home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Kemaluan Lelaki: Bahagian Tubuh yang Kurang Dibincangkan

Kemaluan Lelaki: Bahagian Tubuh yang Kurang Dibincangkan

Kebanyakan individu pasti kurang selesa untuk berbicara berkenaan soal kemaluan mereka terutama di khalayak ramai apabila timbul isu-isu kesihatan berkaitan kemaluan. Bagi kaum Adam, kemaluan lelaki turut menjadi satu topik yang bersifat tabu untuk diperkatakan. Dalam isu kesihatan, tiada apa yang perlu dimalukan walaupun ia berkaitan dengan kemaluan lelaki. Sebelum pergi kepada perkara yang lebih mendalam berkenaan kemaluan lelaki, adalah lebih baik jika kita mengetahui sedikit sebanyak berkenaan bahagian-bahagian yang terdapat pada kemaluan lelaki. Bahagian-bahagian kemaluan lelaki boleh dibahagikan kepada dua iaitu anatomi seksual luaran dan anatomi seksual dalaman.

Anatomi seksual luaran kemaluan lelaki

Penis dan skrotum adalah dua bahagian anatomi seksual luaran kemaluan lelaki. Penis terdiri daripada tiga lapisan tisu yang mampung (spongy), dan apabila seseorang lelaki terangsang, darah akan masuk dan memenuhi kawasan tisu ini. Hal ini yang membuatkan penis menjadi lebih keras dan menegang yang juga dipanggil sebagai ereksi atau terangsang. Kebanyakan kemaluan lelaki mempunyai rupa bentuk yang berbeza, sesetengahnya mempunyai bentuk yang melengkung dan yang lain mempunyai bentuk menegak. Kesemua penis mempunyai bahagian yang sama iaitu:

 • Glans: glans juga dikenali sebagai kepala atau hujung penis. Pembukaan urethra (saluran kencing) bermula di kawasan ini. Di bahagian ini juga di mana praejakulasi (air mazi) dan semen (air mani) dikeluarkan selain daripada air kencing itu sendiri. Bahagian ini turut merupakan antara bahagian yang paling sensitif di kawasan kemaluan lelaki.
 • Shaft (batang): bahagian ini bermula daripada hujung penis iaitu glans sehinggalah ke bahagian perut. Bentuknya seperti tiub dan di bahagian inilah urethra berada.
 • Foreskin (kulup): kulup adalah satu bahagian kulit yang menutupi dan melindungi kepala zakar (glans). Apabila penis anda berada dalam keadaan tegang, kulup tersebut akan tertarik ke belakang sekali gus mendedahkan bahagian hujung penis. Kadangkala kulup disunatkan / dibuang melalui pembedahan oleh doktor sejurus selepas seorang lelaki dilahirkan, oleh itu tidak semua individu memiliki kulup.
 • Frenulum: frenulum adalah apabila kulup berjumpa dengan bahagian bawah penis. Ia berbentuk seperti V kecil di bawah hujung penis. Kebiasaannya, bahagian ini masih kekal selepas disunatkan dan ianya amat sensitif bagi kebanyakan individu.
 • Skrotum: skrotum adalah kulit karung yang tergantung di bawah penis. Skrotum bertindak sebagai pemegang testikel dan memelihara testikel pada suhu yang tepat. Sekiranya suhu persekitaran terlalu sejuk, skrotum akan menarik testikel lebih rapat ke bahagian tubuh. Tetapi sekiranya suhu persekitaran terlalu panas atau suam, testikel akan dilepaskan sedikit jauh daripada tubuh. Skrotum diselaputi dengan bahagian kulit yang berkedut dan berbulu. Skrotum boleh bersaiz kecil atau besar, mempunyai bulu yang sedikit atau banyak dan mempunyai pelbagai warna. Skrotum juga merupakan antara bahagian kemaluan lelaki yang sangat sensitif, oleh itu sebarang pukulan atau pusingan pada bahagian tersebut boleh menjadi sangat menyakitkan pada seorang lelaki.

Anatomi seksual dalaman kemaluan lelaki

Terdapat beberapa bahagian yang perlu diketahui berada di bahagian dalam kemaluan lelaki. Bahagian-bahagian tersebut terdiri daripada:

 • Testikel: testikel merupakan dua bahagian kelenjar yang berbentuk seperti bola atau telur yang berada di bahagian dalam skrotum kemaluan lelaki. Fungsi testikel adalah untuk menghasilkan sperma dan hormon seperti testosteron.
 • Epididimis: epididimis adalah bahagian tiub yang menyimpan sperma yang telah matang. Ia menghubungkan setiap testikel dengan setiap vas deferens dan ia berfungsi menyimpan sperma sebelum berejakulasi.
 • Vas deferens: vas deferens adalah tiub sempit dan panjang yang membawa sperma dari epididimis ke bahagian vesikel mani apabila seseorang individu berejakulasi. Terdapat dua vas deferens di dalam kemaluan lelaki dan setiap satunya berhubung dengan setiap epididimis.
 • Vesikel mani: vesikel mani adalah dua bahagian organ yang menghasilkan air mani, iaitu cecair yang bertanggungjawab membawa sperma keluar dari kemaluan lelaki. Vesikel mani terletak di bahagian bawah pundi kencing.
 • Kelenjar prostat: kelenjar prostat menghasilkan cecair yang membantu sperma untuk bergerak. Ia hanyalah bersaiz sebesar kacang walnut dan kelenjar prostat amat sensitif kepada sebarang tekanan atau sentuhan yang mana memberikan kepuasan dan menyenangkan kepada kebanyakan individu.
 • Kelenjar Cowper: kelenjar Cowper menghasilkan cecair yang dipanggil praejakulasi atau air mazi. Cecair ini bertindak sebagai persediaan kepada urethra sebelum ejakulasi, dan ia berfungsi dengan cara mengurangkan pergeseran agar air mani dapat melalui urethra dengan lebih mudah. Kelenjar Cowper berada di bawah prostat dan melekat dengan urethra. Ia turut dikenali sebagai kelenjar bulbourethal.
 • Urethra: Urethra adalah bahagian penis yang berfungsi menyalurkan air kencing, praejakulasi dan air mani ke bahagian pembukaan urethra dan keluar dari tubuh.
 • Cremaster: cremaster adalah bahagian otot yang menggerakkan skrotum dan testikel agar lebih rapat dengan tubuh. Ini berlaku apabila seseorang individu berada dalam persekitaran sejuk, terangsang atau apabila bahagian dalaman paha disentuh.

Saiz kemaluan lelaki atau zakar

kemaluan lelaki

Sebagai seorang lelaki, adakah anda tidak berpuas hati dengan saiz dan prestasi kemaluan lelaki dan mencari jalan untuk menambahbaiknya? Jangan risau, anda tidak keseorangan. Malahan, ramai lelaki berpendapat bahawa kemaluan mereka berada di bawah paras purata saiz normal – walaupun dalam kalangan mereka yang mempunyai saiz yang normal atau lebih daripada paras purata saiz normal! Kenapa lelaki inginkan zakar yang lebih besar? Untuk memudahkan cerita, ianya adalah berkenaan hal keyakinan lelaki – puncanya adalah berdasarkan psikologi berbanding alasan yang rasional.

Penyelidikan telah mencadangkan bahawa purata saiz kepanjangan kemaluan lelaki bagi individu dewasa ketika menegang adalah antara 5 hingga 7 inci. Terdapat variasi berkenaan sudut kemaluan lelaki ketika ereksi. Sesetengah individu akan mempunyai keadaan kemaluan yang sedikit bengkok ke arah kanan atau kiri. Sesetengah yang lain mempunyai kemaluan menegak ke atas atau ke bawah. Semasa dalam tempoh akil baligh, iaitu di antara umur 11 hingga 18 tahun, penis dan testikel akan membesar dengan agak cepat dan penis tidak akan berhenti dalam perkembangannya sehinggalah seseorang individu mencapai umur 21 tahun. Walau bagaimanapun, masih terdapat ramai lelaki yang kurang berpuas hati dengan saiz kemaluan mereka. Kajian yang melibatkan 50,000 orang lelaki dan perempuan mendedahkan bahawa kira-kira 45% lelaki lebih menggemari saiz zakar yang lebih besar.

Vitamin untuk tingkatkan prestasi kemaluan lelaki

kemaluan lelaki

Dalam memenuhi keinginan untuk mendapatkan kemaluan yang lebih besar, ramai telah mencuba pelbagai teknik termasuk kaedah yang berkesan setelah mengambil masa yang lama – dan juga kaedah yang tidak berkesan yang hanya membazirkan duit. Berikut adalah vitamin-vitamin popular yang dikatakan mampu meningkatkan prestasi dan saiz kemaluan lelaki (vitamin untuk zakar):

 • Vitamin E

Menambah vitamin E dalam diet harian anda mempunyai kebaikan kepada kesihatan dan prestasi zakar anda, khususnya jika anda menghidap penyakit Peyronie, penyakit di mana zakar seseorang itu berbentuk bengkok ketika keras. Bengkokan ini disebabkan oleh pembentukan tisu parut abnormal atau plak dalam tisu dalaman zakar; Ianya boleh menyebabkan rasa sakit apabila zakar tegang atau ketika klimaks. Walaupun tiada penawar bagi penyakit Peyronie, doktor anda mungkin akan mencadangkan agar anda mengambil beberapa jenis ubat, suntikan atau pembedahan bagi melegakan simptom dan juga untuk cuba meluruskan bengkokan zakar. Vitamin E mungkin berupaya untuk membantu menurut laman web FamilyDoctor. Menurut Institut Kebangsaan Jabatan Kesihatan Makanan Tambahan Diet, anda perlu mengambil sekitar 1000 hingga 1500 IU vitamin E sehari untuk mengurangkan risiko pendarahan apabila anda menerima luka atau kecederaan dalaman. Justeru, vitamin E adalah salah satu vitamin untuk zakar anda.

 1. Vitamin B9 (Asid Folik)

Asid Folik adalah keluarga vitamin B yang terkenal yang membantu pelbagai masalah kesihatan. Vitamin yang dihasilkan secara semula jadi ini telah digunakan untuk meningkatkan kesihatan jantung dan membantu pengaliran darah. Ianya disarankan dalam pencegahan penyakit angin ahmar (strok) dan penyakit jantung. Untuk zakar, asid folik membantu meningkatkan aliran darah dalam kemaluan dan membantu masalah ereksi.

 1. Vitamin B3 (Niasin)

Vitamin untuk zakar yang seterusnya adalah vitamin B3. Ianya adalah salah satu vitamin yang diperlukan badan bagi memastikan kesihatan optimum. Vitamin B3 digunakan untuk merawat masalah tinggi kolestrol, menambahbaik sistem kardiovaskular dan merendahkan risiko serangan jantung. Dengan meningkatkan kesihatan jantung dan salur darah arteri, niasin memastikan zakar anda mendapat bekalan darah yang mencukupi bagi memenuhi permintaan sekiranya tegangan diperlukan.

 1. Vitamin B5 (Asid Pantotenik)

Vitamin ini mengekalkan kesihatan fungsi zakar dan metabolisma sel dalam zakar. Perlu diingati, vitamin B5 membantu zakar dan sel-sel zakar untuk terus kekal sihat. B5 juga membantu dalam melawan jangkitan, meningkatkan tenaga dan mempercepatkan proses pemulihan apabila sakit. Vitamin B5 berupaya untuk membantu menghalang penuaan pramatang dan memastikan perkembangan normal sistem saraf tunjang badan.

 1. Vitamin D

Para pengkaji daripada Johns Hopkins University mengkaji sekitar 3400 warga Amerika yang sihat dan mendapati mereka yang kurang kandungan vitamin D terdedah kepada risiko sebanyak 32% untuk mengalami masalah mendapatkan ereksi atau tegangan berbanding dengan mereka yang mempunyai kandungan vitamin D yang mencukupi. Tambahan lagi, kaitannya adalah cukup lazim sehinggakan menurut Walker, salah seorang pengkaji, paras vitamin D sering diperiksa oleh beliau dalam pesakit Ereksi Disfungsi. Kenapa? Ini kerana vitamin ini memainkan peranan penting dalam memastikan kesihatan sel-sel endotelial yang membentuk dinding salur darah zakar. Tanpa kandungan vitamin D yang mencukupi, aliran darah akan tersekat, mempengaruhi semua aspek dari jantung hinggalah keupayaan untuk mendapatkan ereksi.

