home

What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Makanan Meningkatkan Peluang Kehamilan Anda

Makanan Meningkatkan Peluang Kehamilan Anda

Ramai wanita hari ini melambatkan atau menagguhkan kehamilan. Bagi wanita ini, bagaimana meningkatkan peluang mereka untuk hamil pada tahun-tahun kemudian adalah satu kebimbangan. Syukurlah, berterima kasih kepada teknologi moden, terdapat banyak cara untuk membantu seseorang memenangi permainan kesuburan. Anda boleh mula senaraikan makanan meningkatkan kesuburan dengan menggabungkan lebih banyak buah-buahan yang mengandungi jumlah nutrien yang tinggi dalam hidangan harian anda.

Buah-buahan

Buah-buahan dianggap sebagai makanan nombor satu dalam senarai anda. Jumlah lemak tak tepu yang tinggi dapat meningkatkan kesuburan. Wanita yang memakan lebih banyak nutrien sihat ini meningkatkan kadar kejayaan kehamilan berbanding yang kurang memakannya.

Biji bunga matahari

Makan segenggam biji bunga matahari tiga kali seminggu. Ia kaya zink, biji kecil ini dapat membantu mengimbangi hormon pembiakan yang membawa kepada telur manusia yang berkualiti tinggi. Selain itu, ia juga mengandungi banyak folat, yang secara sintetik diubah menjadi asid folik – sebatian kimia yang penting untuk pembahagian sel dan pertumbuhan. Semasa kehamilan, tubuh anda memerlukan asid folik yang tinggi.

Kayu manis

Rempah ini mempunyai kuasa mengurangkan insulin. Ia boleh menyumbang kepada peningkatan kadar ovulasi anda. Taburkannya pada smoothies atau makanan anda.

Telur

Kadar kehamilan adalah lebih tinggi bagi mereka yang mempunyai protein tinggi dan diet karbohidrat rendah. Pastikan anda menambah protein berkualiti tinggi. Walaupun protein dari daging sihat, ia boleh membawa bakteria. Sumber protein yang terbaik adalah putih telur, yang mengandung asid amino.

Buckwheat

Mempunyai seperempat cawan dengan makan malam tiga kali seminggu. Bijian ini tinggi dalam sebatian yang membantu mengurangkan paras insulin dan testosteron.

Kesuburan boleh dipengaruhi secara negatif oleh penggunaan makanan tertentu (gula dan jus botol, kafein, makanan soya, makanan tanpa lemak, dan sebagainya). Adalah lebih baik jika anda menjauhkan diri daripadanya ketika anda sedang hamil. Dengan perkembangan teknologi, pada masa kini terdapat banyak tip untuk menggandakan peluang untuk hamil (memantau ovulasi, merekod kekerapan kitaran haid, IVF, dan sebagainya). Walau bagaimanapun, jika anda mempertimbangkan pendekatan yang lebih alami, cuba makanan yang disebutkan.

health-tool-icon

Kalkulator Tarikh Bersalin

Gunakan kalkulator ini untuk menentukan tarikh akhir anda. Walau bagaimanapun, ini hanyalah anggaran semata-mata! Kebanyakan wanita akan melahirkan anak dalam masa seminggu sebelum atau selepas tarikh ini.

Panjang Kitaran

28 hari

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Trying to conceive: 12 tips for women. http://www.livescience.com/44221-how-to-get-pregnant.htmlAccessed August 15, 2016

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Dian Sonnerstedt Disemak pada 05/12/2019