Anda Tidak Akan Kecapi Manfaat Ini Jika Terus Merokok

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 15/11/2019 . 3 minit bacaan
Share now

Belum ada lagi produk yang dijual dalam keadaan yang cukup ironi seperti bahan tembakau. Di Malaysia, sesiapa sahaja yang berusia 18 tahun dan ke atas dibenarkan untuk mendapatkannya di mana-mana kedai serbaneka. Namun demikian, pada bungkusan kotak rokok yang dijual, terdapat amaran bergambar yang menunjukkan kesan buruk terhadap kesihatan kita akibat daripada perbuatan merokok. Ini dilakukan supaya perokok lebih sedar dan cakna tentang risiko yang mereka hadapi jika terus merokok dan mula memasang niat untuk berhenti. Malangnya, cara ini tidak memberi impak yang cukup kerana sebilangan besar mereka terus menjadi mangsa rokok, dan dibelenggu ketagihan. 

Jika anda memerlukan suntikan motivasi untuk meninggalkan tabiat merokok sepenuhnya, ingatkan diri anda tentang manfaat-manfaat berikut yang tidak mungkin anda akan nikmati jika terus merokok.

Minda yang jelas dan cergas

Menghilangkan ketagihan rokok adalah satu cabaran mental. Otak perokok mengandungi banyak reseptor nikotin; dengan berhenti merokok, keadaan otak akan beransur pulih dan kembali kepada konfigurasi dan ciri-ciri asal dalam tempoh masa sebulan.

Tambahan pula, kajian menunjukkan bahawa mereka yang berhenti merokok mempunyai kesihatan mental yang lebih baik dalam jangka panjang. Mereka akan kurang mengalami kemurungan, kegelisahan, dan stres disebabkan kualiti hidup bertambah baik. Namun, kegagalan berulang dalam percubaan untuk berhenti boleh melemahkan kesihatan mental perokok dalam jangka panjang. 

Kecergasan fizikal

Ini bukan lagi satu rahsia- merokok mendedahkan paru-paru kita kepada pelbagai bahan kimia yang berbahaya. Namun, berita gembiranya adalah tahap oksigen dalam badan akan meningkat semula hanya 12 jam selepas anda berhenti merokok. Penurunan karbon monoksida dalam badan membolehkan anda untuk bernafas dengan lebih senang khususnya apabila melakukan aktiviti seperti bersenam. Mereka yang telah berhenti merokok akan berasa lebih bertenaga kerana badan mereka kini menerima oksigen yang optimum setiap masa.

Merokok boleh meningkatkan kadar degupan jantung seseorang, sekali gus meningkatkan risiko untuk berlakunya darah bergumpal atau darah beku, kolesterol tinggi dan penyakit jantung. Bagaimanapun, kadar degupan jantung kembali ke paras normal selepas 20 minit tidak merokok, dan tekanan serta aliran darah dalam badan akan bertambah baik jika anda berhenti merokok sepenuhnya.

Bau & rasa

Merokok merosakkan bahagian hujung saraf pada mulut dan hidung, menyebabkan deria bau dan rasa menjadi tumpul dan kurang responsif. Bahagian hujung saraf ini akan mula sembuh dan pulih dalam masa 2 hari selepas anda berhenti merokok, mengembalikan semula nikmat deria bau dan rasa yang sempurna.

Jika anda sudah berhenti merokok, anda akan mula membuat pilihan untuk memasuki kawasan yang berudara segar sahaja. Anda boleh ucapkan selamat tinggal kepada hari-hari lampau di mana anda membawa sekali bau asap rokok pada pakaian anda. Kini, semua orang boleh bernafas dengan lebih baik, termasuk anda.

Berkeyakinan dari segi perasaan dan penampilan

Bibir perokok selalunya akan merosakkan penampilan mereka. Bukan sahaja merokok mampu membuatkan gusi dan bibir anda lebih gelap, ianya juga menyebabkan kulit dan rambut anda menjadi kering. Ini boleh menyebabkan kerosakan kulit, kulit jadi bertompok dan juga rambut menjadi keriting halus dan rapuh.

Selepas anda berhenti merokok, bibir, gusi dan kulit anda akan beransur-ansur menjadi lebih baik dan rambut akan mula bersinar dan kuat semula. Penambahbaikan dalam keterampilan ini berupaya untuk menjadi pemangkin yang kuat bagi anda menghindari tabiat merokok. Apabila seseorang berasa hebat dan berkelihatan menawan, keyakinan diri mereka akan menjadi lebih tinggi berbanding keseronokan sementara daripada nikotin. 

Usia emas yang sihat

Kesemua manfaat di atas membuktikan bahawa berhenti merokok menyumbang kepada kesihatan yang lebih baik. Penambahbaikan dari aspek kualiti hidup ini akan berterusan sehingga anda meniti usia emas, memastikan organ-organ penting dan tahap imun badan kekal sihat dan kuat dalam melindungi anda daripada penyakit yang tidak diingini. 

Kajian membabitkan jutaan bekas perokok menunjukkan manfaat daripada berhenti merokok menjadi lebih kukuh mengikut masa. Dalam masa 5 tahun sahaja anda berhenti merokok, risiko penyakit kardiovaskular seperti serangan jantung dan strok dapat diturunkan sebanyak 38% berbanding mereka yang terus merokok. Oleh itu, adalah lebih baik untuk anda berhenti ketika muda agar anda dapat menikmati keseluruhan usia anda bebas daripada asap rokok. 

Jadi, apa yang anda nantikan? Kini terdapat banyak sokongan dan bantuan untuk anda berhenti merokok tidak kiralah sama ada daripada penggunaan terapi gantian nikotin (seperti pelekat dan juga gula-gula getah) atau servis mQuit yang dilancarkan oleh kerajaan yang telah diluaskan capaiannya supaya anda tidak perlu memerangi ketagihan seorang diri. 

Hello Health Group tidak memberi nasihat perubatan, diagnosis mahupun rawatan.

Anda juga mungkin berminat membaca artikel:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Walau Tiada Payudara, Lelaki Boleh Alami 5 Masalah Payudara Ini Sehingga Sebabkan Sakit Dada

  Tidak banyak pun punca sakit dada dalam kalangan lelaki. Apa yang lebih mengejutkan lagi adalah ia mungkin berkait dengan masalah payudara!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Kesihatan Lelaki Lain 08/03/2021 . 3 minit bacaan

  Jangan Abaikan Kesihatan Gigi! Ini 8 Masalah Ortodontik Yang Lazim Berlaku

  Ada banyak masalah atau kerosakan gigi yang anda perlu tahu. Masalah ortodontik bukan boleh berlaku kepada kanak-kanak sahaja, orang dewasa juga boleh!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Ortodontik 08/03/2021 . 3 minit bacaan

  Mak Ayah Jangan Panik Jika Si Kecil Selesema, Uruskannya Dengan 4 Cara Ini!

  Terdapat beberapa cara hilangkan selsema bayi yang ibu bapa perlu tahu. Jom klik artikel ini untuk baca dengan lebih lanjut mengenainya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Kesihatan Anak, Penyakit Saluran Pernafasan 08/03/2021 . 3 minit bacaan

  Ini Cara Untuk Elak Gemuk Ikut Peringkat Umur: Bayi, Kanak-Kanak & Orang Dewasa

  Masalah obesiti akan semakin teruk jika individu tersebut tidak mengetahui cara mengatasi obesiti. Apakah cara menangani obesiti mengikut peringkat umur?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Obesiti 08/03/2021 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  ketumbit bawah mata

  Ketumbit Boleh Berlaku Di Atas & Bawah Kelopak Mata! Mana Lebih Berbahaya?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 09/03/2021 . 3 minit bacaan
  jadual pemakanan pesakit kencing manis

  Ikut Panduan Waktu Makan Ini Jika Ada Ahli Keluarga Yang Hidap Kencing Manis Jenis 1

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 09/03/2021 . 3 minit bacaan
  perut masuk angin

  Kerap Alami Masalah Kembung Perut? Amalkan 7 Cara Ini Untuk Kelegaan Pantas!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 09/03/2021 . 3 minit bacaan
  waktu subur wanita sebelum atau selepas haid

  Bagi Pasangan Yang Sedang Merancang, ‘Timing’ Penting Tau! Ini Cara Kesan Waktu Subur

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 08/03/2021 . 3 minit bacaan