What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Tip-tip Keibubapaan Yang Paling Popular

Tip-tip Keibubapaan Yang Paling Popular

Terdapat banyak tip-tip keibubapaan yang dikongsikan di luar sana, dan banyak juga yang agak mengelirukan. Ini selalunya akan mengelirukan ibu bapa sebagaimana ia menjadikan ibu bapa berasa was-was sekiranya apa yang mereka telah lakukan adalah salah. Walaupun begitu, perkara utama dalam keibubapaan adalah untuk tidak mengongkong anak anda tetapi membina hubungan yang akrab dengan mereka. Di sini disenaraikan cara-cara untuk melakukannya:

1.Luangkan masa dengan anak anda setiap hari

Tentukan masa yang tertentu untuk setiap anak anda (jika anda mempunyai lebih daripada seorang anak). Semasa bermain dengan mereka, berikan sepenuh perhatian anda. Anda boleh biarkan mereka memilih apa yang ingin dilakukan atau bergilir-gilir. Anak yang lain haruslah mempunyai sesuatu untuk dilakukan juga supaya mereka tidak mengganggu. Anda juga harus mematikan telefon bimbit. Pastikan setiap interaksi anda adalah untuk membina hubungan. Dengan ini, anak anda akan boleh menerima teguran.

2.Bertenang, walau apapun yang terjadi

Sama ada keputusan gagal, mengamuk atau tidak mahu makan, anda harus bersabar dengan anak anda. Sebelum anda berkata apa sahaja, pastikan anda bertenang terlebih dahulu. Apabila ia berkaitan dengan anak anda, segalanya dirasakan seperti kecemasan. Tetapi selalunya, ia tidaklah terlalu cemas. Tarik nafas, atau beredar sekiranya perlu, kemudian datang semula apabila anda telah bertenang sepenuhnya dan jadilah ibu bapa yang dihormati.

3.Menerima tangisan mereka

Naluri pertama setiap ibu bapa apabila melihat anak mereka menangis adalah cuba memujuk anak. Walaupun begitu, ia bukanlah apa yang patut anda lakukan. Anda perlu mengajar anak anda bahawa ia adalah perlu untuk marah dan rasa disakiti. Sebagai ibu bapa, adalah menjadi tanggungjawab anda untuk membantu anak anda berasa selamat untuk menangis di sisi anda.

4.Elakkan berebut kuasa

Setiap ibu bapa beranggapan bahawa mereka harus menjadi ketua dan anak-anak pula harus mengikutinya. Ini bukanlah selalunya betul. Jangan ghairah dalam menentukan siapa yang berkuasa. Perebutan kuasa adalah situasi yang tidak menguntungkan. Contohnya, jika anak anda tidak mahu makan malam kerana mereka mengatakan mereka tidak lapar, biarkan! Mereka mungkin memang tidak berasa lapar dan boleh makan kemudiannya. Sesekali makan lambat tidak akan merosakkan seluruh alam, bukan?

5.Jangan menyerang semula

Jika anak anda berasa kecewa, mereka mungkin akan melepaskannya kepada anda tetapi anda bukanlah selalunya punca kepada masalah tersebut. Jangan lihatnya sebagai serangan peribadi dan menyerang semula. Cuba untuk beritahu anak anda yang anda tahu mereka berasa kecewa kerana biasanya mereka tidak akan bercakap kepada ibu bapa sebegitu. Ini akan memberikan peluang kepada mereka untuk memberitahu perkara apa yang mengecewakan mereka.


Jangan bimbang. Ikuti topik hangat dan bertukar cerita dengan bakal ibu yang lain. Sertai Komuniti Kehamilan!

Jangan bimbang. Ikuti topik hangat dan bertukar cerita dengan bakal ibu yang lain. Sertai Komuniti Kehamilan!


Kalkulator Ovulasi

Kalkulator Ovulasi

Memantau kitaran haid, menentukan waktu kesuburan dan lebih membantu anda untuk merancang kehamilan dengan baik.

Kalkulator Ovulasi

Memantau kitaran haid, menentukan waktu kesuburan dan lebih membantu anda untuk merancang kehamilan dengan baik.

Kalkulator Ovulasi

Panjang Kitaran

(hari)

28

Objektif

(hari)

7

Verifying...

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin Disemak pada 27/11/2019
Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel