Perkara Tidak Patut Dilakukan Semasa Perut Kosong @ Anda MERANA Nanti!

  Perkara Tidak Patut Dilakukan Semasa Perut Kosong @ Anda MERANA Nanti!

  Bagi mereka yang gemar berpuasa seperti intermittent fasting untuk menjaga kesihatan, waktu berbuka adalah masa yang perlu dititikberatkan kerana pengambilan makanan atau minuman tertentu semasa perut kosong, boleh menimbulkan ketidakselesaan!

  Untuk mendapatkan lebih banyak info tentang Sistem Penghadaman, sila dapatkannya di sini.

  Elakkan makanan & minuman ini ketika perut kosong semasa berbuka puasa

  Lewat petang hampir waktu berbuka semua orang sudah bersedia dengan makanan masing-masing. Malah tidak sabar untuk terus menikmati hidangan.

  Namun, segera berbuka tidak semestinya anda perlu menghabiskan makanan secara terburu-buru dan bagi yang menghidap penyakit tertentu anda perlu menitikberatkan pengambilan makanan semasa berbuka.

  Berikut beberapa perkara yang tidak patut anda lakukan ketika perut kosong terutamanya semasa puasa.

  perut kosong

  Pengambilan ubat-ubatan

  Sesetengah ubat perlu diambil ketika perut kosong, tetapi sesetengahnya tidak. Dan anda perlu mengelakkan daripada melakukannya kerana ia berpotensi mengakibatkan pendarahan gastrik, dan juga akan mengurangkan keberkesanan ubat.

  Perkara terbaik yang perlu dilakukan semasa mengambil ubat pada waktu pagi adalah untuk mencuci dengan banyak air. Jadi pada bulan Ramadan anda perlu berbincang dengan doktor waktu dan dos yang bersesuan supaya tidak menjejaskan puasa anda.

  Kebiasaannya anda dinasihatkan mengambil ubat-ubatan selepas berbuka atau sebelum tidur.

  Baca juga:

  Bersenam

  Ramai orang mendapati bahawa bersenam semasa berpuasa adalah lebih baik untuk menghilangkan lemak.

  Tetapi pada hakikatnya, dengan hanya sedikit bahan bakar dalam diri anda dapat menghasilkan output tenaga yang jauh lebih tinggi.

  Tetapi ketika berpuasa anda dinasihatkan untuk melakukan beberapa bentuk senaman aerobik seperti jogging daripada melakukan senaman yang memerlukan tenaga yang banyak.

  Minum kopi

  perut kosong

  Berbuka puasa dengan kopi adalah sangat tidak digalakkan kerana ia membuatkan perut anda melepaskan jus gastrik pada perut kosong dan seterusnya menyakitkan mukosa perut.

  Tetapi sekiranya anda seorang penagih kopi yang ingin menikmatinya, sebaiknya anda meminumnya selepas 2 jam kerana badan akan menyesuaikan tahap glukosa darah ketika itu.

  Walau bagaimana pun, minum secawan pada waktu sahur akan membuatkan anda dehidrasi selama seharian berpuasa.

  Minum jus citrus, elakkan semasa perut kosong

  Jus buah-buahan citrus antara pilihan utama bagi kebanyakan orang yang berpuasa bagi mendapatkan kesegarannya dan sekali gus menghilangkan rasa pahit mulut.

  Namun, asid dan serat yang terkandung dalam buah-buahan citrus boleh merengsa perut kosong anda, yang mana sangat berbahaya bagi mereka yang mengalami gastritis.

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Sumber Rujukan

   

  1. 9 Things You Shouldn’t Do on an Empty Stomach https://brightside.me/inspiration-health/9-things-you-shouldnt-do-on-an-empty-stomach-370610/ Accessed 16 May 2018.
  2. 10 Worst Foods to Eat on an Empty Stomach. https://www.onegreenplanet.org/natural-health/worst-foods-for-empty-stomach/. Accessed on Sept 16, 2021
  3. 30 Things People Better Avoid Doing On An Empty Stomach. https://medical-news.org/30-things-people-better-avoid-doing-on-an-empty-stomach/7535/. Accessed on Sept 16, 2021
  4. 5 Foods to Avoid When Digestive Troubles Arise. https://health.clevelandclinic.org/5-foods-to-avoid-when-digestive-troubles-arise/. Accessed on Sept 16, 2021
  5. About The Buzz: You Should Eat Fruit on An Empty Stomach? https://fruitsandveggies.org/stories/atb-for-112311/.  Accessed on Sept 16, 2021
  Gambar penulisbadge
  Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 16/09/2021
  Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor