backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan

Mitos tentang Rambut Berwarna

Disemak secara perubatan oleh Dr. Aisyah Syahira Abdul Hamid · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Helma Hassan · Disemak pada 01/08/2023

Mitos tentang Rambut Berwarna

Mewarnakan rambut anda mungkin melibatkan banyak perkara dan mendatangkan keseronokkan atau cabarannya sendiri. Tetapi jangan tertipu, terdapat banyak mitos yang benar dan yang salah mengenai rambut berwarna. Oleh itu, mari kita analisis beberapa daripadanya dan lihat mana yang benar.

Mitos 1: Sewaktu mewarnakan rambut anda, sentiasa ambil kira warna semula jadi kulit dan rambut anda.

Benar: Gunakan warna semula jadi anda sebagai panduan dan pilih dua warna lebih ringan atau lebih gelap untuk hasil yang paling cantik. Tidak pasti bagaimana untuk melakukannya? Gunakan panduan kami sebagai gantinya: Jika anda mempunyai tona kulit yang hangat, anda patut memilih warna rambut dalam nada sejuk untuk melengkapkannya. Jenis warna rambut ini sering mempunyai perkataan “cool” atau “ash” dalam namanya. Jika anda mahukan warna rambut yang lebih gelap terhadap kulit anda yang hangat, pilih warna coklat atau merah yang sejuk dipandang. Ambil kira juga warna coklat hitam, perang, coklat gelap atau merah gelap, seperti kuning atau merah.

Sekiranya anda mendapati bahawa kulit anda mengandungi tona sejuk, lakukan sebaliknya dan pilih warna rambut yang hangat dan kaya untuk mengelakkan anda kelihatan suram. Di kedai bekalan kecantikan, cari warna yang mengandungi perkataan “warm,” “honey” atau “chocolate” Tidak kira jika kulit anda sangat pucat atau sangat gelap, and boleh memilih warna rambut yang mengimbanginya.

Mitos 2: Hanya rambut yang diwarnakan terdedah kepada risiko gugur dan bercabang.

Palsu: Kerosakan rambut adalah sangat biasa apabila anda mewarnakan rambut anda, terutamanya jika anda melunturkan warna rambut anda. Walaupun peluntur / peroksida boleh merosakkan rambut anda dan merengsakan kulit kepala anda sedikit, keadaan lain seperti cahaya matahari dan alat rambut boleh mengeringkan rambut anda, menyingkirkan melanin daripada rambut dan menyingkirkan minyak semula jadi daripada rambut anda. Apabila rambut anda sangat kering, ia mudah rosak dan gugur. Anda boleh mencuba produk sintetik untuk melembapkan rambut dan kulit kepala anda tetapi ia boleh memburukkan keadaan, menyebabkan kerosakan rambut, keguguran rambut, dan kerengsaan pada kulit kepala anda.

Mitos 3: Gunakan syampu penaik warna, pengilat atau perapi agar rambut kelihatan segar di antara waktu lawatan salun.

Benar: Rambut anda dilindungi oleh lapisan yang dipanggil kutikula rambut dan ia mengawal rupa rambut anda. Pewarna rambut mengandungi bahan yang membuka kutikula. Apabila kutikula terbuka, rambut anda lebih mudah bertambah rosak atau memudar. Oleh itu, biarkan pewarna meresap ke dalam rambut anda, elakkan daripada membasuh dengan syampu secara serta-merta tetapi setelah membilas, pastikan anda selalu menggunakan perapi rambut yang selalu disertakan dalam kit pewarna rambut.

Jika anda ingin membasuh rambut anda, cari syampu khusus untuk rambut yang dicelup. Bahkan terdapat beberapa syampu yang dibuat khusus untuk warna rambut tertentu dan jika anda menemui syampu khusus untuk warna rambut anda, jangan lepaskannya.

Mitos 4: Warnakan bulu kening anda agar sepadan dengan warna rambut anda.

Salah: Trend datang dan pergi, tetapi ramai yang bersetuju bahawa sedikit perbezaan tona mungkin lebih baik. Sekiranya anda mempunyai bulu kening yang lebat, sepadankan dengan warna rambut sebaik mungkin. Untuk bulu kening jarang, anda perlu memilih satu atau dua warna lebih ringan daripada warna rambut anda. Jika anda mempunyai bulu kening tidak lebat, pilih dua warna lebih gelap daripada warna rambut anda. Untuk membuatkan bulu mata anda kelihatan semula jadi, gunakan pensil atau serbuk satu warna lebih cerah daripada warna rambut anda.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.Disemak secara perubatan oleh

Dr. Aisyah Syahira Abdul Hamid

Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Helma Hassan · Disemak pada 01/08/2023

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan