home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Mengendalikan Kemurungan Selepas Bersalin

Mengendalikan Kemurungan Selepas Bersalin

Hampir 50% wanita akan mengalami beberapa hari kemurungan ringan selepas melahirkan anak. Ia adalah sesuatu yang normal. Tubuh anda melalui 9 bulan perubahan fizikal dan emosi serta tekanan menjaga bayi yang baru lahir. Perkara penting yang perlu diingat adalah untuk tidak membiarkan keadaan ini mengawal diri anda. Jika ia berlaku, anda mungkin berdepan situasi lebih serius yang dipanggil kemurungan selepas bersalin (post-partum depression, PPD). Apa yang perlu anda lakukan adalah untuk mengambil nafas sedalamnya dan mencari jalan penyelesaian.

Baby blues vs kemurungan selepas bersalin

Anda mungkin pernah mendengar tentang ‘baby blues’ atau ‘blues’ selepas bersalin. Ia biasanya muncul 2 hari selepas kelahiran bayi kerana hormon kehamilan menurun dan menyebabkan berlakunya banyak perubahan pada tubuh dan emosi. ‘Baby blues’ biasanya memuncak selepas 4 hari kelahiran bayi dan akan kembali pulih selepas perubahan hormon anda kembali normal selepas 2 minggu. Anda juga mungkin mengalami ‘baby blues’ pada sepanjang tahun pertama kelahiran bayi anda tetapi ia hanya pada yang sederhana.

Sekiranya anda masih mengalami kemurungan selepas 2 minggu, anda mungkin alami kemurungan selepas bersalin. Antara simptom dan petanda kemurungan ini adalah seperti:

  • Insomnia
  • Menangis tanpa sebab
  • Ketidakupayaan untuk menguruskan tugasan harian
  • Wujud keinginan untuk mencederakan bayi atau diri
  • Rasa tidak bernilai dan putus asa
  • Kehilangan tenaga dan kelesuan
  • Hilang selera atau penurunan berat badan

Jika anda mengalami simptom seperti ini, pastikan doktor anda mengetahui tentang keadaan anda. Jangan abaikan situasi ini. Artikel ini juga akan membantu anda mengendalikan kemurungan selepas bersalin .

Cara untuk mengendalikan kemurungan selepas bersalin

Hindari perkara yang menakutkan

Wanita yang alami PPD adalah sangat emosional. Mereka melihat segalanya mempunyai kaitan secara langsung dengan mereka. Ini sekaligus menyebabkan mereka tidak dapat mengawal diri dan melekat dalam imaginasi mereka.

Perkara penting yang perlu dilakukan adalah untuk mendedahkan diri dengan imej positif seberapa banyak yang boleh untuk menghindari fikiran yang negatif. Sudah tentu, anda harus elakkan filem seram, buku yang menakutkan, cerita thriller, dan jangan membaca berita terlalu banyak, terutama berita yang terlalu kompleks dan rumit.

Jangan terlalu bergantung kepada laman web

Maklumat di laman web memberi impak secara langsung kepada minda. Terdapat beberapa laman web untuk ibu yang tidak dapat di sahkan kesahihan kandungannya.

Setiap ahli boleh berkongsi situasi, pengalaman, nasihat, tetapi tidak harus diingatkan situasi yang anda hadapi mungkin tidak dapat difahami dengan jelas oleh individu lain, yang membuatkan mereka tidak dapat memberikan penyelesaian terbaik.

Pelbagai rawatan dan hasil yang terjadi mungkin dikongsikan bersama, bagi sesetengah individu, ia mungkin berkesan untuk menghindari kemurungan dengan tip yang diberikan, tetapi ada juga yang tidak berjaya.

Mendapat terlalu banyak maklumat dan berasa bimbang tentang hasilnya boleh membuatkan anda menjadi obses dan gila.

Jangan terlalu mengatur kehidupan

Kesihatan atau kerjaya, yang mana satu menjadi pilihan anda? Adakah penting untuk menyelesaikan ke semua perkara dalam masa yang singkat? Jika anda letih dan merasa ingin tidur, tugasan rumah boleh di ketepikan. Jangan membiarkan diri anda berada di bawah tekanan yang keterlaluan.

Hindari individu yang tidak menyokong anda

Bukan semua individu akan menyokong anda dan keadaan anda. Daripada membuang masa meluahkan segalanya kepada mereka, luangkan masa dengan mereka yang sedia berada di sisi untuk menyokong dan mendengarnya. Jalan terbaik adalah mencari individu yang turut merupakan seorang ibu, yang boleh berada di belakang anda, atau dia turut mengalami situasi yang sama seperti anda yang membolehkan dia berkongsi pengalaman dengan anda.

Anda boleh mendapatkan bantuan daripada pelbagai individu, namun, perkara paling utama adalah diri anda harus mempunyai kekuatan untuk menangani kemurungan selepas bersalin ini. Jika masalah ini benar-benar serius, dapatkan nasihat dari doktor.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

health-tool-icon

Kalkulator Tarikh Bersalin

Gunakan kalkulator ini untuk menentukan tarikh akhir anda. Walau bagaimanapun, ini hanyalah anggaran semata-mata! Kebanyakan wanita akan melahirkan anak dalam masa seminggu sebelum atau selepas tarikh ini.

Panjang Kitaran

28 hari

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Managing postpartum depression  http://www.webmd.com/depression/postpartum-depression/managing-postpartum-depression  Accessed September 13, 2016

Six things you should avoid if you have postpartum depression http://www.postpartumprogress.com/six-things-you-should-avoid-if-you-have-postpartum-depression Accessed September 13, 2016

Coping with postpartum depression http://www.parents.com/baby/health/postpartum-depression/coping-with-postpartum-depression/ Accessed September 13, 2016

Postpartum Depression   http://pregnancy.about.com/od/postpartumdepress/a/Postpartum-Depression.htm Accessed September 13, 2016

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Asyikin Md Isa Disemak pada 03/12/2019
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor
x