backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan

Habuk Masuk Mata? Ini Cara Mengeluarkan Sesuatu Dari Mata Anda Dengan Selamat

Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 19/07/2022

Habuk Masuk Mata? Ini Cara Mengeluarkan Sesuatu Dari Mata Anda Dengan Selamat

Objek asing adalah sesuatu yang memasuki mata dari luar tubuh. Ia boleh menjadi apa-apa yang secara semulajadi tidak berada di sana, daripada zarah debu hingga sebatang logam. Apabila objek asing memasuki mata, kemungkinan besar akan menjejaskan kornea atau konjungtiva. Mari ketahui langkah terbaik untuk mengeluarkan habuk masuk mata.

Untuk mendapatkan lebih banyak info tentang Kesihatan Mata, sila dapatkannya di sini.

Langkah mengeluarkan habuk masuk mata

Apabila ada sesuatu di mata, anda segera terdorong untuk mula menggosoknya. Jangan lakukan ini kerana anda mungkin mengambil risiko menggaru kornea anda dan mengubah insiden kecil ke masalah yang serius.

Sebaliknya, anda perlu membasuh sesuatu itu dari mata anda. Semakin cepat anda membasuh mata anda, semakin cepat anda akan mendapat kelegaan, dan semakin mungkin ia tidak akan merosakkan organ sensitif. Ketahui cara yang betul untuk mencuci serpihan dari mata anda.

habuk masuk mata

Langkah 1

Cari tempat yang mempunyai air mengalir seperti tadas atau dapur. Bawa cermin bersama anda jika ia tiada di kawasan itu.

Langkah 2

Bersihkan tangan dengan sabun dan air sebelum cuba mengeluarkan sesuatu dari mata anda. Gosok tangan selama sekurang-kurangnya 20 saat dan bilas dengan baik. Lap kering dengan kain.

Langkah 3

Berkelip beberapa kali untuk cuba mengusir zarah atau habuk tanpa menyentuh mata anda. Mata anda perlu mula berair, yang mungkin menyingkirkan objek itu sendiri. Jika tidak, anda perlu cuba mengeluarkannya dengan air.

Langkah 4

Buka mata yang terkena secara meluas dengan menggenggam bulu mata anda dan tarik ke bawah. Cari zarah atau habuk masuk mata yang menyebabkan kerengsaan.

habuk masuk mata

Langkah 5

Siram mata dengan air. Sekiranya anda mempunyai hos semburan laras, gunakannya pada tetapan yang lembut untuk mengalirkan air ke dalam air anda selama 30 saat. Semak untuk melihat sama ada zarah telah dikeluarkan. Jika tidak, teruskan pembilasan.

Langkah 6

Isikan air dalam cawan kecil jika anda tidak mempunyai hos semburan. Tolak kepala anda, tahan kelopak mata terbuka dengan jari anda dan perlahan-lahan tuangkan air ke mata anda. Ulangi sehingga zarah dibasuh atau anda menentukan kaedah itu tidak akan berfungsi.

Langkah 7: Jumpa pakar jika habuk masuk mata tidak dapat dikeluarkan

Dapatkan rawatan kecemasan untuk mata anda jika tidak dapat membuang objek dengan air. Biarkan rakan memandu. Tutupkan mata anda dengan lapisan kasa yang longgar dengan pita perubatan.

Langkah berjaga-jaga jika habuk masuk mata

habuk masuk mata

Jika anda mengesyaki mempunyai objek asing di mata anda, penting untuk mendapatkan rawatan dengan segera untuk mengelakkan jangkitan dan kemungkinan penglihatan yang rosak. Ambil langkah berjaga-jaga ini:

 • Jangan gosok atau letakkan tekanan pada mata.
 • Jangan gunakan sebarang perkakas atau peralatan, seperti penyepit kecil (tweezers) atau swab kapas di permukaan mata.
 • Jangan keluarkan kanta lekap kecuali ada pembengkakan tiba-tiba atau anda mengalami kecederaan kimia.

Jika anda mengesyaki mempunyai objek asing di mata anda, atau anda membantu seseorang yang mempunyainya, ambil langkah berikut sebelum memulakan apa-apa penjagaan di rumah:

 • Cuci tangan anda.
 • Lihat mata yang terkena di kawasan dengan cahaya terang.
 • Untuk memeriksa mata dan mencari objek, tengok sambil menarik kelopak bawah. Ikuti ini dengan melihat ke bawah sambil membalikkan bahagian dalam kelopak atas.

Baca juga:

Teknik yang paling selamat untuk membuang habuk masuk mata berbeza mengikut jenis objek yang anda cuba alih keluar dan di mana ia berada di mata.

Lokasi yang paling biasa bagi objek asing adalah di bawah kelopak mata atas. Untuk mengeluarkan objek asing dalam kedudukan ini:

 • Rendamkan sebelah wajah anda dengan mata yang terkena di dalam bekas air yang rata. Walaupun mata berada di bawah air, buka dan tutup mata beberapa kali untuk mengeluarkan objek.
 • Sekiranya objek itu terperangkap, tarik penutup atas dan tarik ke atas penutup bawah untuk melonggarkan objek.

Untuk merawat objek asing yang terletak di bawah kelopak mata bawah:

 • Keluarkan kelopak mata bawah atau tekan bawah kulit di bawah kelopak mata untuk melihat di bawahnya.
 • Sekiranya objek itu kelihatan, cuba pasangkannya dengan swab kapas basah.
 • Untuk objek yang kekal, cuba siram keluar dengan mengalir air pada kelopak mata sambil memegangnya terbuka.
 • Anda juga boleh cuba menggunakan mata untuk mengeluarkan objek tersebut.
 • Sekiranya terdapat banyak serpihan kecil dari bahan, seperti butiran pasir atau habuk masuk mata, anda perlu mengeluarkan zarah dan bukannya mengeluarkan setiap individu. Untuk melakukannya:

  • Gunakan kain basah untuk mengeluarkan sebarang zarah dari kawasan sekitar mata.
  • Rendamkan sebelah wajah anda dengan mata yang terkena di dalam bekas air yang rata. Walaupun mata berada di bawah air, buka dan tutup mata beberapa kali untuk mengeluarkan zarah.
  • Untuk kanak-kanak yang lebih muda, tuang/bilas segelas air suam ke dalam mata dan bukannya merendamnya. Pegang wajah anak itu. Pastikan kelopak mata terbuka semasa anda menuangkan air ke dalam mata untuk mengeluarkan zarah. Teknik ini berfungsi paling baik jika seseorang menuangkan air manakala yang lain memegang kelopak mata kanak-kanak itu terbuka.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.  Disemak secara perubatan oleh

  Panel Perubatan Hello Doktor


  Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 19/07/2022

  ad iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  ad iconIklan
  ad iconIklan