backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan

1

Tanya Doktor
Simpan

Wahai Lelaki, Ini 7 Punca Air Mani Berwarna Merah Seakan Bercampur Dengan Darah!

Disemak secara perubatan oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Ahmad Farid · Disemak pada 05/10/2022

Wahai Lelaki, Ini 7 Punca Air Mani Berwarna Merah Seakan Bercampur Dengan Darah!

Saat ejakulasi menandakan bahawa nafsu syahwat anda telah puas dan keperluan seksual anda telah berjaya dipenuhi. Namun, cuba anda bayangkan air mani suami yang terpancut dari zakar anda berwarna merah seakan darah.  Ngeri dan cemas, bukan?

Apa yang anda perlu tahu mengenai air mani?

Seorang lelaki normal boleh menghasilkan kira-kira 2 hingga 6 ml cecair ini apabila berejakulasi. Sebelum dipancutkan keluar, ia terhasil di testis dan disimpan di epididimis.

Untuk bergerak keluar, cecair ini perlu melalui vas deferens, iaitu sistem saluran ejakulasi yang menuju ke hujung lubang zakar.

Namun, ia akan mengalami kesukaran dan tidak mampu untuk melaluinya secara sendiri. Disebabkan itu, wujud pelbagai cecair yang membantu melancarkan pergerakannya yang datang daripada vesikel mani, kelenjar prostat serta bulbourethral.

Persoalannya, apakah yang wujud di dalam cecair ini?

Apa komposisi utama air mani suami?

Cecair ini sudah pasti mempunyai sperma. Akan tetapi, ada beberapa kondisi kesihatan berkaitan sistem reproduktif lelaki yang akan mengakibatkan kekurangan atau ketiadaan sperma.

Berikut merupakan masalah berkenaan sperma yang diperkatakan:

 • Oligozoospermia – Masalah kuantiti sperma yang rendah
 • Asthenozoospermia – Masalah mobiliti sperma
 • Teratozoospermia – Masalah morfologi sperma
 • Oligoasthenoteratozoospermia – Masalah kuantiti sperma rendah serta gangguan pada mobiliti dan morfologi sperma
 • Azoospermia – Masalah ketiadaan sperma
 • Jadi, keberadaan sperma di dalam cecair ini adalah sangat bergantung kepada tahap kesihatan sistem reproduktif  individu itu sendiri.

  Ia juga mengandungi asid sitrik, asid amino, potasium, zink, enzim, fruktosa, prostaglandin dan phosphorylcholine.

  Apa warna sebenar air mani suami?

  Cecair ini secara normalnya mempunyai warna yang terang dan jernih. Ia mungkin kelihatan berwarna putih, sedikit kuning atau sedikit kelabu.

  Namun, ada lelaki yang mengeluarkan air mani berwarna merah seakan bercampur dengan darah. Jadi, apakah punca masalah ini berlaku?

  Cecair ini akan mempunyai warna merah seakan darah kerana ia sememangnya bercampur dengan darah. Ia disebabkan oleh satu kondisi yang dikenali sebagai haemotospermia.

  Terdapat beberapa punca kondisi ini berlaku kepada sesetengah lelaki, seperti:

  air mani suami

  #1. Infeksi atau inflamasi

  Ini adalah punca utama darah bercampur dengan cecair ini.

  Darah pada air mani suami mungkin datangnya dari infeksi atau inflamasi pada kelenjar, tiub, struktur atau saluran yang menghasilkan dan mengalirkan air mani, termasuklah pada:

  • Kelenjar prostat yang menghasilkan cecair ini
  • Tiub urethra yang menyalurkan cecair ini
  • Struktur seminal vesikel yang menambahkan kuantiti cecair ini
  • Saluran epididimis dan vas deferens yang mengalirkan cecair ini

  Kondisi ini juga mungkin berpunca daripada sexually transmitted disease (STD) seperti gonorrhea atau klamidia serta pelbagai jangkitan virus dan bakteria yang lain.

  #2.  Prosedur perubatan

  Darah pada air mani suami adalah perkara yang normal selepas seseorang individu itu baru sahaja menjalani sebarang prosedur perubatan. Antara prosedur perubatan yang boleh menyebabkan kondisi ini berlaku adalah:

  • Biopsi prostat
  • Terapi radiasi
  • Vasektomi
  • Suntikan untuk merawat masalah buasir
  • Rawatan untuk merawat masalah kencing

  #3. Ketumbuhan pada alat sulit

  Menurut kajian, lebih daripada 900 pesakit yang mengalami kondisi ini sebenarnya mempunyai ketumbuhan pada kelenjar prostat mereka.

  Bukan sahaja tumor atau polip, ketumbuhan ini juga mungkin disebabkan oleh kanser pada buah zakar, pundi kencing serta salur kencing. Jadi, segera berjumpa doktor jika anda juga mempunyai masalah ini.

  #4. Kecederaan pada alat sulit

  Kecederaan pada organ seks lelaki iaitu zakar juga boleh mendorong kepada kondisi air mani suami bercampur dengan darah berlaku. Ia berlaku akibat aktiviti seksual yang melampau atau onani secara keterlaluan.

  Jadi, sila berjaga-jaga  dengan kehidupan seks anda bersama pasangan, ya? 

  #5. Berlaku sekatan pada saluran atau organ seks

  Setiap saluran atau organ seks yang terdapat dalam sistem pembiakan lelaki boleh tersekat. Ia mungkin berlaku disebabkan oleh masalah BPH (Benign Prostatic Hyperplasia) atau dalam bahasa mudahnya masalah pembesaran prostat.

  Masalah ini akan mengakibatkan pembuluh darah pecah sekali gus, mengeluarkan darah yang boleh bercampur dengan air mani.

  #6. Masalah pada saluran darah

  Semua struktur kecil yang terlibat dalam proses ejakulasi, dari prostat sehinggalah ke tiub kecil yang menyalurkan sperma mempunyai saluran darah. Jika berlaku kecederaan pada mana-mana struktur ini, air mani sudah pasti akan bercampur dengan darah.

  #7. Masalah perubatan lain

  Lebih kurang 15% kes darah dalam cecair ini tidak diketahui punca sebenarnya. Namun, ramai pakar telah menyimpulkan bahawa ia mungkin disebabkan oleh beberapa kondisi kesihatan yang lain seperti:

  Kebanyakan kes sebegini sebenarnya akan hilang dengan sendiri tanpa sebarang rawatan. Namun, ia masih memerlukan pemantauan. Sebaiknya, segera berjumpa doktor jika masalah ini berlaku kepada anda.

  air mani suami

  Konklusi

  Ada beberapa punca air mani berwarna merah seakan bercampur dengan darah. Jadi, segera berjumpa dengan doktor jika anda mengalaminya untuk mengelakkan keadaan menjadi semakin buruk sehingga menjejaskan hubungan intim anda.

  Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Dr. Gabriel Tang Pei Yung

  Dokter Umum · Hello Health Group


  Ditulis oleh Ahmad Farid · Disemak pada 05/10/2022

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan