backup og meta

5 Langkah Mudah Yang Anda Wajib Tahu Setiap Kali Ingin Guna 'Medical Card Insurance'!

Disemak secara perubatan oleh Dr. Ahmad Wazir Aiman · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Ahmad Farid · Disemak pada 03/08/2021

  5 Langkah Mudah Yang Anda Wajib Tahu Setiap Kali Ingin Guna 'Medical Card Insurance'!

  Terima kasih kepada ejen dan syarikat insurans kerana telah mengajarkan serta memberikan panduan mengenai kepentingan insurans perubatan kepada orang ramai.

  Ini kerana sudah ramai dalam kalangan masyarakat kita yang sudah memiliki kad kesihatan atau lebih popular dengan nama ‘medical card‘.

  Pun begitu, malangnya masih ada yang mungkin masih belum faham sepenuhnya tentang bagaimana cara betul untuk guna kad ini apabila perlu.

  Jadi, jom teruskan membaca artikel ini untuk tahu dengan lebih lanjut!

  Kepentingan insurans perubatan dalam kehidupan

  Ada individu yang menyangka bahawa simpanan di dalam tabung atau bank adalah sudah sangat memadai untuk masa depan di hari tua kelak.

  Mungkin itu adalah benar jika simpanan itu berjaya disimpan dengan baik tanpa diguna terlebih dahulu untuk kegunaan kecemasan jika perlu.

  Oleh itu, kita perlu memiliki insurans perubatan dengan tujuan menampung segala perbelanjaan atau kerugian yang harus ditanggung di saat kita jatuh sakit.

  Selepas membelinya pula, pemegang polisi haruslah tahu tentang tatacara untuk menggunakan kad kesihatan yang dimiliki agar keadaan tidak menjadi lebih rumit.

  insurans perubatan

  Buat anda yang kurang pasti tentang cara kegunaan insurans perubatan, teruskan membaca, ya!

  Bagaimana cara untuk menggunakan kad insurans ini?

  Ia tidaklah semudah pergi ke doktor atau hospital dan menunjukkan kad kesihatan anda untuk mendapatkan rawatan atau ubatan secara percuma.

  Ini kerana terdapat beberapa peraturan atau panduan yang semua pemegang polisi insurans perlu tahu sebelum memutuskan untuk menggunakan kad ini.

  Untuk pencerahan anda, berikut adalah tatacara kegunaan kad insurans perubatan:

  #1. Sila kenal pasti penyakit terlebih dahulu

  Sekiranya berlaku sebarang masalah berkaitan keadaan kesihatan tubuh badan anda, sila kenal pasti penyakit tersebut terlebih dahulu.

  Ini kerana terdapat beberapa jenis penyakit yang tidak termaktub dalam perlindungan insurans tertakluk terma dan syarat syarikat.

  Selain itu, anda juga perlu tahu bahawa wujud ‘waiting period‘ yang memerlukan satu tempoh matang sebelum boleh guna kecuali jika ada pengecualian.

  #2. Pergi ke pusat perubatan di bawah panel

  Perlu diketahui bahawa tidak semua klinik, hospital atau farmasi termaktub di bawah panel syarikat insurans yang anda berdaftar dengannya.

  Selepas anda kenal pasti lokasi pusat perubatan yang termaktub di bawah kelolaan syarikat insurans, terus pergi ke unit kecemasan rapi untuk memudahkan urusan.

  Ia bertujuan memudahkan proses doktor dan anda mendapatkan ‘guarantee letter‘ bagi melancarkan proses untuk anda ‘claim‘ kelak nanti.

  perlindungan insurans

  #3. Bawa bersama medical card dengan anda

  Setiap kali ingin ‘admit‘ ke dalam wad atau sebarang unit di pusat perubatan, sila bawa bersama kad kesihatan dengan anda ke kaunter pendaftaran.

  Jika terlupa atau terhilang kad ini, anda mungkin tidak perlu risau dan hubungi ejen insurans untuk mendapatkan butir-butir yang diperlukan.

  Namun ini tidak bermakna segala kos pendaftaran adalah percuma kerana anda mungkin masih perlu membayar wang pendahuluan kepada pihak berkenaan.

  #4. Buat laporan kepada ejen @ syarikat insurans

  Selepas menerima rawatan atau ubatan yang diperlukan untuk merawat penyakit yang dialami, proses seterusnya adalah untuk membuat laporan.

  Kebiasaannya, pihak pusat perubatan akan menguruskan laporan ini dan dihantarkan kepada ejen atau syarikat insurans yang anda berdaftar dengannya.

  Anda cuma perlu berada di dalam mod ‘standby‘ sekiranya pihak berkenaan memerlukan butir, penjelasan atau pencerahan daripada pihak anda.

  #5. Discaj

  Sebelum discaj keluar daripada pusat perubatan terbabit, ada beberapa dokumen atau resit yang kalian perlu dapatkan untuk urusan lain kelak.

  Ia bertujuan memudahkan urusan permohonan segala pembiayaan atau pembayaran kepada anda sesuai dengan polisi yang kalian daftarkan selama ini.

  Berikut adalah apa yang anda perlu ada di saat melangkah keluar untuk discaj:

  • Ringkasan discaj (discharge summary)
  • Bil akhir asli (original final bill)
  • Sijil cuti sakit (medical certificate)
  • Laporan perubatan

  Fahami kepentingan & kegunaan insurans perubatan anda!

  Konklusinya, anda sebagai pemegang polisi itu sendiri perlu benar-benar tahu, peka dan faham mengenai polisi insurans perubatan yang kalian miliki.

  Ini kerana terdapat banyak terma dan syarat tersurat dan mungkin tersirat yang wujud ekoran kepelbagaian variasi insurans perubatan di pasaran kini.

  Oleh itu, sentiasa berhubung dan berkomunikasi dengan ejen atau syarikat insurans anda untuk segala maklumat, kemas kini dan informasi terbaharu.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Dr. Ahmad Wazir Aiman

  Dokter Umum · Hello Health Group


  Ditulis oleh Ahmad Farid · Disemak pada 03/08/2021

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan