Kanser Payudara: Soalan untuk Tanya Doktor Anda

  Kanser Payudara: Soalan untuk Tanya Doktor Anda

  Sekiranya anda sedang melawan kanser payudara, anda mungkin memerlukan pemeriksaan rutin dengan doktor anda. Akan ada banyak perkara yang anda tidak pasti. Walau bagaimanapun, mungkin tidak mudah untuk bertanya. Temu janji itu tidak bertahan lama sekiranya anda tidak pasti apa yang perlu ditanya. Berikut adalah sepuluh soalan yang anda perlukan.

  #1. Apakah pilihan yang ada?

  Bergantung pada peringkat kanser, pelan rawatan akan berbeza-beza. Adalah dinasihatkan untuk dimaklumkan mengenai semua pilihan supaya anda boleh membuat keputusan yang tepat.

  #2. Apakah manfaat dan kesan sampingan setiap pilihan?

  Mana-mana rawatan kanser datang dengan kesan sampingan tertentu, beberapa di antaranya mungkin teruk kepada kesihatan anda. Mengetahui mengenainya akan membantu anda untuk menilai satu sama lain jika anda perlu memilihnya.

  #3. Apakah saranan doktor untuk anda dan mengapa?

  Alasan anda mendapatkan doktor di tempat pertama adalah bahawa anda memerlukan pendapat pakar. Jadi, dengarinya. Tetapi sebab mengapa mereka mengesyorkan sesuatu juga penting seperti yang mereka cadangkan.

  #4. Apa yang anda boleh harapkan?

  Anda mungkin tidak bertindak balas terhadap rawatan dengan cara yang sama seperti orang lain. Walau bagaimanapun, anda masih perlu tahu perubahan yang mungkin berlaku, hanya untuk memastikannya berfungsi seperti yang sepatutnya.

  #5. Bagaimana pengalaman doktor anda?

  Ia mungkin boleh menyinggung doktor anda apabila mempersoalkannya. Tetapi perlu, jika anda akan meletakkan hidup anda di tangan seseorang. sebaiknya anda pastikan itu adalah tangan yang sangat baik. Doktor anda adalah profesional. Mereka akan memahami kebimbangan anda.

  #6. Berapakah perlindungan insurans anda?

  Persediaan kewangan adalah penting juga. Insurans anda tidak akan meliputi semua yang anda perlukan. Adalah dinasihatkan untuk mengetahui tentang perbelanjaan tambahan.

  # 7. Di mana anda boleh mencari sokongan jika memerlukannya?

  Keluarga anda akan membantu anda sebanyak mungkin. Tetapi kadang-kadang, kanser boleh menyebabkan perkara-perkara yang orang biasa tidak dapat bayangkan. Doktor anda boleh merujuk anda kepada ahli terapi khas atau kumpulan sokongan supaya anda mempunyai peluang untuk bercakap dengan seseorang yang memahami anda.

  #8. Bagaimana jika anda mahu membentuk payudara?

  Jika anda sedang mempertimbangkan pembedahan pembentukan semula payudara, anda boleh meminta doktor anda untuk mencadangkan pakar dalam bidang ini untuk anda.

  #9. Berapa lamakah masa yang akan diambil?

  Menerima rawatan adalah satu perjalanan yang panjang. Tetapi, anda perlu tahu tempoh masanya supaya anda boleh menjaga kerjaya anda dan bahagian lain dalam hidup anda.

  #10. Apakah pelarasan yang perlu anda lakukan?

  Lebih kerap daripada tidak, rawatan kanser memerlukan anda membuat beberapa penyesuaian kepada gaya hidup anda. Anda boleh meminta doktor anda untuk cadangan mengenai diet, senaman, dan terapi tambahan lain.

  Soalan-soalan di atas bukanlah segalanya. Walau bagaimanapun, ia mungkin mencukupi untuk memberi anda beberapa idea di atas alasan tertentu dalam temujanji anda. Jika anda masih mempunyai kebimbangan lain, tuliskannya juga. Rasa ingin tahu sentiasa dialu-alukan ketika berjumpa doktor.

  Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Dr. Muhamad Firdaus Rahim

  Dokter Umum · Hello Health Group


  Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 20/06/2022

  Iklan
  Iklan
  Iklan
  Iklan