7 Tip untuk Membina Keluarga Bahagia

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 29/11/2019 . 4 minit bacaan
Share now

 Jika dibandingkan dengan setiap kesenangan material yang mungkin anda perolehi di dunia ini, pastilah tiada apa yang lebih bernilai daripada keluarga bahagia. Mendirikan rumah tangga dan menimang cahaya mata merupakan impian kebanyakan individu. Namun, tidak semua rumah tangga dan keluarga yang dibina bahagia. Kebahagiaan sesebuah keluarga bukanlah tercipta dengan sendirinya sebaliknya memerlukan usaha berterusan. Oleh itu, ketahui 7 tip membina keluarga bahagia berikut untuk panduan bersama:

1. Solat berjemaah

Kebanyakan agama menekankan kepentingan keluarga dan kestabilan rumah tangga. Oleh itu, tidak hairanlah pegangan agama memainkan peranan kepada hubungan anda dengan pasangan.

solat berjemaah

Menariknya, dalam satu kajian oleh General Social Survey (GSS) di Amerika Syarikat, mereka yang kerap hadir dalam majlis agama didapati lebih rendah kemungkinan curang terhadap pasangan berbanding mereka yang hadir hanya sekali setahun atau kurang daripada itu. Bahkan faktor ini -kehadiran dalam majlis agama- merupakan faktor paling kuat berbanding faktor lain dalam menentukan kemungkinan kecurangan seorang lelaki atau perempuan.

Jadi, melaksanakan solat secara berjemaah bukan sahaja mewujudkan rutin sihat yang mengukuhkan ikatan kekeluargaan anda. Apabila seseorang lebih mendampingi agama, mereka lebih takut untuk melakukan perkara yang terlarang. Ia juga waktu yang sesuai untuk suami isteri saling bermaaf-maafan atas kesalahan lalu. Bayangkan jika anda saling bermaaf-maafan 5 kali sehari, pastilah akan memberi kesan kepada segala konflik rumah tangga yang pernah anda alami.

Oleh itu, manfaatkan waktu ini juga untuk sama-sama mendoakan kesejahteraan keluarga. Untuk mula membina bahtera keluarga bahagia anda, jangan lupa untuk bermula dengan tip ini!

2. Makan malam bersama

Perkara ini nampak remeh, tetapi sebenarnya waktu makan bersama keluarga sangat penting. Percaya atau tidak, dalam satu kajian yang dilakukan di University of Michigan mendapati bahawa masa yang dihabiskan anak anda untuk makan di rumah merupakan penentu paling besar terhadap pencapaian akademik dan masalah tingkah laku. Masa makan bersama ini didapati lebih mempengaruhi anak anda berbanding faktor lain seperti tempoh masa dihabiskan di sekolah, tempoh masa belajar, tempoh masa menghadiri majlis agama mahupun tempoh masa bermain sukan.

makan malam bersama keluarga

Oleh itu, singkirkan gajet daripada meja makan anda. Baca doa makan bersama, kongsi cerita tentang hari masing-masing dan rancang aktiviti bersama. Jadikan makan bersama sebagai suatu kebiasaan, sehingga semua akan berasa kehilangan jika salah seorang tiada. Jika keluarga anda mempunyai kekangan untuk selalu makan bersama, menurut kajian, seminggu sekali sudah mencukupi untuk memberi kesan kepada anak anda.

3. Kongsi sejarah keluarga

Dalam sebuah kajian yang melibatkan 48 buah keluarga, anak yang lebih tahu tentang sejarah keluarganya didapati lebih berupaya mengawal hidupnya dan lebih berkeyakinan diri.

Jadi, berkongsi sejarah keluarga merupakan satu pengisian penting untuk anak anda. Anak-anak yang tidak mengetahui pasang surut keluarga kecil anda akan mengambil mudah segala kesenangan yang mereka kecapi sekarang. Ceritakan juga kisah atuk dan moyang mereka sebagai teladan. Kanak-kanak ini akan menjadi lebih stabil dan berkeyakinan diri kerana mempunyai jati diri yang kuat. Mereka menyedari bahawa mereka mewarisi sejarah yang lebih besar daripada hidup mereka sahaja.

4. Libatkan Atuk dan Nenek

Penglibatan atuk dan nenek juga memainkan peranan. Dalam satu ringkasan tahun 1992 melibatkan 66 kajian, para ibu yang mempunyai sokongan para nenek didapati mempunyai anak yang kurang tertekan dan lebih pandai menyesuaikan diri.

Kajian lain turut mendapati bahawa apabila atuk dan nenek melibatkan diri dalam hidup si anak, mereka menjadi lebih pandai bersosial, lebih melibatkan diri di sekolah dan lebih bersimpati kepada orang lain.

Jadi, jika anda tidak mempunyai hubungan baik dengan orang tua anda, mungkin inilah masa yang sesuai untuk anda kembali berbaik-baik dengan mereka. Tanpa mereka, anak-anak anda telah kehilangan sistem sokongan yang penting dalam hidup. Bahkan hubungan buruk ini mungkin kelak akan berulang pula dalam hubungan anda dengan anak anda sewaktu anda di usia senja nanti.

