Penyalahgunaan Benzodiazepin

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 09/01/2020 . 5 minit bacaan
Share now

Definisi

Apa itu Penyalahgunaan Benzodiazepin?

Benzodiazepin adalah sejenis ubat yang dikenali sebagai ubat penenang. Nama-nama biasa digunakan termasuk Valium dan Xanax. Mereka adalah ubat yang paling biasa diberikan di  Amerika Syarikat. Apabila individu tanpa preskripsi daripada pegawai perubatan memperolehi serta mengambil ubat ini untuk menikmati kesan penenangnya,maka penggunaannya akan disalahgunakan.

Doktor akan memberikan benzodiazepin dalam keadaan perubatan yang berikut:

 • Keresahan yang melampau.
 • Insomnia.
 • Gejala penarikan alkohol.
 • Mengawal penyakit seizure.
 • Melegakan otot yang kejang.
 • Menjadikan amnesia untuk prosedur yang tidak selesa.
 • Diberikan sebelum anestetik (seperti sebelum pembedahan).

Benzodiazepines bertindak ke atas sistem saraf utama, menghasilkan kesan penenang dan melonggarkan otot, serta merendahkan tahap keresahan.

Walaupun lebih daripada 2,000 jenis benzodiazepin yang berbeza telah dihasilkan, hanya sekitar 15 yang diluluskan oleh FDA di Amerika Syarikat. Mereka biasanya dikelaskan berdasarkan tempoh masa yang kesan ubat yang masih dihasilkan.

 • Kesan jangka ultra pendek – Midazolam (Bersih), triazolam (Halcion).
 • Kesan jangka pendek – Alprazolam (Xanax), lorazepam (Ativan).
 • Kesan jangka panjang – Chlordiazepoxide (Librium), diazepam (Valium).

Kebiasaanya benzodiazepin  telah disalahgunakan. Penyalahgunaan ini sebahagiannya berkaitan dengan kesan-kesan toksik yang dihasilkan dan juga penyebaran yang meluas. Dadah ini boleh disalahgunakan secara kronik atau lebih kerap digunakan di jabatan kecemasan hospital, diambil berlebihan secara sengaja atau tidak sengaja. Kematian dan penyakit yang serius jarang berlaku akibat penyalahgunaan benzodiazepine sahaja; Walau bagaimanapun, dadah ini sering diambil bersama alkohol atau ubat-ubatan lain. Gabungan benzodiazepin dan alkohol boleh menjadi berbahaya – serta mengundang kepada kematian.

Benzodiazepin juga telah digunakan sebagai ubat “tarikh yang selamat” kerana dadah tersebut tidak berfungsi dengan baik bahkan menghapuskan fungsi yang biasanya menyebabkan seseorang itu menjadi tenang malah menahan dari melakukan serangan seksual atau keganasan. Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, jumlah orang yang terlibat dengan aktiviti ini telah meningkat secara dramatik. Dadah ini biasanya dicampurkan dalam minuman yang mengandungi alkohol atau minuman ringan dalam bentuk serbuk atau cecair serta menjadikannya sukar untuk dirasa oleh peminum.

Apakah kebarangkalian Penyalahgunaan Benzodiazepin?

Penyalahgunaan benzodiazepin merupakan perkara biasa. Sila berjumpa dengan doktor anda untuk mengetahui maklumat dengan lebih lanjut.

Simptom-simptom

Apakah simptom-simptom Penyalahgunaan Benzodiazepin?

 • Mengantuk.
 • Pening.
 • Penglihatan berganda.
 • Percakapan yang tidak jelas.
 • Kelemahan otot.
 • Reaksi yang perlahan.
 • Tidak seimbang.
 • Daya tumpuan dan ingatan yang tidak baik.
 • Kekeliruan.
 • Stupor.

Kemunculan simptom-simptom penarikan setelah berhenti mengambil dadah ini  merupakan tanda-tanda jelas menunjukkan bahawa pergantungan terhadap dadah ini telah terbentuk dalam diri individu tersebut. Tanda-tanda penarikan Benzo termasuk:

 • Keresahan.
 • Kemurungan.
 • Insomnia.
 • Meningkatkan kadar degupan jantung serta tekanan darah.
 • Berpeluh secara berlebihan berlebihan.
 • Gegaran tangan.
 • Halusinasi.
 • Kekejangan.

Kemurungan, kegelisahan, dan insomnia mungkin berlaku untuk jangka masa yang lama (dalam beberapa bulan) setelah gejala penarikan akut dari benzodiazepine berlaku dan boleh menyebabkan penagihan semula.

Mungkin terdapat beberapa tanda atau simptom yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan tentang simptom-simptom tersebut, sila berjumpa dengan doktor anda.

Bila saya harus berjumpa doktor?

Jika anda mengalami mana-mana tanda dan simptom yang disenaraikan di atas atau anda mempunyai apa-apa persoalan, sila berunding dengan doktor anda. Setiap tubuh manusia bertindak dengan berbeza. Oleh itu, berbincang dengan doktor anda adalah perkara yang terbaik untuk menentukan apa yang terbaik untuk situasi anda.

Punca

Apakah punca Penyalahgunaan Benzodiazepin?

Walaupun sesetengah orang mungkin mempunyai kecenderungan genetik untuk menjadi penagih dadah, ada kebarangkalian bahawa faktor persekitaran juga memainkan peranan yang penting. Beberapa faktor persekitaran yang sering berlaku adalah status sosioekonomi yang rendah, pengangguran, serta pengaruh rakan sebaya.

Faktor-faktor Risiko

Apakah yang meningkatkan risiko saya kepada Penyalahgunaan Benzodiazepin?

Beberapa faktor risiko biologi bagi penyalahgunaan benzodiazepine adalah wanita dan golongan warga emas. Statistik yang perlu diberi perhatian mengenai penyalahgunaan benzodiazepin adalah wanita lebih banyak diperskripsi dengan ubat benzodiazepine berbanding lelaki maka risiko untuk penyalahgunaan benzodiazepine akan menjadi lebih tinggi berbanding lelaki. Golongan warga emas juga merupakan faktor risiko penyalahgunaan benzodiazepin kerana doktor mungkin memperkripsikan benzodiazepin secara tidak sesuai untuk individu yang mengalami gejala depresi.

Diagnosis dan Rawatan

Maklumat yang diberikan bukan pengganti untuk sebarang nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor anda untuk maklumat lanjut.

Bagaimana pesakit Penyalahgunaan Benzodiazepin didiagnosis?

Diagnosis bergantung pada sejarah perubatan, ujian fizikal serta hasil ujian makmal yang telah dibuat.

Dalam pengambilan akut, diagnosis sering jelas kerana anda atau keluarga anda boleh memberitahu doktor dengan tepat apa yang telah diambil.

Diagnosis pengambilan dadah yang kronik boleh menjadi lebih sukar, kerana penagih serta keluarganya sering cuba menutup atau menyembunyikan apa yang sedang berlaku.

Jabatan kecemasan yang bertindak sekiranya terdapat tanda –tanda ubat yang berlebihan dos mengandungi beberapa penilaian awal. Doktor akan menilai pernafasan anda. Selebihnya  bergantung kepada anda dan simptom anda. Doktor akan banyak bertanya mengenai tanda dan gejala. Kecuali anda sanggup mengaku bahawa anda telah menyalahgunakan benzodiazepin atau ahli keluarga hadir bagi membantu dengan memberitahu sejarah perubatan, menyembunyikan penyalahgunaan dadah merupakan satu tugas senang bagi anda.

Meniliti serta ujian

Dalam jabatan kecemasan, anda biasanya akan diletakkan pada monitor yang mengawasi kadar denyutan jantung, tekanan darah, dan oximeter nadi (ukuran berapa banyak oksigen dalam aliran darah anda). Saluran IV akan diberikan. Oksigen akan diberikan sekiranya anda mengalami kesukaran untuk bernafas atau tahap kesedaran anda berkurang.

Ujian air kencing boleh dilakukan. Ujian makmal ini boleh mengesan pelbagai jenis ubat yang sering disalahgunakan, termasuk benzodiazepin (tetapi tidak semua dapat dikenal pasti). Walau bagaimanapun, ujian saringan air kencing tidak menunjukkan tahap tertentu atau jumlah ubat yang diambil. Air kencing juga biasanya akan diuji bagi mengenal pasti kehamilan untuk semua wanita.

Sampel darah, ECG, dan x-ray dada boleh dijalankan sekiranya mendapati bahawa anda mungkin mengambil ubat lain yang berbahaya.

Bagaimana pesakit Penyalahgunaan Benzodiazepin dirawat?

Ketoksikan akut: Rawatan yang diperlukan biasanya bergantung pada jenis dadah yang diambil serta jumlahnya. Selalunya, anda hanya memerlukan satu tempoh penilaian di jabatan kecemasan hospital.

Sekiranya dadah yang diambil dalam tempoh 1-2 jam, doktor akan mempertimbangkan penggunaan teknik lavage gastrik. Dengan prosedur ini, tiub besar akan disalurkan terus ke dalam perut anda melalui mulut atau hidung. Sejumlah air yang banyak akan disalurkan ke dalam perut dalam usaha untuk membuang serpihan pil. Kaedah ini tidak selalu digunakan dan hanya digunakan jika mengetahui bahawa anda telah menelan ubat lain yang berpotensi lebih tinggi untuk membawa kematian.

Satu dos arang yang aktif disyorkan bagi individu yang tiba di jabatan kecemasan dalam masa 4 jam selepas mengambil ubat. Rawatan ini bertindak bagi mencegah penyerapan ubat. Ubat ini merupakan serbuk hitam yang dicampur dengan air dan diberikan kepada anda untuk diminum. Kesan sampingannya adalah loya, muntah, dan kekejangan perut.

Terdapat antidot untuk menghalang kesan toksik benzodiazepin iaitu dikenali sebagai flumazenil (atau Romazicon). Ubat ini akan menterbalikkan kesan sedatif benzodiazepin. Walau bagaimanapun, ubat ini biasanya dikhaskan hanya untuk mengatasi keracunan yang teruk, kerana ubat ini boleh menyebabkan simptom penarikan dan kekejangan pada individu yang menyalahgunakan benzodiazepine secara kronik, dan juga memerlukan pengambilan yang berulang, dengan pengawasan yang teliti, kerana tempoh tindakannya yang agak singkat.

Penyalahgunaan yang kronik: Rawatan penyalahgunaan dadah yang kronik biasanya dilakukan di rumah dengan bantuan doktor atau pusat pemulihan dadah tertentu. Langkah pertama terdiri daripada pengurangan dos benzodiazepin secara beransur-ansur untuk mencegah gejala penarikan serta kekejangan. Kaedah ini lebih mudah berbanding fasa pemulihan yang berpanjangan di mana penagih cuba untuk kekal tidak mengambil sebarang dadah. Di samping rawatan perubatan, penagih juga memerlukan sokongan moral dan dicarikan rumah serta pekerjaan. Penglibatan keluarga dan kawan-kawan sangat membantu penagih menghadapi tahap yang sukar ini.

Perubahan gaya hidup & rawatan sampingan

Apakah perubahan gaya hidup dan rawatan sampingan yang boleh saya ambil untuk menangani Penyalahgunaan Benzodiazepin?

Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila hubungi doktor anda, tetapi sekiranya anda mempunyai sebarang keraguan sama ada seseorang itu memerlukan rawatan segera ataupun tidak, sila pergi terus ke jabatan kecemasan hospital

Jika anda bimbang sekiranya anda atau orang lain telah terambil dos secara berlebihan, sangat penting untuk mendapatkan bantuan perubatan dengan serta-merta. Anda perlu pergi ke jabatan kecemasan yang terdekat atau hubungi pasukan kecemasan untuk meminta bantuan. Kesan pengambilan dos yang berlebihan tidak terjadi secara terus setelah mengambilnya.

Sangat membantu doktor jika anda membawa bekas pil bersama anda kerana bekas tersebut boleh membantu mereka bagi menentukan jumlah serta jenis pil yang diambil.

Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor bagi memahami rawatan terbaik untuk anda.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Sukar Nak Lelap? Cuba Teknik Ini Untuk Tidur Lena Dalam Masa 10, 60 & 120 SAAT

  Manusia bukan mesin yang boleh terus berfungsi selagi mempunyai bateri, tubuh badan kita memerlukan tempoh masa untuk rehat dengan cara tidur waktu malam.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Tidur Berkualiti, Tidur Nyenyak 29/12/2020 . 3 minit bacaan

  Wah! Rupa-rupanya Ada Banyak Manfaat Jika Berenang Pada Waktu Malam

  Kita semua tahu akan manfaat berenang, ia adalah senaman sihat yang menguatkan otot seluruh badan. Namun, apakah kesan berenang di waktu malam pada tubuh?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Badan Sihat, Senaman Kardio & Ketahanan 24/12/2020 . 3 minit bacaan

  AWAS, Ada 7 Bahaya Jika Terlebih Tidur, Boleh Sampai Hilang Nyawa!

  Tidur malam berkualiti baik untuk proses pemulihan tubuh. Tapi wujud masalah kesihatan jika tidur berlebihan. Tak percaya? Hello Doktor ada penjelasannya.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Gangguan Tidur, Tidur Berkualiti 26/11/2020 . 3 minit bacaan

  Pedih Ulu Hati Tanda Anda Sensitif Terhadap Kafein, Ini Tak Sama Dengan Alergi Kopi!

  Kopi, minuman pilihan ramai, terutamanya pada waktu pagi. Kandungannya merangsang badan dan minda. Tahukah anda segelintir individu mempunyai alergi kopi?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Alahan, Alahan Makanan 09/11/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  kemurungan selepas bersalin

  Ada Tempoh Kemurungan Normal Selepas Bersalin; Seminggu, Sebulan @ Lebih Lama? Baca Kajian Ini

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 02/02/2021 . 3 minit bacaan
  kesan tabiat buruk pada wajah

  Tak Guna Membazir Beli Produk Anti Penuaan Mahal-Mahal Jika Masih Buat Tabiat Ini…

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 22/01/2021 . 3 minit bacaan
  susah tidur

  Cepat Penat & Susah Tidur Waktu Malam? Hati-Hati, Ia Mungkin Masalah TAK Disangka Ini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nana Muhammad
  Diterbitkan pada 15/01/2021 . 3 minit bacaan
  melelapkan mata

  Masih Tak Tidur Lagi? Cuba 5 Teknik Bernafas Ini, Bantu Anda Mudah Tidur & Lebih Lena

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 08/01/2021 . 3 minit bacaan