Rambut Beruban Di Usia Muda, Apakah Puncanya?

Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Asyikin Md Isa · Disemak pada 22/04/2019

  Rambut Beruban Di Usia Muda, Apakah Puncanya?

  Bagaimana rambut beruban?

  Rambut bertukar menjadi beruban pada satu tempoh dalam kehidupan kita. Bagi sesetengah individu, ia berlaku lebih awal. Rambut bertukar menjadi kelabu apabila sel yang berperanan untuk menghasilkan pigmen gagal berfungsi dengan baik. Bagi sesetengah yang lain pula, rambut mereka mengandungi hidrogen peroksida yang merupakan agen peluntur semula jadi. Secara umumnya, uban berlaku di pertengahan 30-an bagi orang putih manakala individu dari Asia mula mempunyai rambut beruban di lewat 30-an dan mereka yang berbangsa Afrika-Amerika tidak beruban sehinggalah mencecah usia pertengahan 40-an. Uban dikira pramatang sekiranya berlaku sewaktu berusia 20-an bagi orang putih atau bagi Afrika-Amerika sewaktu usia belum mencecah 30 tahun.

  Faktor penyebab rambut beruban terlalu awal

  1. Faktor genetik

  Genetik merupakan penyumbang terbesar kepada rambut beruban. Sekiranya anda mempunyai sejarah keluarga yang mengalami uban pramatang, anda juga berkemungkinan besar untuk mengalami perkara yang sama. Tambahan, genetik anda juga menentukan berapa pantas rambut anda akan menjalani proses beruban dan sama ada rambut anda bertukar menjadi warna perak atau putih.

  1. Keadaan perubatan

  Uban pramatang mungkin berpunca daripada masalah kesihatan seperti anemia, vitiligo dan kekurangan vitamin B12. Orang yang mempunyai masalah pituitari dan tiroid juga lebih cenderung untuk mengalami uban pramatang.

  1. Penggunaan tembakau

  Kajian menunjukkan terdapat hubungan antara uban pramatang dan merokok. Kajian pada tahun 2010 , menyatakan orang yang merokok lebih berisiko untuk beruban pada usia dua setengah kali ganda lebih awal berbanding yang tidak merokok. Memandangkan bahan kimia di dalam rokok boleh membahayakan sel rambut, merokok juga meningkatkan risiko untuk botak.

  1. Tahap tekanan

  Walaupun masih tiada bukti yang mencukupi untuk mengaitkan antara tekanan dan uban pramatang, para saintis percaya bahawa hormon tekanan mempunyai kesan yang negatif kepada sel yang berfungsi menghasilkan pigmen rambut lalu menyebabkan ia beruban lebih awal. Walau bagaimanapun, tekanan sememangnya membuatkan rambut gugur. Jadi, sekiranya anda mahu rambut yang cantik, adalah baik untuk mengawal tekanan anda.

  Apa yang boleh anda lakukan dengan rabun beruban?

  Mahu menyembunyikan rambut beruban anda? Berikut adalah beberapa pilihan yang boleh dilakukan:

  • Pewarna separa kekal boleh bertahan untuk beberapa minggu dan merupakan pilihan yang baik bagi individu yang beruban.
  • ‘Highlights’ boleh digunakan untuk melindungi helaian rambut yang kelabu dengan rambut anda yang lain supaya tidak terlalu kelihatan.
  • Mewarnakan rambut secara kekal disyorkan sekiranya rambut anda beruban lebih dari separuh.
  • Sebahagian produk rambut menawarkan liputan yang sementara. Anda boleh menyemburkannya pada rambut dan menyembunyikan uban anda pada bila-bila masa yang anda mahu dan membasuhnya dengan syampu kemudian.

  Anda mungkin berminat untuk membaca artikel:

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Panel Perubatan Hello Doktor


  Ditulis oleh Asyikin Md Isa · Disemak pada 22/04/2019

  Iklan
  Iklan
  Iklan
  Iklan