backup og meta

Ketahui Punca Jerawat Melalui Kerosakan Kulit Anda

Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 05/12/2019

  Ketahui Punca Jerawat Melalui Kerosakan Kulit Anda

  Jerawat benar-benar dahsyat dan menjengkelkan. Walau bagaimanapun, dengan faktor dan genetik, ia memainkan peranan penting dalam menunjukkan tubuh anda bertindak balas kepada faktor berbeza di dalam tubuh yang menyebabkan jerawat. Terdapat tindakan tertentu yang anda ulangi setiap hari yang boleh menyebabkan kerosakan kulit atau memburukkan lagi isu menjengkilkan ini.

  Berikut adalah beberapa sebab yang tidak dijangka, anda yang mempunyai kulit berjerawat perlu ambil perhatian!

  Memahami faktor-faktor paling biasa yang mungkin menyebabkan jerawat anda adalah langkah pertama dan paling penting untuk menentukan sumber jerawat anda, dan mencegahnya untuk kebaikan. Berdasarkan pelbagai jenis penyelidikan antarabangsa, berikut adalah 6 sebab utama jerawat:

  Sentuhan wajah

  Ini mungkin mengejutkan, tetapi tindakan menyentuh wajah secara tidak sengaja sepanjang hari menjadikannya bahagian paling kotor tubuh anda. Ini adalah perkara yang kebanyakan kita lakukan setiap hari dan ia adalah punca biasa jerawat di sekitar dagu dan rahang.

  Tekanan

  Tekanan telah terbukti dalam kebanyakan kajian klinikal yang menyebabkan kulit semakin teruk. Untuk mengawal tekanan, cuba teknik pernafasan yang mudah, ambil rehat sepanjang hari, berlatih yoga atau meditasi. Belajar bagaimana untuk mengurusnya sama ada melalui meditasi, senman atau masa santai khusus sangat penting untuk anda dan kulit anda.

  Tidak mencuci muka

  Minyak pada kulit sangat sesuai untuk pertumbuhan bakteria yang akan menyebabkan kerosakan. Tidur bukan sahaja dengan solekan anda, tetapi juga menambahkan minyak, kotoran, debris yang dibina pada kulit sepanjang hari, benar-benar boleh mencetuskan kerosakan yang baru. Berikut adalah langkah-langkah untuk mencuci muka anda dengan betul:

  • Basuh tangan anda dan sapukan saiz seperempat pembersih muka ke telapak tangan anda.
  • Gosokkan pembersih pada kulit anda dengan gerakan membulat yang lembut, kemudian biarkan seketika dan percikan air hangat di muka anda 8-10 kali untuk membersihkan kulit sepenuhnya.
  • Lap kulit kering dengan kain lap.
  • JANGAN cuci muka dengan meletakkan pencuci muka pada tuala dan menggosokkannya ke wajah anda. Ini bukan sahaja merengsakan kulit anda, tetapi ia tidak sepenuhnya membersihkannya dan mungkin sebenarnya memburukkan lagi keadaan.

  Hormon

  Ramai wanita boleh mengalami kerosakan yang membawa kepada kitaran bulanan dan kitaran pertengahan semasa ovulasi oleh perubahan hormon dalam tubuh. Ini benar-benar normal, tetapi boleh dicegah. Sekiranya anda wanita dengan kitaran itu, ia cenderung mengecut seminggu sebelum dan dua minggu selepas kitaran haid, pertimbangkan untuk mengambil pil kawalan kelahiran untuk menghilangkan hormon tubuh anda. Wanita yang beralih kepada pil kawalan kelahiran estrogen yang dominan adalah salah satu cara yang paling mudah dan paling cepat untuk membersihkan kulit. (AMARAN: Jangan mengambil pil kawalan kelahiran progesteron yang dominan, kerana ia mungkin akan menjadikan kulit anda lebih teruk).

  Ubat-ubatan

  Setiap ubat akan memberi kesan kepada tubuh secara berbeza, tetapi secara amnya, ubat-ubatan dan penggunaan dadah boleh menyebabkan tekanan pada sistem saraf, yang meningkatkan hormon (adrenals). Ini akan menyumbang kepada haus dan koyakan tisu penghubung yang mengakibatkan kulit tidak anjal, longgar, kendur serta menambahkan kerosakan.

  Bakteria

  Ini adalah salah satu punca jerawat yang paling biasa, dan kebanyakan orang tidak menyedarinya. Kebetulan yang merosakkan kulit anda apabila anda tidur dengan memakai solekan, menggunakan berus solekan yang kotor, terlalu banyak menyentuh muka pada waktu siang atau sepanjang masa bersama telefon bimbit.

  Oleh itu, ubat terbaik untuk anda adalah bekerja dengan teratur, bermeditasi, mengambil masa kesibukan anda untuk memberi tumpuan kepada diri anda sendiri. Semua perkara ini akan membantu anda melepaskan tekanan, jadi tubuh tidak terus melepaskan hormon yang hanya akan membahayakan kulit awak.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Fakta Disemak oleh

  Hello Doktor Medical Panel


  Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 05/12/2019

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan