home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Ada Banyak Sebab Mengapa Vagina Berbau, Ini 2 Cara Berkesan Untuk Rawat Tanpa Perlu Ubat

Ada Banyak Sebab Mengapa Vagina Berbau, Ini 2 Cara Berkesan Untuk Rawat Tanpa Perlu Ubat

Apa itu bau faraj?

Faraj berbau adalah bau yang datangnya dari faraj. Semua vagina mempunyai sedikit bau. Bagaimanapun, jika bau vagina terlalu kuat atau berbau pelik (contohnya hanyir), anda mungkin menghadapi masalah.

Apa yang menyebabkan faraj berbau?

Bau faraj anda berbeza daripada satu kitaran ke kitaran lain. Ia selalunya paling jelas selepas hubungan seksual. Berpeluh juga boleh menyebabkan faraj anda berbau. Mungkin terdapat sesetengah wanita tertarik untuk mengunakan deodoran faraj untuk menyingkirkan bau busuk, perbuatan tersebut sebenarnya boleh menyumbang kepada risiko kerengsaan dan masalah lain.

Peningkatan kuman normal dalam faraj, yang dikenali sebagai bakteria vaginosis, adalah penyebab utama bau faraj. Trichomoniasis, penyakit jangkitan seksual, juga merupakan satu lagi faktor yang menyebabkan bau faraj. Sebaliknya, berbeza dengan kepercayaan masyarakat, jangkitan klamidia, gonorea, dan jangkitan ragi (yeast) tidak ada kaitan dengan masalah bau faraj.

Secara amnya, jika anda mendapati tiada gejala lain selain bau, kemungkinan bau faraj anda adalah normal.

Selain bakteria vaginosis dan trichomoniasi, bau faraj yang tidak normal sering disebabkan penjagaan kebersihan yang kurang baik atau penggunaan tampon yang melebihi waktu yang sepatutnya. Sebab lain yang berkemungkinan menjadi punca bau faraj, termasuklah:

  • Rectovaginal fistula – sambungan tidak normal antara rektum dan vaginal, menyebabkan najis masuk ke dalam faraj (vagina).
  • Kanser serviks
  • Kanser faraj

Bila anda perlu mendapatkan bantuan perubatan?

Jika bau faraj anda berterusan, atau ia membuatkan anda merasa tidak selesa, dapatkan nasihat doktor anda. Terutamanya jika terdapat simptom lain seperti gatal-gatal, rasa terbakar, atau kerengsaan.

Cara atasi bau faraj?

Jika anda tidak mempunyai sebarang masalah berkaitan dengan bau anda, maka tiada apa yang perlu anda risaukan. Berikut beberapa petua untuk membantu mengurangkan bau:

  • Bersihkan bahagian luaran bahagian peribadi anda. Lakukan semasa mandi. Gunakan sabun tanpa pewangi dalam jumlah yang sedikit untuk mengelakkan sebarang kerengsaan kepada faraj. Sentiasa cuci faraj dengan banyak air.
  • Jangan douche. Douching adalah satu kaedah mencuci vagina dengan campuran air dan cuka. Ramai wanita sukakan rasa bersih yang diberikan selepas menggunakan kaedah ini. Tetapi, ia sebenarnya tidak digalakan. Faraj yang sihat mempunyai bakteria dan ragi yang tersendiri. Sebab itu ia memerlukan keasidan bagi memastikan semuanya berjalan lancar. Proses douching boleh merosakkan paras asid dalam faraj dan mengakibatkan lebih banyak masalah untuk faraj anda. Elakkan dari melakukan kaedah douching, jika anda mahukan faraj anda sihat dan baik.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Gambar penulis
Maklumat perubatan disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Asyikin Md Isa
Disemak pada [date}
x