What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Musim Denggi Kembali! Ikut 6 Cara Berkesan Ini Untuk Merawat Demam Denggi

Musim Denggi Kembali! Ikut 6 Cara Berkesan Ini Untuk Merawat Demam Denggi

Tahukah anda, ada beberapa cara merawat demam denggi? Ia adalah penyakit berpotensi maut yang tersebar oleh nyamuk Aedes Aegypti yang dijangkiti.

Walaupun denggi tidak dapat disebarkan melalui sentuhan manusia, ia meningkat dengan mendadak akibat peningkatan pembiakan nyamuk aedes.

Berikut adalah beberapa langkah yang boleh anda ambil untuk menyingkirkan denggi dengan lebih cepat.

Untuk mendapatkan lebih banyak info tentang Penyakit Berjangkit, sila dapatkannya di sini.

6 cara merawat demam denggi

1. Membina semula sistem imun

Daun dan ekstrak tumbuh-tumbuhan seperti giloy, fenugreek, kunyit, daun tulsi, lada hitam berguna dalam menguatkan metabolisme, mengurangkan kesakitan dan juga bertindak sebagai sedatif.

Ekstrak daun betik diketahui meningkatkan jumlah platelet. Membawa sistem imuniti kembali adalah penting untuk mengelakkan denggi daripada menjadi lebih teruk kepada demam denggi berdarah (DHF) atau sindrom kejutan denggi (DHS).

2. Berikan ubat yang sesuai untuk merawat demam denggi

cara merawat demam denggi

Denggi menyebabkan banyak kesakitan fizikal di dalam badan. Oleh sebab itu, antara cara merawat demam denggi yang penting ialah mengambil ubat yang bersesuaian.

Walau bagaimanapun, penyembuh rasa sakit boleh memburukkan pendarahan dalaman dalam denggi kerana kandungan ibuprofen atau aspirinnya.

Adalah disyorkan untuk menggunakan pembunuh rasa sakit (pain killer) yang sesuai untuk simptom denggi. Penasihat perubatan akan dapat membantu anda.

3. Bantuan perubatan

cara merawat demam denggi

Dalam kes-kes yang teruk seperti demam denggi berdarah (DHF), jumlah platelet mungkin menurun kepada jumlah yang sangat rendah.

Ini mungkin memerlukan kemasukan ke hospital segera atau pemindahan darah. Sentiasa berjaga-jaga agar anda dapat mengenal pasti simptom yang membimbangkan.

4. Tingkatkan jumlah platelet

Kesan denggi yang paling menonjol adalah kejatuhan teruk dalam kiraan platelet pesakit. Platelet, dalam erti kata yang paling mudah adalah paramedik yang melindungi kita apabila cedera.

Apabila kiraannya jatuh, tubuh menjadi lemah dan kuasa untuk membina semula dirinya berkurang. Ekstrak daun betik dikenali untuk membantu mengembalikan kiraan platelet.

5. Dapatkan rehat secukupnya

Denggi dicirikan oleh otot yang sangat teruk dan sakit sendi, disertai dengan sakit kepala yang teruk dan sakit mata.

Adalah dinasihatkan untuk tidak menegangkan diri semasa demam dan mengambil rehat yang sesuai, secara fizikal dan mental. Tekanan akan memburukkan demam.

6. Elak dehidrasi untuk melawan demam denggi

cara merawat demam denggi

Salah satu cara merawat demam denggi ialah mengambil air dengan mencukupi. Pengambilan cecair oral perlu diambil dengan serius. Air, jus buah dan elektrolit adalah minuman yang sempurna. Akan ada masa apabila pesakit tidak boleh minum cecair ini.

Pada masa itu, IV (Terapi Intravena) boleh digunakan, kerana berkompromi pada penghidratan boleh menjadi sangat berisiko.

Selain langkah berikut, anda juga boleh melakukan pencegahan di rumah seperti memusnahkan tempat pembiakan nyamuk, melindungi diri daripada gigitan nyamuk dan kurangkan melawat atau beraktiviti di kawasan berisiko tinggi denggi.

Verifying...

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

How To Treat Dengue? http://www.goodknight.in/how-to-treat-dengue/ Accessed June 4, 2018.

Symptoms and Treatment. https://www.cdc.gov/dengue/symptoms/index.html. Accessed May 13, 2022.

Caring for a Child or Family Member Sick with Dengue. https://www.cdc.gov/dengue/symptoms/family.html. Accessed May 13, 2022.

Dengue fever. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dengue-fever/diagnosis-treatment/drc-20353084. Accessed May 13, 2022.

Dengue and severe dengue. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/dengue-and-severe-dengue. Accessed May 13, 2022.

Dengue. https://www.nhs.uk/conditions/dengue/. Accessed May 13, 2022.

Dengue Fever. https://kidshealth.org/en/parents/dengue.html. Accessed May 13, 2022.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 13/05/2022
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor