home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Wanita Harus Peka Dengan Warna Darah Haid, Ia Petanda Tahap Kesihatan Diri

Wanita Harus Peka Dengan Warna Darah Haid, Ia Petanda Tahap Kesihatan Diri

Haid anda mungkin muncul setiap bulan dan mengganggu anda dengan kekejangan, kembung, dan keletihan yang muncul bersama. Aliran bulanan anda sebenarnya boleh memberikan banyak gambaran tentang kesihatan anda secara keseluruhan. Adakah warna darah haid melibatkan masalah kesihatan.

Darah Haid – Merah jambu

Anda mungkin mempunyai tahap estrogen yang rendah, terutamanya jika darah merah jambu disertai oleh aliran yang lebih ringan daripada biasa, atau jika anda seorang yang gemar berlari, kata pengamal perubatan New York, Margaret Romero. Kajian telah mendapati bahawa senaman yang berlebihan boleh menurunkan tahap estrogen, yang kemudiannya boleh merosakkan dengan haid anda, kadang-kadang menyebabkannya hilang sama sekali.

Darah haid kelihatan cair

Anda mungkin mengalami kekurangan nutrien. Alyssa Dweck, MD, pembantu profesor klinikal di Sekolah Perubatan Gunung Sinai di New York, mengatakan bahawa aliran putih, isian cair boleh menjadi simptom anemia yang teruk.

Sekiranya, selepas memantau haid anda selama dua atau tiga kitaran, anda bimbang ini mungkin berlaku, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan ujian bagi kekurangan pemakanan.

Coklat gelap

period

Anda mungkin mempunyai lapisan tua dan lapisan darah rahim yang baru saja keluar dari badan anda. Tetapi jangan panik, ini adalah perkara biasa.

Menurut Dr Dweck, mereka tidak pasti mengapa ini berlaku dalam semua kes, tetapi kadangkala darah itu tinggal seketika dan keluar secara perlahan. Ia mempunyai banyak masa untuk mengoksidakan, disebabkan itu ia boleh kelihatan coklat atau hampir hitam.

Berwarna merah bersama ketulan

Anda mungkin mempunyai tahap progesteron rendah dan tahap estrogen yang tinggi. Walaupun sesetengah pembekuan adalah normal, kata Dr. Dweck, pembekuan saiz ¼ atau lebih besar boleh menunjukkan ketidakseimbangan hormon yang serius.

Romero mengesyorkan mengurangkan penggunaan tenusu, soya, dan gula dan melihat jika itu membuat perbezaan.

Fibroid adalah satu lagi kemungkinan. Ia paling kerap, tetapi ia menyakitkan. Sebaiknya segera berjumpa doktor untuk lakukan ultrasound.

Bercampur kelabu dan merah

ways-reduce-period-cramps

Anda mungkin mengalami jangkitan. Anda mungkin akan mengalami “bau busuk, nekrotik,” kata Dr. Dweck. Dapatkan pemeriksaan supaya anda boleh mendapat rawatan yang betul.

Wanita yang mengalami keguguran kadang-kadang dapat melihat kepingan kelabu tisu yang kelihatan seperti “hati,” kata Dr. Dweck, jadi jika anda fikir ada kemungkinan anda hamil atau mengalami keguguran, hubungi doktor anda segera.

Berwarna cerah, merah kranberi

Anda mungkin mempunyai haid yang sihat dan biasa. Sekali lagi, normal semua orang akan kelihatan berbeza, tetapi secara umumnya, aliran merah yang konsisten yang kelihatan seperti ceri Kool-Aid adalah isyarat bahawa semuanya berfungsi sebagaimana yang sepatutnya.

Kalkulator Ovulasi

Kalkulator Ovulasi

Memantau kitaran haid, menentukan waktu kesuburan dan lebih membantu anda untuk merancang kehamilan dengan baik.

Kalkulator Ovulasi

Memantau kitaran haid, menentukan waktu kesuburan dan lebih membantu anda untuk merancang kehamilan dengan baik.

Kalkulator Ovulasi

Panjang Kitaran

(hari)

28

Objektif

(hari)

7

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

6 Things Your Period Blood Color Tells You About Your Health https://www.prevention.com/health/a20503433/color-of-your-period-blood-and-health/ Accessed May 25, 2018.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 20/01/2021
Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
x