 1. Vitamin C

Vitamin untuk zakar terakhir adalah vitamin C. Pengambilan vitamin C atau mengubah diet anda sehingga berlaku peningkatan pengambilan vitamin C mampu menawarkan pelbagai manfaat kesihatan. Vitamin C memainkan peranan penting dalam tumbesaran dan juga pemulihan tisu-tisu badan termasuk kemaluan anda. Anda perlukan vitamin C untuk penghasilan kolagen, protein yang membentuk kulit dan salur darah, struktur penting yang banyak terdapat di bahagian kemaluan. Menurut University of Maryland Medical Center, jika anda mengalami masalah seksual seperti ereksi disfungsi, ejakulasi pramatang atau isu berkaitan nafsu dan libido, vitamin C berupaya untuk membantu. Laman sesawangnya mencadangkan pengambilan sekitar 250mg hingga 500mg sekali atau dua kali sehari. MayoClinic.com juga mendedahkan bahawa kekurangan vitamin C mampu menyumbang kepada bilangan sperma yang kurang dan juga masalah kesuburan. Justeru vitamin C adalah vitamin untuk zakar yang penting dalam meningkatkan prestasi dan saiz zakar.

Masalah berkaitan kesihatan kemaluan lelaki

Terdapat beberapa masalah kesihatan yang biasa berlaku terhadap kemaluan lelaki. Antaranya:

 • Priapism: ereksi yang menyakitkan dan sering berlaku lebih daripada 4 jam.
 • Penyakit Peyronie: keadaan di mana terdapat pembentukan plak atau ketulan keras dalam penis dan menyebabkan penis membengkok atau melengkung.
 • Balanitis: keradangan atau jangkitan di bahagian kepala zakar atau kemaluan lelaki.
 • Phimosis: keadaan di mana kulup kemaluan lelaki menjadi sangat ketat yang menyebabkannya tidak dapat tertarik ke belakang bahagian kepala zakar.
 • Paraphimosis: satu keadaan di mana apabila kulup menjadi tersangkut di bahagian belakang kepala kemaluan lelaki setelah ia tertarik ke belakang dan tidak dapat kembali kepada kedudukan asalnya. Ianya adalah satu keadaan kecemasan perubatan yang boleh menyebabkan komplikasi yang serius sekiranya tidak dirawat.
 • Kanser Penile: sejenis kanser yang jarang berlaku yang bermula di bahagian dalam sel kulit penis.
 • Anorgasmia: ketidakbolehan untuk mencapai orgasma walaupun mempunyai rangsangan yang mencukupi
 • Jangkitan yis: jangkitan ini boleh menyebabkan keradangan pada bahagian kepala kemaluan lelaki, ruam kemerahan, tompokan berwarna putih di bahagian kemaluan lelaki dan kegatalan.

Sebahagian daripada masalah-masalah di atas boleh diatasi melalui amalan kebersihan yang baik, namun terdapat beberapa daripadanya dianggap sebagai kecemasan dan perlu berjumpa dengan doktor sekiranya mendapati kemunculan simptom-simptom berkaitan.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

The Vitamin You Need So Your Penis Can Perform. http://www.menshealth.com/health/erectile-dysfunction-risks. Accessed January 28, 2017.

The Best Supplements for Your Penis. http://www.mensfitness.com/nutrition/supplements/best-supplements-your-penis. Accessed January 28, 2017.

Can Your Penis Grow With Additional Consumption of Vitamins and Minerals? http://www.penileguider.com/article-index/penis-grow-vitamins-minerals-consumption.html. Accessed January 28, 2017.

Vitamins & Herbs for Penis Health. http://www.livestrong.com/article/292396-vitamins-herbs-for-penis-health/. Accessed January 28, 2017.

https://www.plannedparenthood.org/learn/health-and-wellness/sexual-and-reproductive-anatomy/what-are-parts-male-sexual-anatomy

https://www.webmd.com/sexual-conditions/guide/sexual-health-male-reproductive-problems-penis-disorders

https://www.stdcheck.com/std-symptoms-pimple-on-penis.php

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/mens-health/in-depth/penis-health/art-20046175

https://www.nhs.uk/live-well/sexual-health/penis-size/

Gambar penulis
Maklumat perubatan disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
Ditulis oleh Ahmad Wazir Aiman Mohd Abdul Wahab
Disemak pada [date}
x