backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan

1

Tanya Doktor
Simpan

Ubah Sebelum Terlambat, 5 Tabiat Ini Buat Wanita Mudah Terkena Kanser Payudara!

Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 10/05/2021

Ubah Sebelum Terlambat, 5 Tabiat Ini Buat Wanita Mudah Terkena Kanser Payudara!

Kanser payudara adalah salah satu punca utama kematian wanita masa kini. Adakah anda tahu bahawa beberapa tabiat anda boleh meningkatkan risiko mendapat kanser payudara? Artikel ini akan menerangkan faktor risiko yang berkaitan dengan gaya hidup yang boleh menyebabkan kanser berbahaya ini.

Penggunaan alkohol

Menurut data epidemiologi, penggunaan alkohol sebahagiannya menyebabkan 4% kes kanser payudara (BC) di negara maju.

Ia juga telah dilaporkan terdapat peningkatan risiko kanser payudara sebanyak 10% untuk setiap tambahan 10 gram etanol yang terkandung dalam alkohol yang anda minum setiap hari.

Hubungan antara minum alkohol dan risiko mendapat kanser payudara adalah jelas yang mana lebih banyak alkohol yang anda makan, semakin tinggi risiko anda.

Merokok

Merokok adalah punca banyak penyakit berbahaya dan kebanyakan jenis kanser. Kanser payudara tidak terkecuali. Aroma hidrokarbon yang terkandung dalam tembakau menyebabkan karsinogenik.

Gabungan hidrokarbon dan polimorfisme genetik ini boleh memberi kesan kepada perkembangan kanser payudara.

Laporan Ketua Pakar Bedah Amerika pada tahun 2014 menunjukkan bahawa wanita yang merokok pada masa lalu adalah 10% lebih mungkin mempunyai kanser payudara daripada yang tidak.

Obesiti atau berat badan berlebihan

Obes atau berat badan berlebihan selepas menopaus boleh menjadi faktor risiko mendapat kanser payudara selepas menopaus.

Sebelum menopaus, estrogen anda kebanyakannya dihasilkan oleh ovari anda dan hanya terdapat sedikit tisu lemak. Walau bagaimanapun, apabila ovari anda berhenti membuat estrogen atau selepas menopaus, tisu lemak adalah sumber utama estrogen wanita.

Tisu yang lebih banyak lemak yang anda miliki pada masa ini, tahap estrogen yang lebih tinggi yang anda dapat, yang membawa kepada risiko yang lebih besar untuk mengembangkan kanser payudara.

Selain itu, wanita yang berlebihan berat badan biasanya mempunyai tahap insulin yang lebih tinggi dalam darah mereka; kanser payudara adalah salah satu daripada kanser yang berkaitan dengan tahap insulin darah.

Fizikal yang tidak aktif

Tidak aktif adalah faktor risiko bebas untuk kanser payudara. Aktiviti fizikal dapat melindungi wanita daripada kanser payudara selepas menopaus akibat kesannya terhadap metabolisme hormon steroid endrogen dan keradangan.

Juga, ia membantu mengurangkan lemak badan dan memperbaiki sistem imun. Aktiviti fizikal terbukti mengurangkan risiko kanser payudara hingga 25-30%.

Mengikut kajian inisiatif Kesihatan Wanita, berjalan pantas untuk 1 hingga 2½ jam seminggu boleh mengurangkan risiko kanser payudara sebanyak 18%.

Hubungan antara aktif secara fizikal dan pengurangan risiko kanser payudara post-menopause telah dijelaskan, yang bermaksud ketidakaktifan fizikal mendorong anda lebih dekat kepada kanser payudara.

Menggunakan kawalan kelahiran

Banyak bentuk kawalan kelahiran seperti pil kontraseptif, suntikan kawalan kelahiran, implan kawalan kelahiran, IUD, pelekat kulit, cincin faraj boleh dikaitkan dengan kanser payudara.

Bukti secara saintifik, wanita yang menggunakan kawalan kelahiran lebih berkemungkinan mempunyai kanser payudara berbanding mereka yang tidak.

Selain itu, tidak akan ada peningkatan risiko kanser payudara selepas mereka berhenti menggunakan kaedah tersebut selama 5 atau 10 tahun berdasarkan bentuk penggunaan kawalan kelahiran wanita.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Disemak secara perubatan oleh

Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 10/05/2021

advertisement iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

advertisement iconIklan
advertisement iconIklan