home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Tips bantu pasangan anda dengan Diabetes jenis 2

Tips bantu pasangan anda dengan Diabetes jenis 2

Sekiranya pasangan anda mempunyai diabetes jenis 2, adakah ini bermakna anda akan mendapatkannya juga? Itulah soalan penyelidik cuba mencari jawapan dalam satu kajian. Kajian itu mendapati satu hubungkait: Pasangan suami-isteri dengan diabetes jenis 2 lebih 26 peratus lebih tinggi berbanding pasangan suami-isteri tanpa diabetes untuk mengembangkan jenis 2.

Adakah itu kerana pasangan mungkin memupuk tabiat permakanan yang tidak sihat dan mengabaikan senaman, yang boleh membawa kepada peningkatan risiko menghidap diabetes jenis 2? Atau adakah anda tahu lebih banyak tentang diabetes (mungkin melalui pengasuh atau orang tersayang dengan keadaan ini), anda lebih cenderung untuk melihat simptom diabetes di dalam diri anda? Kajian itu tidak mengatakan apa-apa. Tetapi jelas bahawa sebagai penjaga, sangat penting bahawa anda menjaga kesihatan anda sendiri selain menjaga orang yang anda sayangi dengan diabetes. Berikut adalah langkah-langkah yang anda boleh ambil untuk memastikan hubungan anda sihat dan begitu juga anda.

  • Belajar mengenai diabetes. Ini mungkin kelihatan seperti tidak ada perasaan, tetapi memahami apa yang pasangan anda sedang jalani adalah penting dalam dua cara: Ini menjadikan anda lebih hadir dalam kehidupan pasangan anda, dan ini membantu anda berdua merasa yakin dalam kes kecemasan. Jadi tanya soalan dan pelajari cara memberi glukagon. (Ia adalah hormon suntikan yang digunakan apabila episod glukosa darah rendah sangat parah, mungkin menyebabkan ketidaksadaran, bahawa orang tidak boleh makan atau minum glukosa.) Pengetahuan dan kemahiran anda menunjukkan pasangan anda bahawa anda peduli.
  • Berkomunikasi secara terbuka dan teratur. Anda tidak boleh mengabaikan kencing manis, tetapi anda tidak boleh menjadikannya ke keseluruhan hubungan anda. Perlu ada rencana bersama yang menangani keperluan kedua belah pihak. Jika pasangan berpura-pura ia tidak wujud, diabetes adalah sejenis penyakit kronik yang akan memisahkan hubungan. Perkongsian fikiran dan perasaan sebenarnya sebahagian daripada penjagaan diri yang belas kasihan. Sekiranya anda menuruni jalan korban, anda akan menjadi lemah, terbakar, dan lebih cenderung untuk mengembangkan penyakit anda sendiri. Kami mencadangkan moto “Mari kita bermain berpasukan” untuk hubungan yang sihat: Apabila seseorang berkembang maju, yang lain dapat berkembang juga. Tetapi orang boleh berkembang maju sekiranya mereka berkongsi keperluan mereka – dan bekerjasama untuk mencapainya.
  • Lakukan perubahan gaya sihat bersama. Apabila seorang lelaki mempunyai diabetes jenis 1. Dia biasanya makan diet rendah karbohidrat. Isterinya tidak mempunyai diabetes, tetapi dia tidak boleh makan gluten atau daging babi. Apa pasangan yang sihat lakukan? Mereka membuat makanan yang boleh dimakan bersama. Suami memasak pada hujung minggu, biasanya menyediakan makanan tambahan yang cukup untuk bertahan beberapa hari, dan isterinya memasak untuk lebihan minggu ini. Makan bersama dapat memberi manfaat kepada kedua-dua kesihatan pasangan adalah resipi untuk kejayaan yang semua dapat dinikmati.
  • Memupuk hubungan anda. Sesetengah kajian menunjukkan bahawa hubungan intim boleh meningkatkan kesihatan anda. Dan mempunyai sokongan sosial yang luar biasa sangat penting untuk kesihatan anda. Banyak kajian sekarang menunjukkan orang yang dalam perkahwinan yang berasa gembira mempunyai niat kurang bunuh diri, kurang masalah kesihatan mental daripada mereka yang tidak. Terdapat beberapa perkara tepat yang sama berlaku untuk orang … dengan diabetes. Kehidupan mereka akan menjadi lebih sihat, dan mereka akan hidup lebih lama jika mereka mempunyai laman keintiman yang boleh dipercayai.

Salah satu perkara yang kami perhatikan adalah penting untuk mendapat sokongan emosi yang positif agar dapat hidup dengan baik dengan diabetes. Anda boleh dan harus menjadi ‘pakar’ dalam menjaga diri anda, tetapi orang lain yang rapat dengan anda juga boleh membuatnya lebih mudah dan lebih bermanfaat.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Lindsey Wahowiak. 4 Tips for Partners of People With Diabetes. http://www.diabetesforecast.org/2014/06-jun/4-tips-for-partners-of-people.html?referrer=https://www.google.com/. Accessed June 21th, 2015.


Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Shahrul Izwan Naser Disemak pada 19/12/2019
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor
x