3 Waktu Terbaik Untuk Bersenam Di Bulan Ramadan

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 11/07/2020 . 2 minit bacaan
Share now

Puasa seharusnya tidak menjadi halangan anda untuk tetap melakukan senaman demi menjaga kecergasan badan.  Bersenam ketika puasa juga boleh menjadi peluang bagi anda untuk lebih banyak membakar kalori sehingga boleh menurunkan berat badan. Sudah tentu ini merupakan satu perkara yang positif. Namun, sebaiknya jangan sembarangan bersenam di bulan puasa. Anda harus perhatikan masa dan intensiti senaman saat berpuasa agar senaman tersebut tidak mengganggu puasa anda atau menyebabkan dehidrasi.

Bila sebaiknya bersenam ketika puasa?

Senaman semasa perut kosong dan haus boleh memberikan kesan yang buruk terhadap kesihatan anda. Ini boleh membuat anda merasa sangat letih, pusing, hingga menyebabkan dehidrasi. Senaman berat semasa berpuasa juga boleh menyebabkan kerosakan otot dan juga boleh meningkatkan hormon stres (hormon kortisol) di dalam tubuh. Untuk mencegah perkara ini, anda harus bijak mencari waktu yang tepat untuk bersenam ketika bulan puasa.

Sebenarnya, waktu yang tepat untuk anda melakukan sukan semasa berpuasa bergantung kepada diri anda sendiri. Asalkan anda tidak merasa letih dan pening selepas melakukan senaman semasa berpuasa, ia tidak menjadi masalah. Kekuatan setiap orang adalah berbeza-beza. Walau bagaimanapun, terdapat masa yang paling baik bagi anda untuk bersenam di bulan puasa, iaitu:

Sebelum berbuka puasa

bersenam di bulan puasa

Ketika puasa, anda boleh bersenam sesaat sebelum anda buka puasa untuk membakar lemak lebih banyak. Sudah tentu, ini menguntungkan bagi anda yang ingin menurunkan berat badan ketika puasa. Melakukan sukan semasa perut kosong boleh membantu anda dalam menghilangkan lemak lebih banyak.

Setelah anda bersenam (menggunakan sisa tenaga anda), anda boleh makan semasa berbuka puasa untuk menggantikan tenaga yang hilang. Bersenam sebelum berbuka puasa mungkin merupakan waktu yang baik. Anda mungkin tidak perlu bimbang akan mengalami paras gula dalam darah rendah atau dehidrasi.

Namun sila ingat, jangan memaksa diri untuk melakukan sukan yang berlebihan untuk membakar lemak lebih banyak. Anda masih dalam keadaan puasa dengan sisa tenaga yang sedikit. Oleh itu, senaman yang anda lakukan perlu dihadkan, tidak lebih dari 60 minit. Jangan sampai anda sakit, merasa letih, dan pening selepas bersenam.

Selepas berbuka puasa

Ini merupakan masa yang terbaik untuk anda bersenam ketika puasa. Anda boleh bersenam dua hingga tiga jam selepas berbuka puasa. Tunggu sehingga makanan anda dihadam oleh badan sehingga anda mendapat tenaga untuk bersenam. Kerana anda sudah makan dan mengisi tubuh anda dengan tenaga, anda boleh melakukan apa-apa jenis senaman yang anda inginkan pada masa ini,dari intensiti ringan hingga berat, termasuk senaman untuk meningkatkan kekuatan dan jisim otot.

Selepas sahur

bersenam ketika puasa

Selepas sahur, anda juga boleh melakukan senaman. Badan anda telah menerima tenaga daripada makanan yang anda makan semasa sahur. Anda boleh melakukan senaman pada masa ini. Namun, sebaiknya senaman tersebut adalah sukan dengan intensiti ringan. Sukan selepas sahur adalah baik untuk dilakukan bagi menjaga kecergasan badan sepanjang bulan Ramadan.

Namun sila ingat, anda perlu menyediakan tenaga untuk melakukan aktiviti anda selanjutnya sehingga berbuka puasa. Oleh itu,  jangan melakukan senaman berlebihan pada waktu ini.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

Puasa Terbatal Jika Buat Ujian Swab COVID-19? Ini 17 Perkara Boleh & Tidak Boleh Dilakukan Jika Berpuasa

Adakah ujian swab COVID-19 boleh dilakukan semasa puasa Ramadan? Ketahuinya di sini dengan lebih lanjut sama ada ia boleh sebabkan batal puasa ataupun tidak

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
COVID-19, Penyakit Berjangkit 04/05/2020 . 3 minit bacaan

Selalu Sakit Semasa Berpuasa? Ketahui 5 Penyakit Lazim Berlaku Di Bulan Ramadan

Bulan Ramadan sudah tiba! Jika anda tidak berpada-pada ketika makan berbuka, anda boleh mendapat 5 penyakit bulan puasa lazim ini. Ketahuinya.

Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
Kesihatan, Pengetahuan Kesihatan Umum 30/04/2020 . 3 minit bacaan

Tak Tahu Nak Masak Apa Masa Sahur? Ini 7 Menu Simple Boleh Cuba Sepanjang Ramadan Ini!

Bagi mereka yang masih tercari-cari menu untuk sahur sepanjang bulan Ramadan ini, ini 7 menu sahur simple yang boleh anda cuba. Sedap dan jimat masa!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
Pemakanan Sihat, Resepi Sihat 30/04/2020 . 4 minit bacaan

Ini Bahaya Ambil Makanan Segera Semasa Iftar – #5 Pasti Buat Anda Menyesal!

Anda gemar berbuka dengan apa? Sila pilih dengan baik ya? Elakkan makanan segera ketika iftar kerana ia boleh mendatangkan bahaya kepada kesihatan!

Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
Ditulis oleh Ahmad Farid
Pemakanan Sihat, Tips Pemakanan Sihat Lain 29/04/2020 . 3 minit bacaan

Artikel lain untuk anda

bulan ramadhan

Cuaca Panas Terik Di Luar Buat Badan Lesu? AWAS! Ini 15 Tanda Anda Dehidrasi Masa Berpuasa

Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
Diterbitkan pada 18/05/2020 . 3 minit bacaan
puasa 20 jam

Anda Sanggup Puasa 20 Jam Sehari Sepanjang Ramadan? Ini Cabaran Bagi Umat Islam Di Luar Negara

Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
Diterbitkan pada 13/05/2020 . 3 minit bacaan
bahaya merokok

Ingin Berhenti Merokok Bulan Puasa Ini? Buat 5 Tip Di Bawah Confirm Anda Tak Hisap Lagi

Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
Ditulis oleh Ahmad Farid
Diterbitkan pada 05/05/2020 . 3 minit bacaan
berhenti melancap

Melancap Ketika Puasa? Ini Yang Anda Perlu Tahu!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
Diterbitkan pada 04/05/2020 . 4 minit bacaan