home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Awas! Bahana Makan Laju Ketika Iftar

Awas! Bahana Makan Laju Ketika Iftar

Setiap kali tiba bulan Ramadan, waktu iftar adalah detik yang paling ditunggu-tunggu. Ini kerana ia adalah masa untuk ‘membalas dendam’ dengan makan sepuasnya segala juadah yang telah anda bayang-bayangkan semasa berpuasa di siang hari. Disebabkan itu juga, individu akan cenderung untuk makan dengan gelojoh, lahap atau makan laju tanpa memikirkan implikasinya. Ikuti artikel ini untuk mengetahui bahana makan laju ketika iftar.

Bahana makan laju termasuklah:

#1. Tercekik

Pertama sekali, makan terlalu laju akan menyebabkan anda tercekik. Ini kerana juadah yang dimasukkan ke dalam mulut masih belum dikunyah dengan sempurna. Ya, bagi anda, ia mungkin adalah satu kejadian yang normal sahaja. Namun begitu, tercekik sebenarnya boleh mendatangkan maut. Ini boleh terjadi apabila makanan tersangkut di kerongkong lalu menutup saluran pernafasan anda.

#2. Terlebih makan

Selain itu, makan terlalu laju akan menyebabkan anda akan terlebih makan daripada kuantiti yang sepatutnya sahaja. Ini kerana belum lagi makanan yang ada dalam mulut ditelan, makanan lain pula singgah di tempat yang sama. Akibatnya, anda akan menelan makanan yang masih lagi keras. Ia pula kemudiannya akan membawa kepada permasalahan seterusnya yang lebih membimbangkan.

#3. Sistem pencernaan perlu bekerja lebih keras

Disebabkan terlalu laju dan banyak makanan yang masuk ke dalam perut, sistem pencernaan anda perlu bekerja lebih keras. Ia kemudian akan menyebabkan usus mengalami kesukaran untuk membersihkan diri dan mencipta kembali sel untuk membantu menyerap nutrisi daripada makanan. Ini akan mengakibatkan makanan tidak dapat dicerna dengan baik lalu meninggalkan sisa zat dalam sistem pencernaan anda.

#4. Mendatangkan penyakit

Paling bahaya, makan terlalu laju juga akan mendatangkan pelbagai jenis penyakit. Ini kerana makan laju akan menyebabkan ketidakseimbangan gula dalam darah yang akan mengelirukan pengeluaran insulin. Disebabkan itu, sel akan menghadapi masalah untuk menyerap glukosa kerana insulin telah dihasilkan lebih atau kurang untuk menyerapnya.

Proses ini pula kemudiannya akan berupaya menjadi punca awal yang mengakibatkan pelbagai penyakit berbahaya seperti sakit jantung, obesiti, diabetes dan strok.

Konklusinya?

Menurut penyelidikan yang dikemukakan di simposium American Heart Association Scientific Sessions pada tahun 2017, makan dengan perlahan berupaya menjadi kunci penjagaan kesihatan dan tubuh badan kerana ia membantu melambatkan sindrom metabolik seperti tekanan darah tinggi, tahap kolesterol tidak normal, diabetes serta obesiti.

Menurut satu kajian daripada Universiti Hiroshima, Jepun yang pada 2008 pula, semakin laju individu makan, semakin tinggi risiko mereka akan mengalami sindrom metabolik. Mereka juga menyimpulkan bahawa individu yang makan terlalu laju, cenderung untuk sukar berasa kenyang dan seterusnya akan makan lebih banyak.

Jika dilihat dari aspek agama juga, perbuatan makan secara gelojoh, lahap atau makan laju ini juga adalah tidak baik. Ini kerana ia juga sudah pasti tidak sihat untuk tubuh badan selain tidak mengikuti sunnah Nabi Muhammad S.A.W. yang meminta kita untuk mengunyah makanan sebanyak 44 kali agar ia hancur di dalam mulut dan mudah dicernakan di dalam perut. Tenang sahaja, dan mulakan iftar anda dengan kurma dan segelas air kosong. Usai solat Maghrib, nikmati juadah anda dengan perlahan-lahan.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Baca juga:

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Suka Makan Laju-laju, Ini Amaran Pakar!. http://www.astroawani.com/gaya-hidup/suka-makan-laju-laju-ini-amaran-pakar-160590. Accessed on May 10, 2019.

Makan Laju Risiko Penyakit Jantung, Strok, Diabetes. https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2017/11/351906/makan-laju-risiko-penyakit-jantung-strok-diabetes. Accessed on May 10, 2019.

Fast Food. https://www.nytimes.com/2013/05/07/science/risks-of-eating-too-quickly.html. Accessed on May 10, 2019.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Ahmad Farid Disemak pada 15/07/2020
Disemak secara perubatan oleh Dr. Amy Kor
x