5. Libatkan keluarga dalam komuniti

Banyak kajian mendapati bahawa keluarga yang beragama lebih bahagia. Kajian lanjut mendapati kehidupan dalam komuniti merupakan sebab keluarga yang berpegang kepada agama lebih bahagia. Komuniti seagama memberikan rasa terhubung dengan masyarakat yang berfikiran sama.

Jadi, bawa anak-anak anda menyertai aktiviti di kawasan kejiranan anda. Sama ada menunaikan solat Jumaat di masjid, membantu aktiviti korban mahupun bergotong-royong untuk membersihkan kawasan kejiranan.

6. Bagi autonomi kepada anak anda

Kanak-kanak lebih mematuhi arahan apabila mereka merancang sesuatu sendiri atau pandangan mereka diterima dalam perancangan. Membenarkan mereka menentukan hukuman ke atas kesalahan mereka juga boleh menjadi motivasi untuk mematuhi peraturan. Contohnya, tanya anak anda jika sesuatu peraturan dilanggar, mereka patut dikenakan hukuman A atau B. Jika mereka lebih berusia, tanyakan mereka apa hukuman yang layak dikenakan kepada mereka jika mereka melakukan kesalahan tersebut.

Dengan memilih hukuman mereka sendiri, kanak-kanak menjadi lebih terdorong untuk mengelakkannya. Dengan memilih ganjaran mereka sendiri, kanak-kanak menjadi lebih bermotivasi untuk mencapai matlamat mereka. Oleh itu, biarkan anak anda mengambil peranan yang lebih besar dalam mendidik diri mereka sendiri.

7. Luangkan masa bersama

Selain solat dan makan bersama, sebarang aktiviti yang anda luangkan bersama dapat mengeratkan lagi hubungan kekeluargaan. Sama ada aktivi dalam rumah seperti mengemas rumah mahupun aktiviti di luar seperti bermusafir dan bercuti bersama-sama.

Si ayah seharusnya membiasakan diri mendidik anak-anak meringankan beban si ibu atau isteri yang telah penat memasak dan menyiapkan kerja rumah yang lain. Kerjasama ibu bapa dalam menguruskan hal rumah ini juga akan menunjukan contoh yang baik untuk ikutan anak-anak.

Aktiviti luar bersama keluarga pula bukan sahaja mengeratkan hubungan kekeluargaan, malah dapat meningkatkan kesihatan mental dan fizikal. Lakukan aktiviti seperti berkelah, bersukan atau bercuti bersama. Setiap kali anda menghabiskan masa bersama, rakamkan kenangan-kenangan manis ini untuk tatapan di masa akan datang.

Selain daripada 7 tip yang kami nyatakan di atas, pasti terdapat pelbagai tip lagi yang boleh anda pelajari daripada mereka yang lebih berpengalaman. Selamat beramal dan semoga anda dikurniakan dengan keluarga bahagia!

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Teruja Nak Lakukan Ujian Kehamilan? Pasangan Baru Berkahwin Ambil Tahu Ini Dulu Sebelum Buat!

  “Adakah aku mengandung?” Ini adalah salah satu daripada soalan terpenting dalam hidup seorang  insan yang bergelar wanita. Ini cara periksa ujian kehamilan.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Cubaan Hamil, Kehamilan 03/09/2020 . 3 minit bacaan

  Kantoi Depan Anak Tatkala Asyik Asmaradana! Apa Yang Ibu Bapa Perlu Lakukan?

  Pernahkah anda terfikir bahawa apa perlu dibuat jika berlaku situasi suami isteri bersetubuh dan terkantoi dengan anak? Jom klik untuk tahu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Hubungan Yang Sihat, Kesihatan Mental 10/08/2020 . 3 minit bacaan

  Anak Basuh Tangan Lama, Petanda Awal OCD, Mak Ayah Jangan Biar Si Kecil Alami Masalah Mental Ini

  Masalah OCD dalam kalangan kanak kanak sememangnya lazim namun kurang mendapat perhatian ramai. Jika anak anda menunjukkan gejala OCD, dapatkan rawatan.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Gangguan Kegelisahan, Kesihatan Mental 27/07/2020 . 3 minit bacaan

  Si Kecil Gemar Terjun Dalam Kolam Renang Mini? Awasinya, Ada 5 Bahaya Yang Menanti!

  Si kecil anda minta untuk main swimming pool mini? Ibu bapa, sila awasi anak mandi kolam kerana terdapat 5 bahaya yang menanti jika anda lalai!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Keibubapaan, Tips Keibubapaan 08/07/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  manfaat hubungan sihat

  Ini Manfaat Kesihatan Jika Jaga Silaturahim, Antaranya Panjang Umur!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 18/01/2021 . 3 minit bacaan
  warna air mani

  7 Fakta & Mitos Pembunuh Sperma Lelaki Yang Anda WAJIB Tahu, Jangan Percaya Benda Karut!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 15/01/2021 . 3 minit bacaan
  gigi rongak

  Gigi Anak Hitam & Rongak? Mak Ayah Usah Biarkan, Ini Bukan Hal Biasa Walaupun Gigi Susu

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 03/12/2020 . 3 minit bacaan
  wabak penyakit dan pelajar

  Angkara COVID-19, Perubahan Proses Pembelajaran Dari Kelas Ke Online Beri Kesan Pada Prestasi Pelajar

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 16/11/2020 . 3 minit bacaan