backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

Analisis Najis

Disemak secara perubatan oleh Dr. Muhamad Firdaus Rahim · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Farizah Mohd Ikbal · Disemak pada 28/09/2021

Definisi

Apa itu analisis najis?

Analisis najis adalah satu siri ujian yang dilakukan pada sampel najis untuk membantu mendiagnosis beberapa keadaan yang mempengaruhi saluran pencernaan. Keadaan ini boleh termasuk jangkitan (seperti parasit, virus, atau bakteria), penyerapan nutrien yang tidak baik, atau kanser.

Untuk analisis najis, sampel najis diambil dalam bekas bersih dan kemudian dihantar ke makmal. Analisis makmal termasuk pemeriksaan mikroskopik, ujian kimia, dan ujian mikrobiologi. Najis akan diperiksa untuk warna, konsistensi, jumlah, bentuk, bau, dan kehadiran lendir. Najis juga mungkin diperiksa untuk darah (okult) tersembunyi, lemak, serat daging, hempedu, sel darah putih, dan gula yang dipanggil bahan penurunan. pH najis juga mungkin diukur. Satu kultur najis dilakukan untuk mengetahui jika bakteria mungkin menyebabkan jangkitan.

Mengapa analisis najis dilakukan?

Analisis najis dilakukan untuk :

 • Membantu mengenal pasti penyakit saluran penghadaman, hati, dan pankreas. Enzim-enzim tertentu (seperti trypsin atau elastase) boleh dinilai dalam najis untuk membantu menentukan sejauh mana pankreas berfungsi.
 • Membantu mengenalpasti punca simptom-simptom yang mempengaruhi saluran pencernaan, termasuk cirit-birit yang berpanjangan, cirit-birit berdarah, peningkatan jumlah gas, loya, muntah, kehilangan selera makan, kembung, sakit perut dan kekejangan, dan demam.
 • Penyaringan untuk kanser kolon dengan memeriksa darah tersembunyi (okult).
 • Mengenalpasti parasit, seperti cacing jarum atau Giardia.
 • Mengenalpasti penyebab jangkitan, seperti bakteria, kulat, atau virus.
 • Memeriksa untuk penyerapan nutrien yang tidak baik oleh saluran pencernaan (sindrom malserapan). Untuk ujian ini, semua najis dalam tempoh 72 jam dikumpulkan dan kemudian diperiksa untuk lemak (dan kadang-kadang untuk serat daging). Ujian ini dipanggil pengumpulan najis 72-jam atau ujian kuantitatif lemak fekal

Perkara-perkara yang perlu diketahui

Apa yang perlu saya ketahui sebelum menjalani ujian analisis najis?

Kultur najis akan dilakukan untuk mengenalpasti punca jangkitan, seperti bakteria, virus, kulat atau parasit.

Analisis najis untuk mengukur tripsin atau elastase tidak boleh dipercayai seperti ujian peluh untuk mengesan fibrosis sistik.

Ketahui apa yang berlaku

Apakah persediaan yang perlu dilakukan sebelum ujian analisis najis?

Banyak ubat boleh mengubah keputusan ujian ini. Anda perlu mengelakkan ubat-ubatan tertentu bergantung kepada jenis analisis najis yang anda akan jalani. Anda mungkin perlu menghentikan ubat-ubatan seperti antasid, ubat antidiarea, ubat antiparasit, antibiotik, julap, atau ubat anti-radang nonsteroid (NSAID) selama 1-2 minggu sebelum anda menjalani ujian. Pastikan anda memberitahu doktor tentang semua ubat tanpa preskripsi dan preskripsi yang anda ambil.

Pastikan anda memberitahu doktor anda jika :

 • Anda baru-baru ini menjalani ujian sinar-X menggunakan bahan kontra barium, seperti enema barium atau siri gastrointestinal atas (telan barium). Barium boleh mengganggu keputusan ujian.
 • Melancong dalam beberapa minggu atau bulan kebelakangan ini, terutamanya jika anda telah melancong ke luar negara. Ini membantu doktor anda mencari parasit, kulat, virus, atau bakteria yang mungkin menyebabkan masalah.

Jika najis anda diuji untuk darah, anda mungkin perlu mengelakkan makanan tertentu selama 2 hingga 3 hari sebelum ujian. Ini bergantung kepada jenis ujian najis yang anda akan jalani. Dan jangan lakukan ujian semasa haid atau jika anda mengalami pendarahan aktif dari buasir. Sekiranya anda tidak pasti bagaimana untuk bersedia, tanya doktor anda.

Apakah yang berlaku semasa analisis najis?

Sampel najis diperlukan.

Ada pelbagai cara untuk mendapatkan sampel

 • Anda boleh mendapatkan najis di dalam bungkusan plastik yang diletakkan di atas mangkuk tandas dan dipegang oleh tempat duduk tandas. Kemudian masukkan sampel ke dalam bekas bersih.
 • Kit ujian boleh didapati yang mana kit ini  membekalkan tisu tandas khas yang boleh digunakan untuk mengumpul sampel. Selepas mengumpul sampel, anda boleh masukkannya ke dalam bekas.

Jangan campurkan air kencing, air, atau tisu tandas dengan sampel.

Untuk kanak-kanak memakai lampin:

 • Lapik lampin dengan bungkusan plastik
 • Susun bungkusan plastik supaya ia akan menghalang air kencing dan najis dari bercampur. Ini akan memberikan sampel yang lebih baik.

Apa yang berlaku setelah analisis najis?

Hantar sampel ke makmal secepat mungkin. Jangan masukkan tisu tandas atau air kencing di dalam spesimen.

Fahami keputusannya

Apakah makna keputusan saya?

Nilai-nilai normal yang disenaraikan di sini-dipanggil julat rujukan-hanyalah sebagai panduan. Julat ini berbeza mengikut makmal, dan makmal anda mungkin mempunyai julat yang berbeza bagi bacaan yang normal. Laporan makmal anda hendaklah mengandungi julat makmal anda. Selain itu, doktor anda akan menilai keputusan anda berdasarkan faktor kesihatan anda dan faktor-faktor lain. Ini bermakna nilai yang berada di luar nilai normal yang disenaraikan di sini mungkin masih normal untuk anda atau makmal anda.

Keputusan analisis najis akan mengambil dari 1 hingga 3 hari.

Analisis najis

Normal:

 • Najis kelihatan coklat, lembut, dan mempunyai bentuk yang baik dari segi konsistensi
 • Kotoran tidak mengandungi darah, lendir, nanah, serat daging yang tidak dicerna, bakteria berbahaya, virus, kulat, atau parasit.
 • Kotoran berbentuk seperti tiub.
 • pH najis adalah 7.0-7.5.
 • Najis mengandungi kurang daripada 0.25 gram setiap desiliter (g / dL) [kurang daripada 13.9 milimol per liter (mmol / L)] gula yang dipanggil faktor penurunan
 • Najis mengandungi 2-7 gram lemak setiap 24 jam (g / 24h).
 • Tidak normal:

  • Najis berwarna hitam, merah, putih, kuning, atau hijau.
  • Najis berada dalam bentuk cecair atau sangat keras.
  • Terdapat terlalu banyak najis.
  • Najis mengandungi darah, lendir, nanah, serat daging yang tidak dicerna, bakteria berbahaya, virus, kulat, atau parasit.
  • Najis mengandungi tahap rendah enzim, seperti trypsin atau elastase.
  • pH najis adalah kurang daripada 7.0 atau lebih besar daripada 7.5.
  • Najis mengandungi 0.25 g / dL (13.9 mmol / L) atau lebih banyak gula yang dipanggil faktor penurunan.
  • Najis mengandungi lebih daripada 7 g lemak/ 24jam (jika pengambilan lemak anda adalah kira-kira 100 g sehari).

  Banyak keadaan yang boleh mengubah keputusan analisis najis. Doktor anda akan berbincang dengan anda mengenai sebarang keputusan tidak normal yang mungkin berkaitan dengan gejala dan kesihatan masa lalu anda.

  Nilai yang tidak normal

  Tahap tinggi lemak di dalam najis mungkin disebabkan oleh penyakit seperti pankreatitis, spru (penyakit seliak), fibrosis sistik, atau gangguan lain yang mempengaruhi penyerapan lemak.

  Kehadiran serat daging yang tidak dicerna di dalam najis mungkin disebabkan oleh pankreatitis.

  pH yang rendah mungkin disebabkan penyerapan karbohidrat atau lemak yang tidak mencukupi. Najis dengan pH yang tinggi mungkin bermaksud keradangan dalam usus (kolitis), kanser, atau penggunaan antibiotik.

  Darah dalam tinja mungkin disebabkan oleh pendarahan di saluran pencernaan.

  Sel darah putih di dalam tinja mungkin disebabkan oleh keradangan pada usus, seperti kolitis ulseratif, atau jangkitan bakteria.

  Rotavirus adalah penyebab umum cirit-birit pada kanak-kanak kecil. Jika terdapat cirit-birit, ujian boleh dilakukan untuk mencari rotavirus dalam tinja.

  Tahap penurunan yang tinggi dalam najis mungkin bermakna terdapat masalah mencerna beberapa gula.

  Tahap penurunan yang rendah mungkin disebabkan oleh spru (penyakit seliak), fibrosis sistik, atau kekurangan zat makanan. Perubatan seperti colchicine (untuk gout) atau pil kawalan kelahiran juga boleh menyebabkan tahap penurunan yang rendah.

  Bergantung kepada makmal dan hospital, julat normal bagi analisis najis mungkin berbeza-beza. Sila berbincang dengan doktor anda apa-apa soalan yang anda ada mengenai keputusan ujian anda.

  Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan tentang ujian analisis najis anda, sila rujuk pada doktor anda untuk memahami arahan dengan lebih baik.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.  Disemak secara perubatan oleh

  Dr. Muhamad Firdaus Rahim

  Dokter Umum · Hello Health Group


  Ditulis oleh Farizah Mohd Ikbal · Disemak pada 28/09/2021

  ad iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  ad iconIklan
  ad iconIklan