home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

3 Waktu Terbaik Untuk Bersenam Di Bulan Ramadan

3 Waktu Terbaik Untuk Bersenam Di Bulan Ramadan

Puasa seharusnya tidak menjadi halangan anda untuk tetap melakukan senaman demi menjaga kecergasan badan. Bersenam ketika puasa juga boleh menjadi peluang bagi anda untuk lebih banyak membakar kalori sehingga boleh menurunkan berat badan. Sudah tentu ini merupakan satu perkara yang positif. Namun, sebaiknya jangan sembarangan bersenam di bulan puasa. Anda harus perhatikan masa dan intensiti senaman saat berpuasa agar senaman tersebut tidak mengganggu puasa anda atau menyebabkan dehidrasi.

Bila sebaiknya bersenam ketika puasa?

Senaman semasa perut kosong dan haus boleh memberikan kesan yang buruk terhadap kesihatan anda. Ini boleh membuat anda merasa sangat letih, pusing, hingga menyebabkan dehidrasi. Senaman berat semasa berpuasa juga boleh menyebabkan kerosakan otot dan juga boleh meningkatkan hormon stres (hormon kortisol) di dalam tubuh. Untuk mencegah perkara ini, anda harus bijak mencari waktu yang tepat untuk bersenam ketika bulan puasa.

Sebenarnya, waktu yang tepat untuk anda melakukan sukan semasa berpuasa bergantung kepada diri anda sendiri. Asalkan anda tidak merasa letih dan pening selepas melakukan senaman semasa berpuasa, ia tidak menjadi masalah. Kekuatan setiap orang adalah berbeza-beza. Walau bagaimanapun, terdapat masa yang paling baik bagi anda untuk bersenam di bulan puasa, iaitu:

Sebelum berbuka puasa

bersenam di bulan puasa

Ketika puasa, anda boleh bersenam sesaat sebelum anda buka puasa untuk membakar lemak lebih banyak. Sudah tentu, ini menguntungkan bagi anda yang ingin menurunkan berat badan ketika puasa. Melakukan sukan semasa perut kosong boleh membantu anda dalam menghilangkan lemak lebih banyak.

Setelah anda bersenam (menggunakan sisa tenaga anda), anda boleh makan semasa berbuka puasa untuk menggantikan tenaga yang hilang. Bersenam sebelum berbuka puasa mungkin merupakan waktu yang baik. Anda mungkin tidak perlu bimbang akan mengalami paras gula dalam darah rendah atau dehidrasi.

Namun sila ingat, jangan memaksa diri untuk melakukan sukan yang berlebihan untuk membakar lemak lebih banyak. Anda masih dalam keadaan puasa dengan sisa tenaga yang sedikit. Oleh itu, senaman yang anda lakukan perlu dihadkan, tidak lebih dari 60 minit. Jangan sampai anda sakit, merasa letih, dan pening selepas bersenam.

Selepas berbuka puasa

Ini merupakan masa yang terbaik untuk anda bersenam ketika puasa. Anda boleh bersenam dua hingga tiga jam selepas berbuka puasa. Tunggu sehingga makanan anda dihadam oleh badan sehingga anda mendapat tenaga untuk bersenam. Kerana anda sudah makan dan mengisi tubuh anda dengan tenaga, anda boleh melakukan apa-apa jenis senaman yang anda inginkan pada masa ini,dari intensiti ringan hingga berat, termasuk senaman untuk meningkatkan kekuatan dan jisim otot.

Selepas sahur

bersenam ketika puasa

Selepas sahur, anda juga boleh melakukan senaman. Badan anda telah menerima tenaga daripada makanan yang anda makan semasa sahur. Anda boleh melakukan senaman pada masa ini. Namun, sebaiknya senaman tersebut adalah sukan dengan intensiti ringan. Sukan selepas sahur adalah baik untuk dilakukan bagi menjaga kecergasan badan sepanjang bulan Ramadan.

Namun sila ingat, anda perlu menyediakan tenaga untuk melakukan aktiviti anda selanjutnya sehingga berbuka puasa. Oleh itu, jangan melakukan senaman berlebihan pada waktu ini.

health-tool-icon

Kalkulator BMI

Guna kalkulator ini untuk mengira Indeks Jisim Badan (BMI) dan semak tahap kesihatan berat badan anda. Anda juga boleh menyemak BMI anak.

Lelaki

Wanita

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

(2016). Best times to exercise during Ramadan. [online] Available at: http://www.khaleejtimes.com/ramadan-2016/ramadan-health/best-times-to-exercise-during-ramadan [Accessed 9 Jun. 2017].

(2013). Why Exercising While Fasting Is Beneficial. [online] Available at: http://fitness.mercola.com/sites/fitness/archive/2013/09/13/eating-before-exercise.aspx [Accessed 9 Jun. 2017].

Exercising during Ramadan. [online] Available at: http://www.health24.com/Fitness/Exercise/Exercising-during-Ramadan-20130710 [Accessed 9 Jun. 2017].

The Circuit Factory. Guide to Ramadan. [online] Available at: http://www.circuitfactory.ae/documents/downloads/TCFGuidetoRamadan.pdf [Accessed 9 Jun. 2017].

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Muhamad Firdaus Rahim Disemak pada 11/07/2020
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor