backup og meta

4 Kesan Kurang Tidur Terhadap Kulit

Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 25/05/2018

  4 Kesan Kurang Tidur Terhadap Kulit

  Kita semua memerlukan tidur untuk menjaga kecantikan, dan ternyata rehat malam yang baik sangat membantu keajaiban pada kulit anda. Apabila terlalu sering berjaga malam, adalah perkara biasa bangun pada waktu pagi dengan bulatan bawah mata yang gelap dan kulit kering. Bagaimana tidur boleh mempengaruhi kecantikan kulit anda? Sila baca artikel ini.

  1. Memburukkan keadaan kulit

  Apabila anda tidak mendapat tidur yang cukup, kadar kortisol atau tekanan anda secara semula jadi meningkat. Badan anda pada dasarnya memberi isyarat bahawa anda memerlukan lebih banyak rehat, dan pembebasan kortisol memburukkan keadaan sistem imun dan kulit kulit anda. Keradangan yang meningkat menerusi sistem badan anda, sehingga tidak dapat mengawalnya secara berkesan. Ini meninggalkan kulit yang lebih sensitif yang mudah terdedah kepada keadaan kulit seperti psoriasis dan ekzema.

  2. Mempercepatkan penuaan

  Semasa tidur yang yang lena, terdapat peningkatan hormon pertumbuhan yang membolehkan sel-sel baru untuk mengisi semula yang lama. Tanpa tidur yang lena atau kitaran REM, kulit anda tidak dapat sepenuhnya mendapat faedah penjanaan semula sel. Apabila anda tidak mendapat tidur yang cukup, sel-sel tidak disegarkan, mengakibatkan kerosakan yang tidak dapat diterbalikkan semalaman.

  3. Merosakkan diet

  Mengejutkan, tidur membantu mengekalkan berat badan anda, yang sebenarnya mempunyai kelebihan untuk kulit anda sebagai balasannya. Walaupun tidur membantu menjaga berat badan anda terkawal dengan regulasi badan, tidur dengan baik juga menghalang anda daripada mengambil makanan tidak sihat pada waktu malam. Apabila diet anda menjadi lebih sihat dan anda mula mengurangkan snek lewat malam, akhirnya anda akan membuang makanan yang berminyak dan makanan sampah yang menimbulkan kesan buruk pada kulit anda.

  4. Mengeringkan kulit

  Semasa anda tidur, badan anda mengimbangi tahap penghidratannya, membolehkan kulit memulihkan kelembapan yang diperlukan. Apabila anda tidak cukup tidur, penghidratan badan anda tidak seimbang di seluruh badan, menyebabkan kembung. Anda juga akan mendapati diri anda mempunyai bulatan bawah mata yang gelap dan kulit kering apabila anda tidak mendapat rehat yang berkualiti.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Panel Perubatan Hello Doktor


  Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 25/05/2018

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan