Nak Ambil Minuman Berkarbonat Tanpa Gula, Waspada Ia Juga Boleh Mempengaruhi Kesihatan Anda

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 15/09/2020 . 2 minit bacaan
Share now

Ramai orang memilih minuman berkarbonat tanpa gula (diet soda) kerana kurang gula berbanding yang biasa. Walau bagaimanapun, minuman berkarbonat tanpa gula masih lebih berbahaya untuk kesihatan anda. Semak artikel ini untuk melihat masalah kesihatan berpunca daripada minuman berkarbonat tanpa gula.

Pertambahan berat badan

Minuman berkarbonat tanpa gula dibuat daripada pemanis tiruan, yang mempunyai kesan yang sama dan boleh mencetuskan tindak balas sama seperti gula pada badan kita. Ini akan meningkatkan tahap insulin dan menurunkan  tekanan darah yang akhirnya membuatkan anda lebih mengidamkan makanan yang lebih manis.

Selain itu, mereka yang terlebih berat badan yang memilih minuman tanpa gula biasanya makan lebih daripada mereka yang minum minuman biasa.

Diabetes jenis 2

Kajian mendapati bahawa minuman berkarbonat tanpa gula atau soda secara umumnya adalah berkaitan dengan sindrom metabolik yang boleh meningkatkan risiko seseorang mempunyai diabetes, penyakit jantung dan strok. Satu minuman berkarbonat tanpa gula sehari boleh menyebabkan risiko 67% lebih tinggi untuk mendapat diabetes, berbanding mereka yang jarang minum.

Fungsi badan terganggu

Gula menghantar isyarat ke otak anda yang menunjukkan makanan dengan banyak kalori. Minuman berkarbonat tanpa gula juga memberikan isyarat tetapi tidak mengandungi sebarang kalori. Oleh itu, ia mengganggu fungsi normal badan anda, menumpulkan deria anda dan mengubah isyarat otak anda. Jadi pada masa lain apabila anda makan gula daripada makanan sebenar, badan anda akan keliru dan akan mempunyai masa yang sukar melepaskan insulin untuk menurunkan tekanan darah lantas membawa kepada pertambahan berat badan.

Merosakkan senyuman anda

Tahap asid sitrik dijumpai di dalam kokain, methamhetamine dan minuman berkarbonat tanpa gula perlahan-lahan boleh menghakis enamel gigi anda, merosakkan senyuman anda.

Kemurungan

Terdapat bukti akan kaitan minuman berkarbonat tanpa gula dengan kemurungan. Dalam satu kajian baru-baru ini, penyelidik telah mendapati bahawa dalam tempoh 10 tahun, mereka yang minum soda adalah lebih mudah (sehingga 30%) untuk mendapat kemurungan berbanding  mereka yang tidak. Lebih-lebih lagi, jus buah-buahan dan soda diet menyebabkan lebih banyak mudarat berbanding soda biasa.

Keretakan pinggul

Penyelidik dari Universiti Tufts mendapati bahawa wanita yang minum soda mempunyai 4% ketumpatan tulang yang lebih rendah berbanding mereka yang tidak, walaupun pengambilan kalsium dan vitamin D mereka adalah dalam keadaan yang terkawal. Ini bermakna minum soda walau apa jenis sekali pun, termasuk minuman berkarbonat tanpa gula, boleh meningkatkan risikoi keretakan pinggul pada wanita.

Minuman berkarbonat tanpa gula membantu apabila membuat peralihan daripada minum soda kepada air. Ia boleh membantu penurunan berat badan tetapi dalam masa yang singkat dan tidak disyorkan untuk pengambilan harian. Perkara yang paling penting adalah minuman berkarbonat tanpa gula tidak boleh menjadi pengganti air kosong.

Jadi  jika anda teringin minuman bergas, cubalah air berkarbonat ringan (sparkling water). Jika anda dahaga, pilih minuman sifar kalori – iaitu air. Jika anda berasa lapar, makan tetapi secara sederhana. Jika anda benar-benar ingin menurunkan berat badan, mulalah bersenam.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Minuman Manis Berkalori Rendah: Baik atau Tidak?

  Ada yang berpendapat bahawa minuman manis berkalori rendah atau minuman berkalori rendah adalah pilihan minuman yang lebih baik. Benarkah tanggapan ini?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Shelby
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Fakta Nutrisi, Pemakanan Sihat 03/05/2019 . 3 minit bacaan

  Bukan Sekadar Kopi, Kenali Sumber Kafein yang Lain

  Tahukah anda, variasi dalam genetik menyebabkan 70% daripada populasi dunia terkesan dengan ransangan kafein manakala selebihnya tidak. Kajian mendapati ini adalah disebabkan perbezaan pada gen ADORA2A yang dikaitkan ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Amy
  Ditulis oleh Helma Hassan
  Pemakanan Sihat 26/03/2019 . 2 minit bacaan

  6 Sebab Anda Perlu Kurangkan Minum Air Berkarbonat

  Minuman air berkarbonat amat popular dalam kalangan orang dewasa mahupun kanak-kanak. Namun, ia bukanlah satu pilihan minuman yang sihat.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhamad Firdaus Rahim
  Pemakanan Sihat, Tips Pemakanan Sihat Lain 28/08/2018 . 2 minit bacaan

  Salahkah Mempunyai Hanya Seorang Anak?

  Pada masa kini, ramai pasangan memilih untuk mempunyai hanya seorang anak. Tetapi, adakah ia dikira mementingkan diri sendiri untuk mengambil keputusan ini? Adalah sukar untuk menilai sama ada salah atau tidak ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Helma Hassan
  Keibubapaan, Tips Keibubapaan 06/04/2018 . 2 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  makanan berkafein

  Bukan Kopi Saja, Tapi 9 Makanan Harian Ini Juga Ada Kafein! Patutlah Mata Selalu Cerah

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 18/01/2021 . 3 minit bacaan
  kalori per hari untuk diet

  Psssttt.. Ini Rahsia Nak Kurus! Jaga Pengambilan KALORI Harian, Ikut Cara Ini Pasti Jadi

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 14/01/2021 . 3 minit bacaan
  kecergasan fizikal

  Ini Cara Atlet Jaga Prestasi, Kekalkan Kecergasan Fizikal, Awasi Pengambilan 13 Makanan Ini

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 05/11/2020 . 3 minit bacaan

  Anda Pasti Ingin Kurang Minum Minuman Berkarbonat Setelah Tahu Satu Benda Penting Ini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 17/09/2019 . 2 minit bacaan