Hi doktor. Sy baru berkahwin bulan 14/09/2025. Last period sy

Hi doktor. Sy baru berkahwin bulan 14/09/2025. Last period sy 05/09/2025. Pada 20/10/2025, sy ada buat upt test dan result +ve. Pada 30/10/2025, sy ada scan kat klinik dan doktor ada tunjuk baru 6 weeks tapi kalo ikutkan tarikh last period sy, should be dah 8 weeks. Sy nak tanya, ada possible tak tarikh tu tak betul? Dan mcm mana nak tentukan tarikh betul kandungan sy? sy punya period irregular kadang sebulan tak period. Bulan 8 sebelom sy kahwin pun sy tak datang period.

Suka
Kongsikan
Simpan
Komen
1

1 komen

Ya, adalah mungkin tarikh jangkaan bersalin berdasarkan hari pertama haid terakhir (LMP) anda tidak tepat, terutamanya kerana anda mempunyai kitaran haid yang tidak teratur:

Untuk wanita dengan kitaran haid tidak teratur, pengiraan berdasarkan LMP selalunya kurang tepat kerana ovulasi mungkin berlaku pada masa yang berbeza daripada jangkaan standard. Imbasan ultrabunyi (ultrasound) pada awal kehamilan adalah kaedah yang paling tepat untuk menentukan usia kandungan dan tarikh jangkaan bersalin, terutamanya apabila LMP tidak pasti atau tidak teratur. Doktor menggunakan ukuran janin dalam ultrasound untuk menganggarkan usia kehamilan dengan lebih jitu. Oleh itu, adalah lebih baik untuk bergantung kepada usia kandungan 6 minggu yang ditunjukkan oleh imbasan ultrasound anda. Teruskan janji temu susulan dengan doktor pakar sakit puan anda untuk pemantauan dan pengesahan lanjut.

15 jam yang lepas
Suka
Feedback
warningPenafian: Kandungan ini disediakan berdasarkan sumber maklumat yang disahkan
Topik berkaitan
Cari komuniti anda
Terokai komuniti kami yang berapandukan kepada topik-topik kesihatan semasa