What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other
ask-doctor-icon

Tanya Doktor Secara Percuma

Jadi yang terawal untuk berkongsi pandangan anda kepada Hello Doktor

Susu Badan Anda Terlalu Cair? Ibu Jangan Panik, Baca Ini Dulu Untuk Tahu Kenapa Ia Jadi!

  Susu Badan Anda Terlalu Cair? Ibu Jangan Panik, Baca Ini Dulu Untuk Tahu Kenapa Ia Jadi!

  Semua ibu di dunia ini pasti mahukan anak mereka mendapatkan sumber nutrisi yang mencukupi untuk perkembangannya. Susu badan ibu merupakan sumber nutrisi yang terbaik berbanding sumber yang lain.

  Disebabkan itu, para ibu sering berasa risau terhadap kondisi susu badan mereka terutamanya dari segi tahap kelikatannya. Ada pendapat yang mengatakan susu badan yang cair akan menyebabkan anak anda tidak mendapat nutrisi yang secukupnya.

  Adakah ini benar? Jom kuti artikel ini dengan lebih lanjut untuk mengetahui sejauh mana kesahihan pendapat ini!

  Mengapa susu badan boleh menjadi cair?

  Bagaimana Susu Ibu Terhasil (2)

  Ramai yang tidak tahu bahawa susu badan sememangnya akan wujud dalam keadaan cair dan pekat. Kelikatan susu ini sebenarnya bergantung kepada 2 jenis susu, iaitu:

  1. Foremilk (susu awal)

  Ia merupakan susu yang berada di hadapan “kilang” susu pada payudara. Susu ini lebih cair, tinggi kandungan air, tinggi kandungan gula, berwarna kebiruan atau kehijauan (bergantung kepada ibu) serta mengandungi vitamin, protein dan karbohidrat.

  2. Hindmilk (susu akhir)

  Ia merupakan susu yang berada di belakang “kilang” susu pada payudara. Susu ini lebih pekat serta mengandungi lemak dan kalori yang tinggi. Susu ini sangat penting untuk membuat bayi kenyang dan tumbesaran mereka.

  Namun demikian, ada juga beberapa faktor luaran dan dalaman yang mempengaruhi kelikatan susu badan. Berikut merupakan faktor-faktornya:

  • Cuaca
  • Ibu yang kerap mengosongkan payudara
  • Pemakanan ibu
  • Saiz perut bayi

  Perlu risau atau tidak jika susu badan cair?

  menyusukan dua anak

  Sebenarnya, anda tidak perlu risau sekiranya susu badan anda cair. Ini kerana susu badan anda sememangnya mempunyai keadaan sedemikian dan tetap mengandungi nutrisi yang sangat diperlukan oleh anak anda.

  Selain itu, anda perlu tahu bahawa terdapat 2 keadaan susu iaitu “foremilk” (susu awal) dan “hindmilk” (susu akhir) yang masing-masing kelebihan nutrisinya yang tersendiri.

  Susu awal mungkin rendah lemak namun tinggi kandungan gula. Susu akhir yang tinggi lemak pula sangat penting untuk tumbesaran anak anda.

  Ketika sedang menyusukan anak, anda mungkin boleh perhatikan bahawa pada permulaan waktu anda menyusukan anak, susu badan yang keluar adalah cair.

  Lama-kelamaan, susu badan anda akan menjadi pekat dan seterusnya menjadi sedikit pejal pada akhir penyusuan. Inilah yang dikenali sebagai “foremilk” (susu awal) dan “hindmilk” (susu akhir).

  Oleh itu, anda tidak perlu risau akan kelikatan susu badan anda kerana ia tidak akan mendatangkan sebarang mudarat kepada anda dan juga anak anda.

  Jangan risau, ia bukanlah satu masalah besar

  susu ibu

  Tuntasnya, kelikatan susu badan bukanlah pengukur kepada jumlah nutrisi yang terdapat di dalamnya. Sebagai seorang ibu yang menyusukan anak dengan susu badan, anda perlu sentiasa kekal aktif dan positif terhadap penyusuan anak.

  Ini bertujuan memastikan proses penghasilan susu badan berjalan lancar dan anak anda akan memperolehi 100 peratus manfaat daripadanya!

  Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

  Baca juga:

  health-tool-icon

  Jadual Vaksin Bayi

  Rujuk jadual imunisasi untuk tahu vaksin apa yang anak anda perlukan dan bila

  Apa jantina bayi anda?

  Lelaki

  Wanita


  Ikuti topik yang paling relevan dan bertukar cerita. Sertai komuniti Keibubapaan hari ini!

  Ikuti topik yang paling relevan dan bertukar cerita. Sertai komuniti Keibubapaan hari ini!


  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Sumber Rujukan

  Nursing Your Baby? What You Eat and Drink Matters. https://www.eatright.org/health/pregnancy/breast-feeding/nursing-your-baby-what-you-eat-and-drink-matters. Accessed on Sept 9, 2021

  Breastmilk Composition is Dynamic: Infant Feeds, Mother Responds. https://milkgenomics.org/article/breastmilk-composition-dynamic-infant-feeds-mother-responds/. Accessed on Sept 9, 2021

  The composition of human milk. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/392766/. Accessed on Sept 9, 2021

  Human Milk Composition: Nutrients and Bioactive Factors. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3586783/. Accessed on Sept 9, 2021

  Breastmilk composition. https://www.breastfeeding.asn.au/bfinfo/breastmilk-composition. Accessed on Sept 9, 2021

  Chemistry of Human Breast Milk—A Comprehensive Review of the Composition and Role of Milk Metabolites in Child Development. https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acs.jafc.8b04031. Accessed on Sept 9, 2021

  Foremilk and Hindmilk. https://www.llli.org/breastfeeding-info/foremilk-and-hindmilk/. Accessed on Sept 9, 2021

  Why Is My Breast Milk Watery? https://www.newkidscenter.org/breast-milk-watery.html. Accessed on Sept 9, 2021

   

  Gambar penulisbadge
  Ditulis oleh Ahmad Farid Disemak pada 06/07/2022
  Disemak secara perubatan oleh Dr. Aisyah Syahira Abdul Hamid
  Next article: