home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Semua Mengenai Migrain

Semua Mengenai Migrain

Apa itu migrain?

Migrain adalah sakit kepala teruk yang menyakitkan yang sering didahului atau disertai oleh tanda-tanda amaran deria seperti kilauan cahaya, bintik-bintik buta, kesemutan dalam lengan dan kaki, loya, muntah, dan kepekaan yang meningkat kepada cahaya dan bunyi. Kesakitan yang membawa sakit migrain boleh bertahan selama berjam-jam atau bahkan hari.

Sakit kepala migrain hasil daripada gabungan pembesaran saluran darah dan pembebasan bahan kimia dari serat saraf yang mengalir di sekitar saluran darah ini. Semasa sakit kepala, pembesaran arteri yang terletak di luar tengkorak tepat di bawah kulit (temporal artery). Ini menyebabkan pelepasan bahan kimia yang menyebabkan keradangan, kesakitan, dan pembesaran arteri yang lebih lanjut.

Sakit kepala migrain menyebabkan sistem saraf simpatik bertindak balas dengan perasaan mual, cirit-birit, dan muntah. Tindak balas ini juga menangguhkan pengosongan perut ke dalam usus kecil (mempengaruhi penyerapan makanan), mengurangkan peredaran darah (menyebabkan tangan dan kaki sejuk), dan meningkatkan sensitiviti kepada cahaya dan bunyi.

Lebih 28 juta orang Amerika mengalami sakit kepala migrain, dan wanita lebih cenderung untuk mendapatkannya berbanding lelaki.

Para penyelidik dari Institut Glia, Sao Paulo, Brazil dan Kolej Perubatan Einstein, New York, USA, mendapati bahawa kanak-kanak yang mempunyai migrain lebih cenderung juga mempunyai masalah tingkah laku, seperti masalah tumpuan, kegelisahan, dan kemurungan berbanding dengan kanak-kanak yang tidak pernah mempunyai migrain.

Lesi otak dan hubungan migrain – wanita yang menderita migrain mempunyai risiko yang lebih besar mempunyai jirim hiperintensiti putih yang mendalam (lesi otak) berbanding dengan wanita lain, penyelidik dari Pusat Perubatan Universiti Leiden, Belanda, dilaporkan dalam JAMA (Jurnal Persatuan Perubatan Amerika ) (November 2012). Mereka menambah bahawa keparahan migrain, kekerapan dan berapa lama ia berlaku tidak dikaitkan dengan perkembangan lesi.

Apakah punca migrain?

Sesetengah orang yang menderita migrain jelas dapat mengenal pasti pencetus atau faktor yang menyebabkan sakit kepala, tetapi ramai yang tidak boleh. Potensi pencetus migrain termasuk:

 • Alahan dan tindak balas alergi
 • Lampu terang, bunyi keras, dan bau atau minyak wangi tertentu
 • Tekanan fizikal atau emosi
 • Perubahan dalam pola tidur atau tidur tidak teratur
 • Merokok atau pendedahan kepada asap
 • Melangkau makanan atau puasa
 • Alkohol
 • Perubahan turun naik kitaran haid, pil kawalan kelahiran, turun naik hormon semasa permulaan menopaus
 • Ketegangan sakit kepala
 • Makanan yang mengandungi tyramine (wain merah, keju lama, ikan salai, hati ayam, buah ara, dan kacang), monosodium glutamate (MSG), atau nitrat (seperti bacon, hot dog, dan salami)
 • Makanan lain seperti coklat, kacang, mentega kacang, avokado, pisang, sitrus, bawang merah, produk tenusu, dan makanan yang difermentasi atau jeruk.

Pencetus tidak selalu menyebabkan migrain, dan mengelakkan pencetus tidak selalu menghalang migrain.

Saintis mencari mutasi gen migrain

Satu pasukan saintis, termasuk Emily A. Bates, PhD, dari University of California, San Francisco (UCSF) dan Brigham Young University, yang telah dilanda migrain sejak remaja, telah mengenal pasti mutasi gen yang meningkatkan kecenderungan seseorang kepada migrain.

Mereka menerbitkan penemuan mereka dalam Science Translational Medicine (isu Mei 2013).

Dr. Bates menerangkan bagaimana tahun-tahun remaja beliau. Dia adalah seorang atlet yang berminat dan mengingati ketika serangan migrain berikutnya akan menyerang. Keupayaannya untuk berlatih, bersaing sebagai atlet dan belajar sering diganggu oleh keadaannya.

Dia memutuskan untuk menjadi seorang saintis dan cuba mencari lebih lanjut mengenai migrain, puncanya, dan penyelidikan ke atas terapi dan langkah pencegahan yang mungkin. Hari ini Bates adalah seorang profesor kimia di Brigham Young University.

Migrain Bate akhirnya terhenti, tetapi tidak dedikasinya untuk menyelesaikan misinya. Beliau menyertai pasukan ahli genetik yang diketuai oleh Louis Ptáček dari UCSF, di mana kebanyakan kajian terbaru ini dijalankan.

Ptáček, Bates dan pasukan bekerja dengan dua keluarga yang mereka percaya mempunyai bentuk migran yang diwarisi.

Pasukan ini menentukan sama ada sebarang keabnormalan genetik (mutasi) dikongsi oleh kedua-dua keluarga. Satu didapati bahawa pengeluaran casein kinase delta (sejenis protein) terjejas. Malah, mutasi itu terdapat dalam kalangan kebanyakan penderita migrain di kedua-dua keluarga.

Mereka perlu mengesahkan ini bukan satu kebetulan, dan merancang eksperimen haiwan dengan tikus. Tikus makmal mempunyai mutasi yang dimasukkan, untuk menentukan sama ada mereka akan membangunkan migrain.

Nitrogliserin diberikan kepada tikus untuk menurunkan ambang kesakitan mereka. Para saintis mahu mengukur sensitiviti mereka untuk rangsangan. Mereka membandingkan sekumpulan tikus dengan mutasi genetik terhadap kumpulan lain “normal” tikus (kawalan).

Mereka mendapati bahawa tikus dengan mutasi genetik mempunyai tahap ambang yang lebih rendah untuk kepekaan nitrogliserin yang disebabkan oleh kawalan.

Apakah simptom migrain?

Simptom migrain boleh berlaku seketika sebelum sakit kepala, tiba-tiba sebelum sakit kepala, semasa sakit kepala, dan selepas sakit kepala. Walaupun tidak semua migrain adalah sama, simptom biasanya termasuk:

 • Sakit kepala sederhana kepada teruk, biasanya terhad kepada satu sisi kepala, tetapi bertukar menjadi migrain yang berturut-turut
 • Sakit kepala berdenyut
 • Kesakitan meningkat semasa aktiviti fizikal
 • Ketidakupayaan untuk melakukan aktiviti rutin akibat kesakitan
 • Loya
 • Muntah
 • Meningkatkan kepekaan cahaya dan bunyi

Ramai orang mengalami migrain dengan aura sebelum atau semasa sakit kepala, tetapi kebanyakannya tidak. Aura adalah gangguan persepsi seperti pemikiran atau pengalaman yang mengelirukan dan persepsi cahaya aneh, lampu berkilauan atau berkelip, garis-garis dalam bidang visual, bintik-bintik buta, menyucuk dalam lengan atau kaki, atau bau yang tidak menyenangkan. Penyelidik dari INSERM, Institut Kesihatan dan Penyelidikan Perubatan Kebangsaan Perancis di Bordeaux, dan Brigham dan Hospital Wanita di Boston, mendapati bahawa wanita yang mempunyai migrain dengan aura mempunyai risiko serangan jantung yang lebih tinggi, sementara mereka yang mengambil kontraseptif baru mungkin mempunyai risiko yang lebih besar daripada darah beku.

Penghidap migrain juga mungkin mempunyai prarasa yang dipanggil prodrome yang boleh berlaku beberapa jam atau sehari atau lebih sebelum sakit kepala. Prarasa ini mungkin terdiri daripada perasaan elasi (kegirangan) atau tenaga sengit, keinginan untuk manisan, kehausan, mengantuk, mudah marah, atau kemurungan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat, diagnosis atau rawatan perubatan.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Morteza Tafakory Disemak pada 06/12/2019
x