backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan

JANGAN Tahan Untuk Buang Air Besar, Buruk Padahnya Jika Kena Sembelit!

Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Fatin Zahra · Disemak pada 07/10/2022

JANGAN Tahan Untuk Buang Air Besar, Buruk Padahnya Jika Kena Sembelit!

Ramai pasti bersetuju jika kami katakan bahawa membuang air besar adalah satu perkara yang baik untuk diri anda. Kami juga yakin bahawa ramai yang tahu kerap tahan berak boleh jadi punca masalah sembelit. 

Tetapi ada ketika di mana anda terpaksa menahan diri daripada membuang air besar. Saat-saat ia datang itu kadangkala betul-betul pada masa yang tidak sesuai seperti ketika sedang bermesyuarat atau sedang menunggu bas atau LRT.

Apa keputusan anda? Mahu mencari tandas berdekatan atau tahan berak dan tunggu sehingga tiba dirumah?

Untuk mendapatkan lebih banyak info tentang Sistem Penghadaman, sila dapatkannya di sini.

Kerap tahan berak? Bahaya ni!

kesan tahan berak

Menurut Alison Chen, pengarang buku What Your Poo Says About You, kita boleh menahan berak tetapi ia tidak boleh dilakukan selalu. Mengapa?

Kerana amalan kerap tahan berak boleh menyebabkan anda mengalami masalah sembelit. Menurut Alison Chen lagi, semakin lama anda menahan daripada membuang air besar, maka semakin keras najis anda.

Ini kerana semakin banyak kandungan air yang akan diserap keluar daripada najis anda.

Apabila tinja anda menjadi lebih keras, anda akan mengalami sedikit kesukaran untuk mengeluarkannya. Bukaan dubur anda berkemungkinan akan mengalami fisur atau koyakan ketika najis dikeluarkan.

Apabila terdapat sebarang koyakan pada bukaan dubur, anda pasti akan merasakan kesakitan selain menyebabkan pendarahan dan mengambil sedikit masa untuk sembuh. Selain itu, anda juga berpotensi untuk mendapat buasir jika najis anda kerapkali menjadi keras.

Anda mungkin tidak tahu bahawa najis yang keras menjadi salah satu penyebab terjadinya buasir.

Baca juga:

Kerap tahan berak: Respon lebih perlahan ketika membuang air besar

Menurut Spencer Nadolsky, seorang ahli perubatan keluarga, menahan diri daripada membuang air besar boleh menyebabkan rutin membuang air besar berubah.

Apabila kita menahan diri daripada membuang air besar, otot pada rektum akan meregang dan menghantar signal agar tubuh berhenti daripada memberi respon terhadap keperluan untuk mengeluarkan najis.

kesan tahan berak

Ini kemudiannya akan menyebabkan tubuh anda mengeluarkan najis dengan lebih perlahan apabila tiba masanya pada masa akan datang. 

Kurangkan risiko masalah sembelit

Untuk mengurangkan risiko anda daripada mengalami sembelit, anda boleh mencuba untuk melakukan perkara-perkara seperti sentiasa bersenam, menambahkan hidangan berserat dalam pemakanan, dan minum lebih banyak air.

Anda juga boleh mendapatkan ubat untuk mengurangkan sembelit seperti laxative dan enema.

kesan tahan berak

Walau bagaimanapun, ia perlu digunakan secara berhati-hati kerana ia kadangkala boleh memburukkan masalah sembelit sedia ada. 

Selepas ini, cuba kurangkan diri daripada tahan berak dalam satu masa yang lama. Kami faham ramai yang lebih gemar memilih untuk tidak membuang air besar di tandas-tandas awam kerana faktor bau atau bunyi yang akan dikeluarkan.

Anda boleh menahannya sehingga pulang ke rumah, tetapi jangan jadikannya sebagai satu amalan. Lebih-lebih lagi jika najis anda sudah ‘berada di pintu kastam’ untuk dilepaskan. Takut nanti anda ‘terbuang’ di dalam LRT je. 

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.Disemak secara perubatan oleh

Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Fatin Zahra · Disemak pada 07/10/2022

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan