What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

10 Makanan Kesuburan Untuk Kaum Adam

10 Makanan Kesuburan Untuk Kaum Adam

Sperma lelaki yang berkualiti penting dalam memastikan proses pensenyawaan dan kehamilan berjalan lancar. Tetapi adakah terdapat makanan untuk kesuburan lelaki? Teruskan membaca perkongsian artikel ini untuk mengetahuinya.

Baca lebih lanjut tentang Kesihatan Seksual di sini.

Kepentingan sperma lelaki

Anda dan pasangan anda ingin mengambil satu langkah lagi dalam hubungan anda – mempunyai bayi.

Pasangan anda akan membawa anak kesayangan anda dalam sembilan bulan akan datang dan perkara mudah yang boleh anda lakukan ialah “menanam benih” untuk memulakan prosesnya.

Untuk memastikan rancangan anda berjaya, anda perlu meningkatkan jumlah dan kualiti sperma anda. Pilih makanan yang betul dan anda akan memaksimumkan peluang anda untuk menjadi ayah.

10 makanan untuk kesuburan lelaki

1. Telur

makanan untuk kesuburan lelaki

Telur kaya dengan vitamin E dan protein supaya telur adalah salah satu pilihan terbaik jika anda mahu sperma yang sihat dan kesuburan.

Nutrisi ini akan melindungi sel sperma anda daripada radikal bebas, yang meningkatkan jumlah sperma anda.

2. Bayam

Asid folik dalam bayam dan sayuran hijau berdaun lain adalah penting untuk perkembangan dan pergerakan sperma.

Kadar asid folik tinggi boleh membantu meningkatkan peluang anda untuk menghasilkan sperma yang kuat. Tahap folat yang rendah mengehadkan kemungkinan sperma mencapai telur.

3. Pisang

Pisang mengandungi enzim anti-radang yang jarang berlaku yang dipanggil Bromelain dan beberapa jenis vitamin seperti vitamin A, B1 dan C.

Oleh itu, pisang boleh membantu badan anda merembeskan sperma yang lebih sihat, lebih kuat dan meningkatkan produktiviti sperma anda.

4. Makanan untuk kesuburan lelaki: Coklat gelap

Adalah normal bahawa anda dan pasangan anda akan dihidangkan strawberi yang dicelupkan ke dalam coklat di sebelah katil semasa bulan madu mereka. Anda tahu mengapa?

Ini kerana coklat gelap membantu meningkatkan jumlah air mani kerana asid amino yang dipanggil L-Arginine HCL.

5. Asparagus

Untuk mendapatkan lebih banyak sperma dan memaksimumkan mobilitinya, anda boleh makan asparagus.

Ini kerana asparagus penuh dengan vitamin C yang akan melindungi sel-sel zakar anda dan melawan radikal bebas.

6. Brokoli

Brokoli adalah sumber asid folik, yang juga dikenali sebagai vitamin B9, yang menyumbang kepada kesuburan lelaki.

Dalam satu kajian, dilaporkan bahawa lelaki mungkin meningkatkan jumlah sperma sebanyak 70% jika mereka makan brokoli setiap hari.

makanan untuk kesuburan lelaki

7. Buah delima

Buah delima adalah sejenis buah lazat dan berair yang biasanya digunakan untuk meningkatkan jumlah dan kualiti sperma.

Buah delima berfungsi sebagai perangsang kesuburan disebabkan paras antioksidan yang tinggi.

Buah yang lazat ini dikenali sebagai makanan yang kuat untuk meningkatkan jumlah sperma dan meningkatkan kualiti air mani.

8. Makanan untuk kesuburan lelaki: Walnut

Kacang walnut terkenal dengan asid lemak omega-3 yang membantu meningkatkan jumlah dan pengeluaran sperma dengan meningkatkan aliran darah ke buah zakar.

Arginine – sejenis asid amino – dalam walnut juga baik untuk kesuburan kerana meningkatkan jumlah air mani.

Kacang walnut mengandungi dua kali antioksidan sepertimana kacang lain, yang boleh melawan radikal bebas dalam aliran darah.

9. Makanan untuk kesuburan lelaki: Bawang putih

Bawang putih memainkan peranan penting dalam peningkatan imuniti dan pengeluaran sperma yang sihat.

Vitamin B6 dan selenium yang terkandung dalam bawang putih akan membersihkan aliran darah anda, mengelakkan penyumbatan arteri, dan menggalakkan peredaran darah ke buah zakar .

Makanan untuk kesuburan lelaki ini juga dikenali di seluruh dunia sebagai makanan yang baik untuk meningkatkan imuniti.

makanan untuk kesuburan lelaki

10. Makanan kaya zink

Untuk menyediakan tubuh anda dengan zink, anda harus makan barli, daging merah, kacang, dan lain-lain. Mineral ini akan membantu menghasilkan sperma lelaki yang lebih kuat.

Walau bagaimanapun, kesederhanaan adalah kunci, terlalu banyak atau terlalu sedikit zink akan membawa kesan negatif. Pengambilan zink yang sesuai sepatutnya kira-kira 15 mg sehari.

Selain makanan super, anda juga boleh meningkatkan keupayaan pengeluaran sperma dengan memakan lobak, tuna, kacang, tomato, oren, biji labu, ginseng dan avokado.

Makan dengan bijak dalam kesederhanaan adalah yang terbaik yang boleh anda lakukan untuk mempersiapkan diri anda sebagai seorang bapa dalam masa terdekat.

health-tool-icon

Kalkulator BMI

Guna kalkulator ini untuk mengira Indeks Jisim Badan (BMI) dan semak tahap kesihatan berat badan anda. Anda juga boleh menyemak BMI anak.

Lelaki

Wanita

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Erection Ejaculation: How It Occurs. https://my.clevelandclinic.org/health/articles/10036-erection-ejaculation-how-it-occurs. Accessed on April 27, 2018.

Sperm release pathway. https://medlineplus.gov/ency/anatomyvideos/000121.htm. Accessed on April 27, 2018.

Healthy sperm: Improving your fertility. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/getting-pregnant/in-depth/fertility/art-20047584. Accessed on April 27, 2018.

Foods That Can Affect Fertility. https://www.eatright.org/health/pregnancy/fertility-and-reproduction/fertility-foods. Accessed on April 27, 2018.

Don’t make the mistake of letting a diet kill sperm. https://www.uchicagomedicine.org/forefront/health-and-wellness-articles/dont-make-the-mistake-of-letting-a-diet-kill-sperm. Accessed on April 27, 2018.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Muhammad Wa'iz Disemak pada 3 minggu lalu
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor