home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Bagaimana Menjaga dan Membantu Anak Anda di Kolej?

Bagaimana Menjaga dan Membantu Anak Anda di Kolej?

Selepas sekian tahun melihat anak anda membesar di depan mata anda, akan tiba masanya anak kecil anda melangkah menuju alam yang baharu. Usai tamat persekolahan, mereka yang berpeluang menyambung pengajian ke kolej sewajarnya berbuat demikian dengan bantuan dan sokongan anda sebagai ibu bapa. Berikut merupakan beberapa tip yang boleh membantu anda untuk lebih mendalami kehidupan mereka sebagai pelajar kolej lantas menyediakan anda untuk menghadapi kenyataan tersebut.

1. Kekal berhubung dengan cara paling sesuai

Menyambung pelajaran di kolej akan menyebabkan anda dan anak anda jauh daripada kediaman masing-masing. Pada awalnya, anda sebagai ibu bapa mungkin tidak dapat menahan rindu dan kerap menghubungi mereka. Ini akan menyebabkan mereka berasa kurang selesa dan membuang masa mereka. Anak anda mungkin mempunyai perkara yang lebih penting untuk dilakukan. Dengan bantuan dan kemajuan teknologi kini, anda mungkin boleh mempertimbangkan penggunaan mesej atau e-mel untuk kekal berhubung dengan anak anda. Jika anda ingin menghubungi atau berjumpa mereka, pilih waktu yang paling sesuai dan waktu mereka paling bersedia untuk menyambut anda sekalipun jarak anda dengan kolej anak anda tidak begitu jauh.

2. Biar anak anda menentukan cara penyelesaian masalah sendiri

Sebagai ibu bapa yang prihatin, anda perlulah kerap memantau situasi anak anda dan sentiasa ada di sisi mereka apabila mereka memerlukan anda. Jika anak anda sangat rindu akan rumah dan mahu berada bersama anda, maka penuhilah permintaan mereka. Sentiasa ingatkan anak anda bahawa anda sentiasa bersedia untuk membantu. Tetapi anda juga dinasihatkan untuk mencari dan menggunakan servis yang disediakan di kampus seperti kaunselor dan penasihat residen untuk sebarang kes kecemasan.

3. Sokong anak anda dari segi kewangan dan emosi

Meskipun pelajar kolej kebanyakannya akan menerima wang pada awal kemasukan mereka, sokongan dari segi kewangan daripada ibu bapa adalah amat diperlukan. Selain wang, ibu bapa juga perlu lebih prihatin dan menyediakan keperluan lain seperti snek, makanan, pakaian dan lain-lain lagi yang mungkin diperlukan mereka. Anda juga boleh mengirim apa-apa yang boleh mengingatkan mereka kepada anda agar mereka sentiasa berasa seperti di rumah.

4. Pantau perkembangan anak anda dalam pembelajaran

Semakin meningkat dewasa, semakin besar tanggungjawab anak anda terutamanya dalam perihal akademik mereka. Anda sebagai ibu bapa perlu untuk memastikan anda sendiri mengambil tahu tentang hal-hal berkaitan akademik mereka dan sentiasa memberi sokongan. Jangan pula anda memberi tekanan kepada mereka dengan sentiasa mengingatkan tugasan, kerja atau ujian yang perlu dibuat oleh mereka. Sebaliknya, berkomunikasilah dengan lembut dan bijak agar mereka tidak tertekan dan kekal berasa seronok dengan pembelajarannya kini.

Pelbagai halangan dan dugaan akan datang ketika proses transisi kehidupan anak anda ke dunia kolej ini. Demi memastikan mereka kekal sihat dan dapat menjalankan kehidupan bergelar seorang pelajar kolej dengan baik, anda sebagai ibu bapa perlu memainkan peranan dengan memberi sokongan yang jitu kepada mereka. Dalam masa yang sama juga, berikan mereka ruang dan peluang untuk menjadi lebih berdikari demi menjamin keupayaan anak anda sebagai individu berguna dewasa kelak.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Parenting Your Child in College. http://www.webmd.com/parenting/features/parenting-child-college#1. Accessed January 11, 2017.

9 tips on how to be a good college parent. https://www.washingtonpost.com/news/parenting/wp/2014/09/02/9-tips-on-how-to-be-a-good-college-parent/?utm_term=.390d23bf3b68. Accessed January 11, 2017.

Letting go: tips for parents of new college students. http://www.greatschools.org/gk/articles/letting-go-new-college-students/. Accessed January 11, 2017.

 

Gambar penulis
Maklumat perubatan disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
Ditulis oleh Ahmad Farid
Disemak pada 21/12/2018
x