backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

Kencing Manis Boleh Sebabkan Anda Alami Retinopati Diabetes, Check Simptomnya!

Disemak secara perubatan oleh Dr. Chooi Kheng Chiew · Endokrinologi · Hello Health Group


Ditulis oleh Panel Perubatan Hello Doktor · Disemak pada 17/04/2022

Kencing Manis Boleh Sebabkan Anda Alami Retinopati Diabetes, Check Simptomnya!

Jika anda seorang pesakit kencing manis, wujud risiko untuk mengalami masalah retinopati diabetes. Jom ketahui dengan lebih lanjut mengenainya.

Untuk mendapatkan lebih banyak info tentang Kencing Manis sila dapatkannya di sini.

Definisi

Apa itu Retinopati Diabetes?

Retinopati adalah masalah pada retina, yang merupakan lapisan saraf pada belakang mata anda. Ia juga merupakan bahagian mata anda yang “mengambil gambar’ dan menghantar imej ke otak anda.

Ramai pesakit kencing manis mempunyai retinopati. Retinopati jenis ini dipanggil retinopati diabetes (penyakit retina yang disebabkan oleh diabetes).

Retinopati diabetes boleh menyebabkan penglihatan yang kurang baik dan juga kebutaan. Dalam kebanyakan masa, ia menjadi lebih parah selama bertahun-tahun.

Pada mulanya, saluran darah di mata menjadi lemah. Ini boleh menyebabkan darah dan cecair lain bocor ke dalam retina dari saluran darah, yang dipanggil retinopati bukan proliferatif. Dan ini adalah retinopati yang paling biasa.

Sekiranya cecair bocor ke pusat mata anda, anda mungkin akan mengalami penglihatan yang kabur. Malangnya, kebanyakan orang dengan retinopati tidak proliferatif tidak mempunyai sebarang simptom.

Apakah kebarangkalian Retinopati Diabetes?

Retinopati diabetes (DR) adalah punca utama kehilangan penglihatan di seluruh dunia.

Dianggarkan pada seramai 285 juta orang dengan diabetes melitus di seluruh dunia, kira-kira satu pertiga mempunyai tanda retinopati diabetes, dan satu pertiga daripada DR adalah retinopati diabetes yang mengancam penglihatan.

Sila berbincang dengan doktor anda untuk mendapatkan maklumat lanjut.

Simptom-simptom

Apakah simptom-simptom Retinopati Diabetes?

Adalah dianggap bahawa tiada gejala akan muncul semasa peringkat awal keadaan ini. Gejala-gejalanya tidak selalu timbul sehinggalah kerosakan utama berlaku di dalam mata.

Anda boleh mengelakkan kerosakan yang tidak dapat dilihat dengan mengekalkan paras gula darah anda di bawah kawalan yang baik dan mendapatkan pemeriksaan mata yang tetap untuk memantau kesihatan mata anda.

Apabila gejala muncul, ia paling biasa dilihat di kedua-dua mata dan boleh termasuk:

Retinopati Diabetes

Bila pesakit kencing manis harus berjumpa doktor?

Jika anda mempunyai sebarang tanda atau simptom yang disenaraikan di atas atau mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor anda. Tubuh setiap orang bertindak secara berbeza.

Adalah dinasihatkan untuk anda membincangkan dengan doktor tentang apa yang terbaik untuk keadaan anda.

Punca

Apakah punca berlakunya komplikasi ini?

Hari demi hari, apabila paras gula darah anda menjadi terlalu banyak, ia boleh menyebabkan penyumbatan saluran darah kecil yang menyuburkan retina lalu memotong bekalan darahnya. Akibatnya, mata cuba untuk menumbuhkan saluran darah baru.

Tetapi saluran darah baru ini tidak berkembang dengan baik dan boleh bocor dengan mudah. Terdapat dua jenis utama retinopati diabetes:

Retinopati diabetes awal

Dalam bentuk yang lebih biasa ini – dipanggil retinopati diabetes bukan proliferatif (NPDR) – saluran darah baru tidak terbentuk (membiak).

Fiber saraf di retina mungkin akan mula membengkak. Kadang-kadang bahagian tengah retina (makula) akan mula membengkak (edema makular), satu keadaan yang memerlukan rawatan.

Retinopati Diabetes

Retinopati diabetes terlanjut

Masalah mata anda berkembang ke jenis yang lebih teruk ini, yang dikenali sebagai retinopati diabetes proliferatif.

Dalam jenis ini, saluran darah yang rosak ditutup, menyebabkan pertumbuhan salur darah baru yang tidak normal di retina, dan boleh bocor ke dalam bahan jernih seperti jeli yang mengisi pusat mata anda (vitreous – gelemaca).

Akhirnya, tisu parut yang dirangsang oleh pertumbuhan saluran darah baru boleh menyebabkan retina tertanggal dari belakang mata anda.

Sekiranya saluran darah baru mengganggu aliran biasa cecair dalam mata, tekanan boleh terbina dalam bebola mata. Ini boleh merosakkan saraf yang membawa imej dari mata anda ke otak anda (saraf optik), mengakibatkan glaukoma.

Faktor-faktor Risiko

Apakah yang meningkatkan risiko saya kepada Retinopati Diabetes?

Terdapat banyak faktor risiko bagi pesakit kencing manis, seperti:

 • Tempoh menghidap kencing manis – semakin lama anda menghidap diabetes, semakin besar risiko anda mempunyai retinopati diabetes
 • Kawalan paras gula darah anda yang kurang baik
 • Tekanan darah tinggi
 • Kolesterol tinggi
 • Kehamilan
 • Penggunaan tembakau
 • Berketurunan Afrika, Hispanik atau Amerika Asli

Baca juga:

https://wp.hellodoktor.com/kencing-manis/komplikasi-diabetes/kesan-gula-tinggi-dalam-darah/

Diagnosis dan Rawatan

Maklumat yang diberikan bukan pengganti untuk sebarang nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor anda untuk maklumat lanjut.

Bagaimana pesakit kencing manis didiagnosis?

Sekiranya doktor mengesyaki anda mungkin mengalami keadaan ini, pemeriksaan mata terdilat akan dilakukan. Ini melibatkan penggunaan titisan mata yang membuat pupil mata terbuka luas, membolehkan doktor mendapatkan gambaran yang baik di bahagian dalam mata anda.

Doktor anda akan memeriksa:

 • Saluran darah yang tidak normal
 • Bengkak
 • Kebocoran saluran darah
 • Pembuluh darah yang tersumbat
 • Pembentukan parut
 • Perubahan pada lensa
 • Kerosakan kepada tisu saraf
 • Penanggalan retina

Mereka juga boleh melakukan ujian angiografi fluoresein.

Semasa ujian ini, doktor anda akan menyuntik pewarna ke dalam urat lengan anda, membolehkan mereka mengesan bagaimana darah mengalir di mata anda. Mereka akan mengambil gambar pewarna yang beredar di dalam mata anda untuk menentukan saluran darah mana yang tersumbat, bocor, atau pecah.

Ujian tomografi koheren optik (OCT) adalah ujian pengimejan yang menggunakan gelombang cahaya untuk menghasilkan imej retina. Imej-imej ini membolehkan doktor anda menentukan ketebalan retina anda.

Pemeriksaan OCT membantu menentukan berapa banyak cecair, jika ada, telah terkumpul di dalam retina anda.

Bagaimana pesakit Retinopati Diabetes dirawat?

Retinopati diabetes awal

Jika anda mempunyai retinopati diabetes yang ringan atau sederhana, anda mungkin tidak memerlukan rawatan segera. Walau bagaimanapun, doktor mata anda akan memantau mata anda dengan teliti untuk menentukan bila anda memerlukan rawatan.

Retinopati diabetes terlanjut

Jika anda mempunyai retinopati diabetes proliferatif atau edema makular, anda memerlukan rawatan pembedahan segera. Berdasarkan masalah khusus dengan retina anda, pilihan mungkin termasuk:

Retinopati Diabetes

 • Rawatan laser bertumpu

Rawatan laser ini, juga dikenali sebagai fotokoagulasi, boleh menghentikan atau melambatkan kebocoran darah dan cecair di mata. Semasa prosedur, kebocoran dari saluran darah yang tidak normal akan dirawat dengan pembakaran laser.

Rawatan laser berserak

Rawatan laser ini, yang juga dikenali sebagai panretinal photocoagulation, boleh mengecilkan saluran darah yang tidak normal. Semasa prosedur, kawasan retina dari makula dirawat dengan pembakaran laser yang berserak.

Luka bakar menyebabkan saluran darah baru yang tidak normal menyusut dan membentuk parut.

 • Vitrektomi

Prosedur ini menggunakan pemotongan kecil di mata anda untuk mengeluarkan darah dari bahagian tengah mata (vitreous) serta tisu parut yang melekat pada retina.

Ia dilakukan di pusat pembedahan atau hospital menggunakan anestesia setempat atau umum.

Perubahan gaya hidup & rawatan sampingan

Apakah perubahan gaya hidup dan rawatan sampingan yang boleh saya ambil untuk menangani komplikasi ini?

Gaya hidup dan kaedah pengubatan sampingan yang berikut mungkin membantu:

 • Berhenti merokok jika anda merokok
 • Amalkan senaman yang sederhana dan kerap, beberapa kali seminggu. Jika anda mempunyai retinopati, semak dengan pasukan penjagaan kesihatan anda untuk menentukan latihan terbaik untuk anda
 • Jalani ujian mata setiap tahun

Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor bagi memahami rawatan terbaik untuk anda.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.Disemak secara perubatan oleh

Dr. Chooi Kheng Chiew

Endokrinologi · Hello Health Group


Ditulis oleh Panel Perubatan Hello Doktor · Disemak pada 17/04/2022

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan