home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Kumpulan Darah dan Personaliti Diri

Kumpulan Darah dan Personaliti Diri

Kajian kumpulan darah daripada Jepun mencadangkan bahawa kumpulan darah mempunyai kaitan dengan personaliti anda. Pada masa kini, bukan hanya Jepun menjalankan kajian mengenai fenomena ini. Sains menyimpulkan bahawa jenis darah mencerminkan bukan sahaja personaliti anda tetapi juga kesihatan anda dan kemungkinan anda mendapat penyakit tertentu.

Di Jepun, di mana semuanya bermula, mereka percaya bahawa ciri-ciri biologi anda benar-benar boleh mencerminkan keupayaan kerja anda dan berapa cepat anda boleh menyesuaikan diri ke dalam sesuatu pekerjaan berbanding orang lain. Majikan menggunakan jenis darah sebagai pangkalan data yang boleh mereka susun dan menilai pekerja mereka. Satu lagi contoh penggunaan jenis darah dalam kehidupan sebenar adalah oleh ejen penjodoh cinta yang menggunakan jenis darah untuk mengatur pasangan yang bersesuaian.

Apa yang boleh didedahkan kumpulan darah tentang anda?

Terdapat 4 jenis darah, A, B, AB, dan O. Setiap daripada mereka mempunyai ciri-ciri tertentu yang boleh mencerminkan keperibadian seseorang, menunjukkan kemungkinan keserasian seseorang dengan yang lain dan ciri-ciri yang dimiliki seseorang.

Kumpulan darah A

Jenis A biasanya mementingkan kesempurnaan. Mereka cenderung untuk mempunyai permintaan yang sangat tinggi terhadap diri mereka sendiri dan orang lain. Mereka sentiasa kelihatan tenang di luar tetapi sebenarnya sangat berani dan tegas di dalam. Mereka mungkin pemalu tetapi boleh dipercayai, sensitif dan berseni.

Walau bagaimanapun, ramai orang jenis darah A biasanya menahan perasaan mereka sehingga mereka meletup. Bakat mereka menjadikan mereka pemimpin yang hebat tetapi mereka boleh menjadi tertekan, yang tidak baik untuk sistem mental dan fizikal mereka.

Contoh terkenal: George H W. Bush, Adolf Hitler, Britney Spears, Richard Nixon

Kumpulan darah B

Kumpulan darah B merupakan individu yang sangat tegas. Mereka berfikir dengan teliti dan bercita-cita tinggi pada masa yang sama. Mereka sangat bertegas selepas memutuskan sesuatu dan akan meneruskannya sehingga kesemua tugas mereka selesai. Mereka berdiri dengan sendiri dan biasanya dapat mengemudi hidup dengan baik.

Orang-orang ini biasanya sangat empati. Mereka boleh memahami orang lain tetapi kebanyakannya teragak-agak untuk menyelesaikan masalah.

Contoh terkenal: Leonardo DiCaprio, Paul McCartney, Luciano Pavarotti, Mia Farrow, Vince Young.

Kumpulan darah AB

Hasil daripada campuran A dan B, golongan ini mungkin mempunyai personaliti campuran. Mereka boleh jadi mudah mesra dan malu, berani dan takut. Mereka boleh dipercayai dan suka menguruskan dan membantu orang lain.

Kumpulan darah AB hanya merupakan 2 hingga 5 peratus daripada keseluruhan populasi. Walaupun mereka boleh bertanggungjawab terhadap sebarang amanah, terlalu banyak tanggungjawab membuatkan mereka berasa tegang dan tertekan seperti jenis darah A.

Contoh terkenal: John F. Kennedy, Thomas Edison, Marilyn Monroe, Miyavi, Jackie Chan, Mick Jagger, Bob Sapp.

Kumpulan darah O

Kumpulan darah O adalah satu khazanah dalam bidang perubatan dan juga kepada keadaan sosial. Orang yang mempunyai jenis darah O sangat mesra. Mereka adalah ekstrovert yang suka menjadi pusat perhatian. Mereka gemar dikelilingi orang, bersosial dan mempunyai keyakinan diri yang tinggi.

Mereka biasanya berada dalam barisan kepimpinan kerana mereka boleh menjadi sangat intuitif, berdikari dan tinggi daya tumpuan. Selain itu, mereka boleh menangani lebih tekanan berbanding kumpulan darah lain dan juga mempunyai sistem imun yang lebih kuat.

Contoh terkenal: Queen Elizabeth II, Elvis Presley, Ronald Reagan, Al Capone, Gerald Ford, John Gotti, John Lennon, Paul Newman.

health-tool-icon

Kalkulator BMR

Guna kalkulator pengambilan kalori ini untuk menentukan keperluan kalori seharian yang anda perlu, berdasarkan tinggi, berat, umur dan tahap aktiviti anda.

Lelaki

Wanita

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Blood Type Reveals Personality. http://www.recipeapart.com/blood-type-reveals-personality/ accessed April, 2017

The Links between Your Blood Type and Your Personality, Diet and More Explained. http://bodyecology.com/articles/link_blood_type_personality_diet.php accessed April, 2017

Gambar penulis
Ditulis oleh Helma Hassan pada 05/04/2018
Maklumat perubatan disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
x