backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan

2

Tanya Doktor
Simpan

Kaca Mata Hitam Bukan Sekadar Gaya! Lindungi Mata Anda Dengan 'Spek' Polarized

Disemak secara perubatan oleh Dr. Ahmad Wazir Aiman · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Nisreen Nadiah · Disemak pada 22/06/2021

  Kaca Mata Hitam Bukan Sekadar Gaya! Lindungi Mata Anda Dengan 'Spek' Polarized

  Lebih daripada sekadar aksesori fesyen, cermin mata hitam melindungi penglihatan dan membantu kita berasa lebih selesa dalam keadaan cerah dan silau. Menariknya, bahkan kini kewujudan kacamata polarized memeriahkan lagi pilihan di pasaran.

  Sebilangan orang mahukan lebih daripada sekadar perlindungan sinar UV, mereka juga mahukan cermin mata hitam yang mampu menyekat silau.

  Tetapi dengan pelbagai julat harga dan rekaan yang tidak terkira banyaknya di pasaran, bagaimanakah caranya untuk kita tahu pilihan yang menawarkan perlindungan mata terbaik?

  Beza kacamata polarized berbanding cermin mata hitam biasa

  Pelindung Matahari Kimia vs Pelindung Matahari Fizikal

  Cermin mata hitam biasa menawarkan perlindungan asas terhadap cahaya terang dan sinar UV.

  Akan tetapi, hanya lensa polarized yang mampu menyekat cahaya silau dan juga dapat meningkatkan ketajaman visual, kontras warna dan keselesaan visual.

  Kanta boleh dipolarisasi ke tahap yang berbeza dan dengan cara yang berbeza. Sebilangan besar kacamata polarized yang murah mempunyai filem nipis yang terpakai pada satu sisi lensa.

  Banyak lensa berkualiti tinggi telah dilaminasi filem di antara dua lapisan bahan lensa, fungsinya untuk menghalang daripada tergores ketika digosok.

  Di samping itu, semakin padat lapisan filem ini, semakin banyak polarisasi yang ditawarkannya.

  Dalam kebanyakan kes, kacamata ini tidak kelihatan berbeza dengan cermin mata hitam biasa.

  Walaupun filem yang lebih padat cenderung untuk kelihatan lebih gelap, namun warna lensa tidak menentukan berapa banyak polarisasi yang diberikannya.

  Sepasang cermin mata hitam yang sangat gelap dengan filem ringan tidak akan menyekat banyak cahaya berbanding bayangan kaca yang lebih ringan dengan filem yang lebih padat.

  Antara kelebihan kacamata polarized

  1. Kacamata polarized dapat mengurangkan kesan berbahaya UVA/UVB.

  Cahaya ultraviolet boleh merosakkan penglihatan anda jika anda sering terdedah terhadap pancarannya.

  Apabila anda membeli lensa polarized yang memberi anda pilihan untuk menyaring UVA/UVB, maka anda akan mengurangkan risiko yang mata anda hadapi ketika melangkah keluar pada hari yang terang.

  Sekiranya anda ingin meningkatkan potensi maksimum untuk penglihatan anda, pertimbangkan lensa terpolarisasi yang juga mengandungi filter dalam menyerap sinar HEV.

  2. Kaca mata ini berfungsi di tempat teduh.

  Sekiranya anda memakai cermin mata hitam biasa di luar, maka anda mungkin akan menanggalkannya ketika anda memasuki tempat yang teduh.

  Jika begini, anda akan meningkatkan lagi pendedahan mata terhadap UV dan HEV  kerana tidak ada lagi perlindungan untuk mata anda.

  Apabila anda mempunyai sepasang kacamata polarized ini untuk menyokong kesihatan mata anda, maka anda boleh memakai kaca mata hitam walaupun di tempat teduh kerana tahap kontras warna akan kekal pada tahap yang baik.

  3. Ia berfungsi untuk semua orang.

  Kecuali jika doktor memberitahu anda sebaliknya, sesiapa sahaja boleh memakai lensa polarized untuk membantu melindungi penglihatan mereka daripada cahaya matahari.

  Sebilangan orang merasakan mereka mempunyai lebih banyak perlindungan terhadap masalah ini kerana faktor warna kulit mereka, tetapi itu tidak semestinya benar.

  Risiko kerosakan mata akibat sinaran yang berpunca daripada UVA/UVB adalah sama tidak kira apa pun warna kulit kita.

  Sekiranya anda dilengkapi dengan kaca mata dan lensa yang betul, maka tidak ada lagi alasan untuk anda tidak keluar kerana takut akan silau pada hari yang cerah.

  4. Kacamata polarized wujud dalam pelbagai pilihan warna.

  selaran matahari punca bawah mata hitam

  Produk yang lebih murah akan menyediakan penapis yang dapat digunakan dalam banyak jenis tahap silau, tetapi dengan melabur lebih sedikit terhadap cermin mata hitam dan kaca mata, anda akan dapat memanfaatkan kelebihan di bawah:

 • Lensa mawar: Mempertajam fokus dan kontras anda dalam banyak keadaan cahaya sambil mengurangkan risiko mendapat migrain
 • Lensa kuning: Berfungsi untuk menghilangkan gelombang spektrum cahaya biru yang dapat memenatkan mata dan menyebabkan keletihan, ketegangan, dan sakit kepala
 • Lensa kelabu: Menapis semua panjang gelombang dalam spektrum cahaya visual, dan merupakan antara pilihan yang paling biasa anda boleh dapati
 • Lensa coklat: Berkesan dalam keadaan cahaya terang atau ketika hari mendung
 • Lensa hijau: Memberikan bantuan penapisan yang lebih baik apabila anda berada dalam tempat yang sangat terang
 • Jadi, jika anda ingin menjaga penglihatan anda semasa di luar rumah, carilah kaca mata yang menyediakan perlindungan untuk deria penglihatan anda ini.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Dr. Ahmad Wazir Aiman

  Dokter Umum · Hello Health Group


  Ditulis oleh Nisreen Nadiah · Disemak pada 22/06/2021

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan