backup og meta

Dah Mula Masuk Kerja? Ini 10 Langkah Pekerja & Majikan Wajib Buat Nak Cegah COVID-19!

Disemak secara perubatan oleh Dr. Joseph Tan · Perubatan dalaman atau am · Hello Health Group


Ditulis oleh Ahmad Farid · Disemak pada 09/07/2020

Dah Mula Masuk Kerja? Ini 10 Langkah Pekerja & Majikan Wajib Buat Nak Cegah COVID-19!

Untuk mendapatkan lebih banyak info tentang coronavirus di Malaysia, sila dapatkannya di sini.

Dalam usaha menangani pandemik COVID-19 yang sedang melanda seluruh dunia, pelbagai usaha telah dilaksanakan dengan jayanya oleh kerajaan Malaysia.

Berikut adalah jumlah terkini kes positif COVID-19 di negara kita:

[covid_19]

Antara usaha tersebut adalah dengan mengeluarkan Perintah Kawalan Berkurung (PKP) secara berperingkat bagi menyekat pergerakan rakyat untuk mencegah penularan virus.

Pada ketika ini pula, kita semua sedang menjalani fasa Perintah Kawalan Berkurung Bersyarat (PKPB) yang mungkin akan berakhir pada tanggal 9 Jun 2020.

Ini bermakna wujud kemungkinan untuk kerajaan membuka kembali lebihan sektor pekerjaan yang sebelum ini dihadkan bagi membolehkan rakyat Malaysia kembali bekerja.

Namun, ada beberapa perkara penting yang para majikan dan pekerja perlu tahu sebelum kembali ke tempat kerja.

Perhatian kepada para majikan & pekerja

Mungkin semasa PKP dan PKPB lagi, ada sektor pekerjaan yang berjalan seperti biasa terutamanya para petugas barisan hadapan COVID-19 dan beberapa lagi sektor yang penting.

Dalam usaha kerajaan melancarkan kembali aliran ekonomi negara, lebihan sektor pekerjaan yang sebelum ini dihadkan mungkin akan dibuka berpandukan prosedur operasi standard (SOP).

Majikan perlu bertanggungjawab untuk sentiasa menjaga kebajikan dan kesihatan para pekerja tidak kira jika mereka bekerja dari rumah ataupun tempat kerja.

Bagi para pekerja pula, adalah penting untuk anda semua bekerja sambil mengamalkan langkah pencegahan COVID-19 yang merupakan senjata utama melawan pandemik ini.

virus korona

Tolong amalkan langkah wajib ini di tempat kerja!

Berikut adalah apa yang wajib para majikan dan pekerja buat untuk selamat dari terjangkiti virus korona baharu sesuai dengan saranan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dan Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO):

Artikel berkaitan: 

#1. Kebersihan persekitaran tempat kerja

Sebelum mula melangkah masuk ke pejabat atau kilang, pastikan majikan tempat kerja kalian telah melakukan prosedur disinfeksi atau nyahkuman terlebih dahulu.

Kemudian, jangan lupa untuk bersihkan segala permukaan seperti meja, kerusi, telefon, komputer dan segala peralatan yang akan digunakan kelak.

#2. Polisi tidak bersalam tangan di era pandemik COVID-19

Mungkin sudah jadi tradisi masyarakat kita untuk bersalam bagi menunjukkan rasa hormat dan mesra. Pun begitu, ini semua perlu dikorbankan demi kesejahteraan sejagat.

Sebaliknya, kalian boleh cuba pelbagai jenis salaman yang tidak melibatkan sentuhan. Sebagai contoh, salam wakanda yang mungkin terlihat kelakar namun ternyata selamat.

#3. Sanitasi tangan untuk pekerja dan pelawat

Para majikan perlu membekalkan sanitasi tangan di setiap pintu masuk premis dan mewajibkan setiap individu yang ingin melangkah masuk ke premis tempat kerja anda menggunakannya terlebih dahulu.

#4. Akses untuk mencuci tangan dengan kerap

Tandas atau bilik mandi sahaja mungkin tidak mencukupi untuk memastikan kakitangan sentiasa mencuci tangan dengan kerap. Jadi, sediakanlah satu singki atau pili air berserta sabun yang mudah diakses.

tempat kerja

#5. Penyelengaraan fasiliti

Dalam pada itu, majikan tidak seharusnya mengabaikan penyelenggaraan fasiliti seperti tandas, bilik mandi, pantri, ruang makan, ruang rehat, ruang solat serta sistem perparitan di tempat kerja.

Ini juga adalah kunci utama kepada kebersihan di premis anda.

#6. Penyediaan kemudahan kebersihan

Virus korona baharu ini boleh melekat pada permukaan peralatan di tempat kerja anda terutamanya yang agak kotor seperti tong sampah, penyapu, penyodok dan sebagainya.

Jadi, tukarkan plastik sampah secara berkala dan uruskan segala sampah di premis sebaiknya.

Bukan sahaja di rumah, di tempat kerja juga anda perlu beri lebih perhatian kepada peralatan-peralatan berikut:

#7. Bersedia dengan keadaan luar jangka

Ini adalah peringatan penting buat majikan- Majikan tidak boleh memaksa pekerja datang bekerja sekiranya berlaku keadaan luar jangka.

Sila bersedia dengan lebih awal dan berikan sedikit kelonggaran untuk mereka bekerja dari rumah, bercuti atau berehat sahaja jika keadaan tidak mengizinkan pekerja datang bekerja.

#8. Perbincangan atas talian

Ketika bekerja, kita sudah pasti tidak dapat mengelak daripada melakukan perbincangan secara beramai-ramai. Pun begitu, perhimpunan di dalam satu ruang tertutup sebegini harus dielakkan.

Gunakan alternatif seperti perbincangan atas talian dengan rangkaian internet. Jika perlu berhimpun sekalipun, gunakan ruang tidak tertutup yang luas agar penjarakan sosial boleh dipraktikkan.

Dalam pada itu, pastikan setiap peserta sihat. Untuk lebih selamat, wajibkan topeng muka dan sanitasi tangan sepanjang masa perbincangan berlangsung.

Baca juga:

  • Walaupun Dah Boleh Keluar Bekerja, Jangan Ambil Mudah! Pakai Topeng Muka Di 3 Lokasi Ini!

  • Takut Bawa Pulang COVID-19 Ke Rumah Dari Tempat Kerja? Ini Cara Pastikan Ia Tak Terjadi!

#9. Perjalanan pergi dan balik tempat kerja

Kadangkala, bukan di premis sahaja kita boleh terjangkiti COVID-19 malahan semasa dalam perjalanan pergi dan balik kerja juga.

Oleh itu, cuba elakkan daripada menggunakan pengangkutan awam dan gunakan kenderaan persendirian dengan mengehadkan jumlah penumpang jika boleh.

Sekiranya terpaksa juga, tiada masalah. Cuma pastikan kalian mengamalkan jarak sosial 2 meter, pakai topeng muka dan guna sanitasi tangan sepanjang perjalanan.

#10. Peka dengan perkembangan terkini COVID-19

Akhir sekali, para majikan dan pekerja perlu bersama-sama peka dalam meneliti setiap perkembangan terkini pandemik ini setiap waktu.

Perhatikan jumlah kes di kawasan tempat kerja anda dan jangan sesekali mengingkari perintah yang telah dikeluarkan oleh pihak kerajaan.

Ikuti perkembangan terkini COVID-19 yang sahih lagi tepat di pautan berikut: https://wp.hellodoktor.com/ms/coronavirus/

Bersama, kita boleh memutuskan rantaian jangkitan COVID-19 di samping memastikan ekonomi negara kembali pulih seperti sedia kala.

[mc4wp_form id=’115319″]

#HelloHealthGroup, #HelloDoktor, #HelloHealthCoronaVirus

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Disemak secara perubatan oleh

Dr. Joseph Tan

Perubatan dalaman atau am · Hello Health Group


Ditulis oleh Ahmad Farid · Disemak pada 09/07/2020

advertisement iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

advertisement iconIklan
advertisement iconIklan