backup og meta

Memahami Personaliti Melalui Perangai Anda

Disemak secara perubatan oleh Dr. Aisyah Syahira Abdul Hamid · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 07/10/2022

Memahami Personaliti Melalui Perangai Anda

Pernahkan anda tertanya-tanya mengapa seseorang bertindak dengan cara itu tetapi bukan dengan cara lain? Ternyata, selain tanda-tanda zodiak atau ujian Myers – Briggs Type Indicator (MBTI), ada sesuatu yang lain. Sejak zaman purba, telah wujud satu sistem lama yang menentukan keperibadian yang berlainan iaitu ‘Four Temperament’.

Apa itu teori temperament?

Teori perangai (temperamentberdasarkan fakta bahawa terdapat empat jenis cairan yang mengalir pada keseluruhan tubuh. Setiap satu ini mengawal sebahagian ciri-ciri dan penampilan seseorang. Perangai yang berbeza daripada keperibadian dalam erti kata bahawa perangai seseorang telah wujud sejak dilahirkan, sementara keperibadiannya berkembang dari semasa ke semasa. Maksudnya, perangai adalah tetap dan keperibadiannya adalah tidak tetap. Biasanya, seseorang tidak mempunyai satu perangai tunggal, mereka biasanya mempunyai dua yang dipanggil campuran dengan satu perangai yang lebih unggul daripada yang lain.

Terdapat empat perangan yang mewakili empat jenis cecair seperti berikut:

  • Sanguine: darah
  • Phlegmatic: kahak
  • Choleric: hempedu kuning
  • Melancholic: hempedu hitam

Maksud setiap perangai

Sanguine

Sanguine ditakrifkan sebagai ceria dan yakin tentang masa depan. Ia sering dikaitkan dengan sifat yang meriah, optimis dan riang. Orang yang mempunyai jenis perangai ini cenderung menjadi lebih mencabar dan suka dicabar. Menjadi aktif juga adalah cara untuk menggambarkan seseorang yang sanguine. Dengan itu, kebosanan seolah-olah mempunyai kesannya kerana ia dianggap negatif untuk sanguine. Mereka suka bergerak, tidak berada di satu tempat.

Dengan kata lain, mereka seolah-olah sentiasa mencari sesuatu yang baru. Dalam hubungan, seseorang yang berani mempunyai kecenderungan untuk mencari kepelbagaian dan hiburan yang boleh menghalang keupayaan mereka untuk pergi jauh dengan orang lain. Walau bagaimanapun, sebagai sanguine anda mampu berkreativiti. Kebanyakan sanguine sering menjadi artis, penghibur atau mereka mungkin sangat baik dalam pekerjaan yang berkaitan dengan pemasaran, perjalanan, industri fesyen, memasak, dan sukan.

Phlegmatic

Phlegmatic bermakna tenang. Dalam erti kata lain, keperibadian phlegmatic dapat mengawal kemarahan dengan cukup baik. Selain itu, mereka yang mempunyai perangai ini mencari hubungan yang harmoni. Phlegmatic suka terhadap orang di sekitarnya dan hebat dalam menjaga orang di sekitarnya. Mereka juga setia, penyayang, dan mengambil berat. Mereka rakan yang sangat baik dan sentiasa mahu membantu orang lain. Mereka juga sering memilih untuk mengelakkan konflik. Biasanya mereka mencari cara untuk menyelesaikan apa-apa yang seolah-olah dipanaskan antara seseorang. Pembangunan profesional yang ideal termasuk pekerjaan yang mengambil berat/perhatian sebagai keutamaan seperti pengajaran, kejururawatan, kaunseling, perkhidmatan sosial dan sebagainya.

Choleric

Choleric bermakna amarah, mudah terganggu. Secara keseluruhan, mereka adalah seorang yang hebat dalam kemahiran analisis dan pemikiran logik. Ciri-ciri ini membuatkan mereka seorang yang mudah berterus-terang. Dengan otak yang bekerja sepenuhnya, mereka lebih sukakan perbualan mendalam dan bermakna ketika berkomunikasi dengan orang lain. Ini bermakna kumpulan rakan mereka agak sederhana. Mereka sangat praktikal bahawa jika menemani seseorang yang tidak sesuai dengannya, mereka akan lebih cenderung untuk menarik diri. Baginya, mereka juga suka bersendirian. Perjalanan kerjaya mereka sering kali menjurus ke arah industri moden seperti pengurusan, pengaturcaraan, perniagaan, dan lain-lain.

Melancholic

Melancholic sering melibatkan kesedihan. Istilah umum yang lebih baik untuk jenis ini adalah beremosi. Keperibadian melancholic juga sangat konvensional. Ia adalah seseorang yang dipanggil ‘old-fashioned’. Mereka percaya bahawa wanita harus memasak untuk lelaki dan lelaki perlu melindungi wanita. Mereka suka berada di sekitar keluarga dan rakan-rakan. Ini tidak bermakna mereka tidak bersosial kerana merek berkomunikasi sangat baik dengan orang lain, tetapi mereka lebih suka menemani orang yang lebih rapat dengannya. Di samping itu, mereka menjadi seorang yang teratur dan tepat, yang membawa mereka ke landasan kerjaya pengurusan, perakaunan atau kerja sosial. Mereka suka berkongsi dengan masyarakat.

Ia adalah suatu keseronokan untuk mengetahui keperibadian kita dengan cara lain. Dengan Four Temperament, terdapat cara-cara gabungan dalam kombinasi tersebut, ianya tidak selalu sama. Semua orang dilahirkan berbeza kerana dua orang hanya boleh berfikiran sama cukup dekat untuk menjadikannya unik antara satu sama lain. Dan seperti yang diperhatikan, empat jenis cecair sentiasa mengalir di dalam tubuh kita, jadi kita semua mempunyai daya tarikan yang beroperasi di dalam tubuh. Walau bagaimanapun, teori ini tidak lagi dianggap sah kerana psikologi moden menolak konsep ini kerana keyakinannya bahawa cecair menentukan diri seseorang.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Disemak secara perubatan oleh

Dr. Aisyah Syahira Abdul Hamid

Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 07/10/2022

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan