Baby 7 bulan

Hi doktor, saya ada pertanyaan tentang baby saya usia 7 bulan setiap jam berak setiap kali lepas minum susu dutch baby 0-12 bulan, dan susu dumex dugro 6-36 bulan, jenis tahi tak cair, tahi berketul tapi tak terlalu lembik. Tahi berwarna hijau gelap. Apakah anak saya ada masal kesihatan

Suka
Kongsikan
Simpan
Komen
1
1

1 komen

Ibu, frekuensi buang air besar pada bayi dapat bervariasi, dari beberapa kali sehari hingga beberapa hari sekali. Yang terpenting adalah memperhatikan konsistensi dan warna tinja, serta kondisi umum bayi Anda:

Tinja yang berketul namun tidak terlalu lembek dan berwarna hijau gelap bisa jadi normal pada bayi yang mengonsumsi susu formula. Warna hijau gelap seringkali disebabkan oleh kandungan zat besi dalam susu formula atau karena tinja bergerak cepat melalui saluran pencernaan. Jika bayi Anda tetap aktif, menyusu dengan baik, tidur nyenyak, dan tidak menunjukkan tanda-tanda ketidaknyamanan atau gejala lain seperti demam, muntah, atau rewel berlebihan, kemungkinan besar kondisi ini tidak mengkhawatirkan. Namun, jika Anda merasa khawatir atau bayi menunjukkan gejala lain yang tidak biasa, disarankan untuk berkonsultasi dengan dokter anak untuk pemeriksaan lebih lanjut.

2 hari yang lepas
Suka
Feedback
warningPenafian: Kandungan ini disediakan berdasarkan sumber maklumat yang disahkan
Topik berkaitan
Cari komuniti anda
Terokai komuniti kami yang berapandukan kepada topik-topik kesihatan semasa