backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan

Tips bantu pasangan anda dengan Diabetes jenis 2

Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Fatin Zahra · Disemak pada 09/05/2022

Tips bantu pasangan anda dengan Diabetes jenis 2

Jika pasangan atau orang yang anda sayang mempunyai kencing manis atau diabetes jenis 2, sudah pastilah anda ingin bantu pasangan anda untuk menguruskan penyakit ini dengan baik. Betul tak?

Tetapi, sekiranya pasangan anda mempunyai diabetes jenis 2, adakah ini bermakna anda akan mendapatkannya juga?

Itulah soalan penyelidik cuba mencari jawapan dalam satu kajian. Kajian itu mendapati satu hubungkait: Pasangan suami-isteri dengan diabetes jenis 2 lebih 26 peratus lebih tinggi berbanding pasangan suami-isteri tanpa diabetes untuk mengembangkan jenis 2.

Adakah itu kerana pasangan mungkin memupuk tabiat permakanan yang tidak sihat dan mengabaikan senaman, yang boleh membawa kepada peningkatan risiko menghidap diabetes jenis 2?

Atau adakah anda tahu lebih banyak tentang diabetes (mungkin melalui pengasuh atau orang tersayang dengan keadaan ini), anda lebih cenderung untuk melihat simptom diabetes di dalam diri anda? Kajian itu tidak mengatakan apa-apa.

Tetapi jelas bahawa sebagai penjaga, sangat penting bahawa anda menjaga kesihatan anda sendiri selain menjaga orang yang anda sayangi dengan diabetes. Sebab itulah penting untuk anda bantu pasangan anda, lebih-lebih lagi yang menghidap kencing manis. 

Untuk mendapatkan lebih banyak info tentang Kencing Manis, sila dapatkannya di sini.

4 langkah bantu pasangan dengan diabetes

Berikut adalah langkah-langkah yang anda boleh ambil untuk bantu pasangan anda dan juga diri sendiri sekiranya menghidap diabetes:

1. Belajar mengenai diabetes

bantu pasangan anda

Ini mungkin kelihatan seperti tidak ada perasaan, tetapi memahami apa yang pasangan anda sedang jalani adalah penting dalam dua cara: Ini menjadikan anda lebih hadir dalam kehidupan pasangan anda, dan ini membantu anda berdua merasa yakin dalam kes kecemasan.

Jadi tanya soalan dan pelajari cara memberi glukagon. (Ia adalah hormon suntikan yang digunakan apabila episod glukosa darah rendah sangat parah, mungkin menyebabkan ketidaksadaran, bahawa orang tidak boleh makan atau minum glukosa).

Pengetahuan dan kemahiran anda menunjukkan pasangan anda bahawa anda peduli.

2. Berkomunikasi secara terbuka dan teratur

Anda tidak boleh mengabaikan kencing manis, tetapi anda tidak boleh menjadikannya ke keseluruhan hubungan anda. Perlu ada rencana bersama yang menangani keperluan kedua belah pihak.

Jika pasangan berpura-pura ia tidak wujud, diabetes adalah sejenis penyakit kronik yang akan memisahkan hubungan. Perkongsian fikiran dan perasaan sebenarnya sebahagian daripada penjagaan diri yang belas kasihan.

3. Lakukan perubahan gaya sihat bersama

bantu pasangan anda

Apabila seorang lelaki mempunyai diabetes jenis 1, dia biasanya makan diet rendah karbohidrat. Isterinya tidak mempunyai diabetes, tetapi dia tidak boleh makan gluten atau daging babi. Apa pasangan yang sihat lakukan?

Mereka membuat makanan yang boleh dimakan bersama. Suami memasak pada hujung minggu, biasanya menyediakan makanan tambahan yang cukup untuk bertahan beberapa hari, dan isterinya memasak untuk lebihan minggu ini.

Makan bersama dapat memberi manfaat kepada kedua-dua kesihatan pasangan adalah resipi untuk kejayaan yang semua dapat dinikmati.

Baca juga:

4. Memupuk hubungan anda

bantu pasangan anda

Sesetengah kajian menunjukkan bahawa hubungan intim boleh meningkatkan kesihatan anda. Dan mempunyai sokongan sosial yang luar biasa sangat penting untuk kesihatan anda.

Banyak kajian sekarang menunjukkan orang yang dalam perkahwinan yang berasa gembira mempunyai niat kurang bunuh diri, kurang masalah kesihatan mental daripada mereka yang tidak.

Kehidupan mereka akan menjadi lebih sihat, dan mereka akan hidup lebih lama jika mereka mempunyai laman keintiman yang boleh dipercayai.

Kesimpulan

bantu pasangan anda

Salah satu perkara yang kami perhatikan adalah penting untuk mendapat sokongan emosi yang positif agar dapat hidup dengan baik dengan diabetes.

Anda boleh dan harus menjadi ‘pakar’ dalam menjaga diri anda untuk bantu pasangan anda. Tetapi orang lain yang rapat dengan anda juga boleh membuatnya lebih mudah dan lebih bermanfaat.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.Disemak secara perubatan oleh

Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Fatin Zahra · Disemak pada 09/05/2022

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan