What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Ini Satu-Satunya Sebab Kenapa JANGAN Guna Sudu Ketika Beri Ubat Pada Anak, Anda Tak Sedar Bahaya Berikut!

  Ini Satu-Satunya Sebab Kenapa JANGAN Guna Sudu Ketika Beri Ubat Pada Anak, Anda Tak Sedar Bahaya Berikut!

  Menurut kajian terkini, penggunaan sudu makan yang tidak tepat saiz untuk mengukur ubat cecair akan menyebabkan kesukaran ukur dos ubat anak.

  Ini kerana amaun ubat cecair yang dituang ke dalam sudu akan bergantung kepada saiz sudu tersebut lalu mengakibatkan terlebih dos. Ikuti artikel ini dengan lebih lanjut untuk mengetahui mengapa sepatutnya kita jangan guna sudu untuk beri ubat kepada anak.

  Untuk mendapatkan lebih banyak info tentang Keibubapaan, sila dapatkannya di sini.

  Jangan guna sudu makan, ia tidak tepat

  sudu makan

  Pernahkah anda tertanya-tanya pada diri anda sebenarnya boleh atau tidak menggunakan sudu untuk ukur dos ubat anak?

  Kebanyakan ibu bapa pasti pernah menggunakan cara ini terutamanya ketika memberi anak ubat batuk atau selesema jenis cecair. Dan ketika itu, anda mungkin menganggap ia adalah normal.

  Namun demikian, kajian ini mungkin akan mengubah persepsi anda. Sebaiknya, jangan guna sudu makan untuk beri anak ubat.

  Dalam kajian yang dijalankan untuk melihat cara ibu bapa mengukur ubat cecair, para pengkaji mendapati bahawa 39% daripada ibu bapa salah mengukur dos ubat yang mereka mahukan dan 41% lagi salah mengukur ubat yang doktor preskripsi.

  Selain itu, ibu bapa yang menggunakan sudu untuk mengukur ubat juga cenderung tersalah dos sebanyak 2 hingga 3 kali dan tidak mengikut preskripsi doktor sebanyak 1 hingga 9 kali.

  Baca juga:

  Kesan jangka masa panjang guna sudu makan untuk beri anak ubat

  sudu makan

  Dalam kajian terbaharu, seramai 200 individu dinilai. Mereka diminta untuk menuang 5 ml dos ubat selesema – bersamaan 1 sudu teh, ke dalam sudu makan yang pelbagai saiz.

  Kemudian, mereka akan ditanyakan sama ada mereka yakin atau tidak dengan ubat yang telah dituang tersebut.

  Keputusannya, sebanyak 11,6% kes terlebih dos berlaku pada sudu yang bersaiz besar dan 8,4% kes yang menggunakan sudu bersaiz sederhana pula terkurang dos.

  Ia masih berlaku walaupun individu tersebut sudah amat yakin mengenai dos ubat anak yang dituang mereka.


  Ikuti topik yang paling relevan dan bertukar cerita. Sertai komuniti Keibubapaan hari ini!

  Ikuti topik yang paling relevan dan bertukar cerita. Sertai komuniti Keibubapaan hari ini!


  Menurut Dr. Ian Paul yang merupakan seorang pensyarah Jabatan Ubat dan Kanak-kanak di Penn State College, Amerika Syarikat, amaun ubat yang dituang ke dalam sudu makan memang tidak akan tepat.

  Ketidaktepatan dos ini akan membuat kanak-kanak lebih berisiko terlebih dos atau terkurang dos ubat. Ini kerana setiap ubat yang dipreskripsikan adalah berdasarkan kepada berat badan, kondisi kesihatan dan umur kanak-kanak.

  Kanak-kanak juga adalah lebih sensitif berbanding individu dewasa. Oleh itu, sebarang kesilapan dalam dos ubat boleh mengundang kepada masalah kesihatan yang serius seperti kes keracunan ubat yang pernah terjadi akibat salah dos ubat.

  Apa yang ibu bapa perlu buat?

  sudu makan

  Untuk lebih yakin dan selamat apabila memberikan ubat kepada anak, jangan guna sudu makan. Sebaliknya, guna tutup botol pengukur atau picagari untuk mengukur dos ubat. Atau, anda juga boleh meminta kepada doktor sudu yang telah dicipta khas untuk mengukur dos ubat.

  Selain itu, anda juga boleh meminta doktor menukar arahan ketika memberi anak ubat daripada penggunaan sudu kepada penggunaan ukuran ml untuk mengelakkan kesalahan dalam pemberian dos ubat kepada anak.

  health-tool-icon

  Jadual Vaksin Bayi

  Rujuk jadual imunisasi untuk tahu vaksin apa yang anak anda perlukan dan bila

  Apa jantina bayi anda?

  Lelaki

  Wanita

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Sumber Rujukan
  1. Medicines: Using Them Safely. https://kidshealth.org/en/parents/medication-safety.html. Accessed on April 1, 2022.
  2. Medicines and Children. https://medlineplus.gov/medicinesandchildren.html. Accessed on April 1, 2022.
  3. Medicines for Children – information for parents and carers. https://www.rcpch.ac.uk/resources/medicines-for-children. Accessed on April 1, 2022.
  4. Medicines for babies and children. https://www.nhs.uk/conditions/baby/health/medicines-for-babies-and-children/. Accessed on April 1, 2022.
  5. Protect Your Children: Store & Use Medicines Safely. https://www.cdc.gov/patientsafety/features/safe-medicine-children.html. Accessed on April 1, 2022.
  Gambar penulisbadge
  Ditulis oleh Ahmad Farid Disemak pada 01/04/2022
  Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor