bacaan