home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Yoga Berisiko Menyebabkan Kesakitan Muskuloskeletal

Yoga Berisiko Menyebabkan Kesakitan Muskuloskeletal

Yoga sering kali dianggap sebagai satu amalan yang efektif bagi melegakan kesakitan. Walau bagaimanapun, terdapat kajian yang menyatakan bahawa yoga juga boleh menyebabkan rasa sakit dan kecederaan lebih daripada apa yang anda fikirkan.

Kajian mendedahkan bahawa setiap tahun, lebih daripada 10 peratus (%) orang yang mengamalkan yoga mengalami kesakitan muskuloskeletal dan 21% memburukkan lagi keadaan yang sedia ada.

Kajian yang diterbitkan dalam Journal of Bodywork and Movement Therapies mendapati bahawa kesakitan yang disebabkan oleh yoga adalah lebih daripada 10 peratus (%) setahun. Walau bagaimanapun, kebanyakan orang menganggapnya sebagai aktiviti yang selamat. Kadar kecederaan ini adalah 10 kali lebih tinggi daripada yang dilaporkan sebelumnya.

Kesakitan bahagian atas tubuh paling biasa

Dalam kajian yang dijalankan, penyelidik menganalisis data daripada 354 orang dewasa yang terlibat dengan yoga. Peserta menyelesaikan dua soal selidik elektronik selama setahun, yang mengumpulkan maklumat mengenai apa-apa kesakitan muskoloskeletal yang mungkin mereka alami, kawasan berlaku kesakitan dan tahap keterukannya.

Dari segi keparahan, lebih daripada satu pertiga kes kesakitan yang disebabkan oleh yoga cukup serius, menghalang penyertaan yoga dan berlangsung selama lebih daripada 3 bulan.

Kajian itu juga mendapati bahawa kebanyakan kesakitan “baru” yoga berada di bahagian atas ekstrem (bahu, siku, pergelangan tangan, tangan) mungkin kerana postur downward dog yang meletakkan berat pada bahagian atas anggota tubuh.

Kadar kecederaan berbanding sebelum ini bertambah baik

Walau bagaimanapun, kajian itu juga membawa beberapa berita positif iaitu kira-kira 74% peserta melaporkan bahawa kesakitan muskuloskeletal mereka sebelum ini telah bertambah baik hasil daripada yoga.

Namun begitu, penyelidik percaya bahawa penemuan mereka menekankan keperluan untuk berhati-hati ketika melakukan senaman yoga, terutama bagi mereka yang sudah mengalami kesakitan muskuloskeletal.

Oleh itu, peserta yoga digalakkan untuk membincangkan risiko kecederaan dan kesakitan yang sedia ada, terutamanya di bahagian atas, dengan guru yoga dan ahli fisioterapi untuk mengenal pasti pengubahsuaian postur yang mungkin menghasilkan amalan yang lebih selamat.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Yoga more risky for causing musculoskeletal pain than you might think https://www.sciencedaily.com/releases/2017/06/170627105433.htm Accessed on Jan 23, 2019.

Yoga can cause musculoskeletal pain https://www.medicalnewstoday.com/articles/318160.php Accessed on Jan 23, 2019.

Gambar penulis
Maklumat perubatan disemak oleh Dr. Shelby
Ditulis oleh Farah Aziz
Disemak pada 23/01/2019
x